Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα Μελομακάρονα και η... μακάβρια ιστορία τους

Image
Μελομακάρονα
 clock 20:13 | 25/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Το μελομακάρονο είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, μαζί με τον κουραμπιέ. Παρασκευάζεται από ζύμη με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες. Αφού ψηθεί στο φούρνο εμβαπτίζεται σε σιρόπι μελιού και πασπαλίζεται με τριμμένη καρυδόψιχα.

Η ιστορικότητα του μελομακάρονου μπορεί να προκύψει αν επιχειρήσουμε να ετυμολογήσουμε τη λέξη «μελομακάρονο» (μέλι+μακαρόνι, πιθανόν λόγω του μακρόστενου σχήματος του γλυκίσματος). Έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε από το δεύτερο συνθετικό «μακαρόνι» στη μεσαιωνική λέξη «μακαρωνία», που ήταν η ονομασία του νεκρώσιμου δείπνου με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.

Η «μακαρωνία» με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλη από την ψυχόπιτα, δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Όταν η «μακαρία» περιλούστηκε με σιρόπι μελιού μπορούμε να υποθέσουμε ότι προέκυψε η λέξη «μελομακάρονο» και η παραδοσιακή μορφή του γλυκίσματος.

Όπως και να ‘χει, το μελομακάρονο καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κυρίως από τους Έλληνες της Μικρασίας με το ονομασία «φοινίκι».

Τα μελομακάρονα, είτε φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, είτε με σύγχρονες συνταγές, αποτελούν αγαπημένη γεύση και δεν λείπουν από κανένα εορταστικό τραπέζι.
Πηγή: sansimera.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Το αιώνιο χριστουγεννιάτικο δίλημμα
Κρήτη: Oι Άγιοι που έδωσαν τ' όνομά τους στην έδρα του Δήμου Γόρτυνας

Άγιος Ιωάννης ο ράφτης: Ο νεομάρτυρας από την Θάσο

Άγιος Αχμέτ: Ο Τούρκος καλλιγράφος που μαρτύρησε για τον Χριστό (ταινία)

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis