Απόψεις

"Πολιτική συμπεριφορά" και κρίση. Του Πέτρου Μηλιαράκη

μηλιαρακης πετρος.jpg

Οι επιστήμες της συμπεριφοράς (Behavioral Sciences) αφορούν πολλούς τομείς της γνώσης. Ειδικότερα στην πολιτική επιστήμη η «μπιχαβιοριστική προσέγγιση» έχει τις ρίζες της ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Κύριος θεμελιωτής της είναι ο  αμερικανός Σαρλ Μίριαμ (Charles Merriam), που καθόρισε νέες βάσεις και εισήγαγε νέες επιστημονικές τεχνικές, τις οποίες αξιοποίησε ο διάδοχος του Χάρολντ Λάσγουελ (Harold Lasswell), χρησιμοποιώντας αυστηρές τεχνικές για την προσέγγιση της πολιτικής συμπεριφοράς.

Η «μπιχαβιοριστική προσέγγιση» στοχεύει σε μια συστηματική παρατήρηση της συμπεριφοράς των πολιτών και προβαίνει σε αναλύσεις προκειμένου να διατυπωθούν αντί θεωριών, συμπεράσματα. Με τούτη τη σύντομη «εισαγωγή» υπ’ όψιν τα εξής:

Η πολιτική συμπεριφορά ως τάξη πραγμάτων

1) Το «πολιτικό σύστημα» θα πρέπει να επικεντρωθεί στις αλήθειες που προσδιορίζουν τα πολιτικά δεδομένα. Και τούτο γιατί η χώρα, από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για πρώτη φορά βρίσκεται σε τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι πολιτικών και εθνικών εξελίξεων. Συνεπώς υπ’ αυτές τις συνθήκες το «παρόν πολιτικό σύστημα» προκειμένου να υπηρετήσει τις ανάγκες διακυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευσης, επιβάλλεται να αποβάλει λαϊκισμούς και να προσχωρήσει στην ανάγκη ανανεωμένου (σύγχρονου) πολιτικού λόγου με τεκμηρίωση και χαρτογράφηση των συνεπειών των όποιων πολιτικών προτάσεων.

Υπ’ όψιν επίσης ότι στην παρούσα συγκυρία σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα , το οποίο όχι μόνο λόγω της εν γένει αρχιτεκτονικής της Λισαβόνας, αλλά και  λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών του ευρωσυστήματος, δοκιμάζεται από  αντιφάσεις -αντιθέσεις και από πολλαπλά επίπεδα ή κύκλους πολιτικών και οικονομικών επιρροών.

Με τούτα τα δεδομένα η «πολιτική αντιδικία» που λαμβάνει χώρα στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, από την έναρξη της κρίσης (2010) εστιάζει  ακόμη στο δίπολο: «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο». 

Όμως πρέπει  να συσχετίζεται και με  τον  «άλλο πόλο» των  κύριων δεσμεύσεων, που αφορούν στην Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που αφορά σε κάθε περίπτωση άχθος ακόμη και εαν ήμασταν εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων. 

Υπ´όψιν δε οτι οι Δανειακές Συμβάσεις έχουν λήξει, οι δανειακοί όμως νόμοι κυβερνούν ακόμη τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.

2) Το όποιο «πολιτικό σύστημα» λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εσωτερικής συμπεριφοράς και τάξης πραγμάτων. Η κάθε οργανωμένη Πολιτεία συνιστά ένα εσωτερικό «αυτοπροσδιορισμό». Λόγω όμως των κρατουσών στο διεθνές περιβάλλον συνθηκών, αυτονοήτως επιβάλλονται και καταστάσεις, έτσι ώστε μέσω του εσωτερικού αυτοπροσδιορισμού, η εσωτερική έννομη και πολιτική τάξη να προσχωρεί σε διεθνείς συνεργασίες αλλά και δεσμεύσεις, οι οποίες πολλές φορές συνεπάγονται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Για παράδειγμα: στην ελληνική έννομη τάξη έχουν θεσπισθεί πρόνοιες ώστε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον, να αναγνωρίζονται με Συνθήκη ή Συμφωνία σε Όργανα Διεθνών Οργανισμών «κρατικές» αρμοδιότητες. Επιβάλλεται όμως μεταξύ της εσωτερικής πολιτικής τάξης πραγμάτων και των διεθνών δεσμεύσεων (ιδιαιτέρως του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού  Δικαίου), να τηρείται ο όρος της αμοιβαιότητας.

 Προκειμένου δε για την ενωσιακή τάξη πρέπει αναμφιβόλως η πολιτική συμπεριφορά σε επίπεδο κρατών-μελών να λειτουργεί με όρους αλληλεγγύης, άλλως το ευρωπαϊκό σύστημα θα περιέλθει σε ιστορική περιδίνηση.  Ηδη όμως η σχέση «δανειστή-δανειζόμενου» δεν αφορά στις παραπάνω πρόνοιες, ούτε καν στην Αρχή της Αναλογικότητας.

Υπο την έννοια αυτή υπάρχει κρίση στην ευρπαϊκή τάξη πραγμάτων λόγω ανεπίτρεπτης πολιτικής συμπεριφοράς των «ισχυρών» έναντι των «αδυνάτων». Και επ´αυτού  ο λόγος στο εξής ανήκει στους καταπιεζόμενους Λαούς οι οποίοι έχουν καθήκον να αντιδράσουν, και θα αντιδράσουν!..

—————————

* ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια τουΣτρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC- EU).

 

Οικονομία

"Φωτιά" παίρνουν οι τιμές πώλησης και ενοικιάσεις ακινήτων

Ακίνητα

Σε ανοδική τροχιά και το 2019 οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα, που εξελίσσεται σε μια από τις πιο ελπιδοφόρες αγορές ακινήτων της Νοτιανατολικής Ευρώπης, με αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν το 25%. Ποιες περιοχές εμφανίζουν την υψηλότερη ζήτηση, σε ποιες πόλεις πήραν «φωτιά» τα ενοίκια.

Οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές ακινήτων είναι ικανοποιημένοι και από τις επιδόσεις του 2019, καθώς είδαν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 8%, ενώ σε αρκετές περιοχές ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ακινήτων ξεπέρασε το εντυπωσιακό 25%, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης δεδομένων του Spitogatos.

Η Ελλάδα εξελίσσεται ως μία από τις πλέον ελπιδοφόρες αγορές ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς οι σταθερά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων συνεχίστηκαν και κατά το 2019.

Ο δείκτης τιμών SPI (Spitogatos Property Index) ενημερώθηκε και παρουσιάζει την εξέλιξη των τιμών για το 2019 ανά περιοχή, ενώ διαθέσιμες είναι και οι μέσες τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις, με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αγορά και να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τις τάσεις των προσφερόμενων τιμών ακινήτων στις περιοχές που επιθυμούν.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων παρατηρήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να σπάει το φράγμα του 28% σε ετήσια μεταβολή. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας η μεταβολή των τιμών για το 2019 κινήθηκε στο 27,2%, στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 16,3%, ενώ στα Νότια και Δυτικά προάστια της Αττικής σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 10,8% και 8,7% αντίστοιχα. Σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν τα Γρεβενά (-19,4%), ο Νομός Τρικάλων (-8,2%), η Βοιωτία (-8,1%), ο Νομός Δράμας (-7,5%) και η Φωκίδα (-5,9%).

Οι τιμές ενοικίασης παρουσίασαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των Ελληνικών πόλεων, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στον Πειραιά (25,2%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (23,1%), τον Νομό Τρικάλων (21,4%), το Κέντρο Αθήνας & τα Δυτικά Προάστεια (20%) και τον Νομό Κερκύρας (19%). Εξαίρεση αποτέλεσαν λίγες περιοχές, οι οποίες δεν ακολούθησαν τον αυξητικό ρυθμό της υπόλοιπης χώρας στις τιμές ενοικίων. Οι περιοχές αυτές είναι οι: Ζάκυνθος (-10,4%), Κυκλάδες (-8,3%), Θεσπρωτία (-6,2%), Νομός Καστοριάς (-3,8%), Νομός Φλώρινας (-3,7%).

«Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε τις τιμές πώλησης των ακινήτων να ανταγωνίζονται τις τιμές προ κρίσης σε κάποιες περιοχές. Επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, επενδύοντας είτε σε περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί είτε σε αναπτυσσόμενες. Παράλληλα, οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων – και αυτές επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα- δίνουν ένα ακόμη κίνητρο στους επενδυτές, καθώς έτσι πληθαίνουν οι τρόποι εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σχολιάζοντας τις ετήσιες μεταβολές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ