Υγεία

Οι καταθλιπτικές μητέρες γεννούν παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης

κατάθλιψη μητέρα

Η κατάθλιψη της μητέρας δεν είναι θέμα που βασανίζει μόνο την ίδια, αλλά έχει επιπτώσεις και στο παιδί της, το οποίο κινδυνεύει με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) έως την εφηβεία του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Ιστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Child Development" (Ανάπτυξη Παιδιού), μελέτησαν περίπου 900 παιδιά και τις μητέρες τους.
   
Η νοημοσύνη των παιδιών μετρήθηκε με τα συνήθη τεστ IQ ανά πενταετία στις ηλικίες ενός έτους, πέντε δέκα και 16 ετών. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν οι μητέρες τους για τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης και βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισές είχαν ελαφριά έως σοβαρή κατάθλιψη.
   
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν μητέρες με σοβαρή κατάθλιψη, είχαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.
   
«Βρήκαμε ότι οι βαριά καταθλιπτικές μητέρες δεν επένδυαν συναισθηματικά, ούτε παρείχαν μαθησιακό υλικό για να υποστηρίξουν το παιδί τους, όπως παιγνίδια και βιβλία, όσο το έκαναν οι μητέρες χωρίς κατάθλιψη. Αυτό, με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στη νοημοσύνη ενός παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του έως τον 16ο», δήλωσε η Ιστ.
   
Η κατάθλιψη των μητέρων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην ανυπαρξία επαγγελματικής απασχόλησης, στην αποκλειστική ενασχόληση με το νοικοκυριό, στη διαβίωση σε μικρά σπίτια κ.α. Πολλές γυναίκες νιώθουν κατάθλιψη τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ σε μερικές η κατάθλιψη επιμένει για χρόνια.
   
Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου μία γυναίκα στις πέντε (20%) από όσες έχουν μεγάλη κατάθλιψη κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού τους, παραμένει καταθλιπτική στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για το παιδί σε βάθος χρόνου (χειρότερες σχολικές επιδόσεις, χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, παχυσαρκία κ.α.).

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στον πρότυπο παιδικό σταθμό για παιδιά με Αναπηρία

Παιδικός Σταθμός ΑμΕΑ Ρέθυμνο

Σε μια απλή αλλά ιδιαίτερα ζεστή και ανθρώπινη γιορτή, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΔΡ  κ. Γιώργος Μοτάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας και υπεύθυνη για τους ΑμΕΑ δημότες Ρεθύμνου Δρ. Άννα Ελευθεριάδου –Γκίκα, οι εργαζόμενοι και οι μικροί μαθητές του τμήματος ΑμΕΑ του Παιδικού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας του Δήμου Ρεθύμνης έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. 

Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή και την χαρά της για  την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Ρ.,  που φέτος, φιλοξενεί για πρώτη φορά παιδιά με Αναπηρία κι ευχαρίστησε από καρδιάς τους εργαζόμενους για τη συμβολή τους στην επιτυχή διαχείριση της σημαντικής αυτής δομή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κοινωνική δομή  συνιστά πρωτοπορία αφού ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ο μόνος Δήμος στην Κρήτη κι ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που επεδίωξε, στο πλαίσιο της μέριμνας του για του συνανθρώπους με Αναπηρία,  και κατάφερε να δημιουργήσει Παιδικό Σταθμό για ΑμεΑ αλλά, κυρίως, να εμπνεύσει σιγουριά στους  γονείς των παιδιών με Αναπηρία να εμπιστευθούν μέρος της καθημερινότητας και της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους στη Δομή και τα στελέχη της. 

 Οι ανταλλαγές ευχών, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία  κυριάρχησαν και έγιναν εμφανή, παρά τη χρήση της υγειονομικής  μάσκας στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΑΚ: Όχι άλλα λόγια αλλά έργα - Τι ζήτησαν οι αιρετοί από το υπουργείο Ανάπτυξης

Ηράκλειο - Open Mall: Οδεύει προς "επιτήρηση" το έργο και στο ...βάθος απένταξη!