Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαστήματος

Image
διαστημα
 clock 15:25 | 02/01/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Το 2022 είχε μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του διαστήματος, κυρίως χάρη στην εκτόξευση του James Webb Space Telescope. Στην παραπάνω εξωφύλλου βλέπετε τον Δία με αντίστροφα χρώματα, ενώ αν προσέξετε φαίνονται και οι δακτύλιοί του.

Το νέο “μάτι” της ανθρωπότητας κατέγραψε το Νοέμβριο μία κοσμική κλεψύδρα. Πρόκειται για το φως το οποίο φωτίζει το νέφος L1527, 460 έτη φωτός από τη Γη. Στο κέντρο του, μία λεπτή οριζόντια γραμμή είναι ένας πρωτοαστέρας, ένα πολύ νεαρό άστρο που ακόμα συγκεντρώνει μάζα από το μητρικό μοριακό νέφος του.

Image
διαστημα

Οι Στήλες της Δημιουργίας είναι ένα νέφος αερίων και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού, το οποίο ήταν ήδη διάσημο από τις φωτογραφίες του Hubble τη δεκαετία του ’90. Τώρα, οι εικόνες από το JWST μας πρόσφεραν εκπληκτική λεπτομέρεια.

Image
διαστημα

Εντυπωσιακή ήταν και η καταγραφή της τεράστιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας. Έχει μάζα ίση με 4 εκατομμύρια Ήλιους και το φωτεινό στεφάνι που βλέπετε γύρω από τη μαύρη τρύπα είναι υπέρθερμο υλικό.

Image
διαστημα

Το JWST κατάφερε να καταγράψει και τους αρχαιότερους γαλαξίες που έχουμε βρει ποτέ, αφού δημιουργήθηκαν μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Image
διαστημα

Μία από τις πιο κοντινές φωτογραφίες της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία, προήλθε από το σκάφος Juno το οποίο πέρασε μόλις 352 χιλιόμετρα από την επιφάνειά της.

Image
διαστημα

Το Solar Orbiter κατάφερε να φτάσει μέχρι την κορώνα του Ήλιου, όντας το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που “ακούμπησε” τον Ήλιο. Η εικόνα που μας έδωσε από το νότιο πόλο του άστρου μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Image
διαστημα

Οι υπέρυθρες δυνατότητες απεικόνισης του JWST μας έδωσαν και μία μοναδική ματιά στο μακρινό Ποσειδώνα. Στην εικόνα φαίνονται και οι δακτύλιοι του μπλε πλανήτη.

Image
διαστημα

Παρακάτω είναι η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το JWST, μία συστάδα γαλαξιών ονόματι SMACS 0723. Το γεγονός πως μπορούμε να δούμε τόσο μακρινούς γαλαξίες οφείλεται στο φαινόμενο του βαρυτικού φακού, όπου οι μακρινές πηγές φωτός γίνονται ορατές λόγω της διάθλασης του φωτός από κοντινότερους σε εμάς γαλαξίες.

Image
διαστημα

Η σύγκρουση δύο γαλαξιών η οποία είχε καταγραφεί από το Hubble, καταγράφηκε αυτή τη φορά από το JWST δίνοντάς μας πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Οι δύο γαλαξίες θα γίνουν ένα και η σύγκρουση παράγει νέα άστρα με ρυθμό 20 φορές ταχύτερο από αυτόν του δικού μας γαλαξία.

Image
διαστημα

Μία από τις καλύτερες φωτογραφίες της Ιώ, του δορυφόρου του Δία, καταγράφηκε από το Jovian Infrared Auroral Mapper. Τα φωτεινά σημεία της εικόνας είναι ουσιαστικά ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία τροφοδοτεί το βόρειο σέλας του Δία.

Image
διαστημα

Το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKat στη Νότια Αφρική κατέγραψε περίπου 1.000 γραμμές ακτίνων κοσμικών σωματιδίων στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι γραμμές αυτές ήταν γνωστές για δεκαετίες αλλά οι επιστήμονες δε γνώριζαν πως ήταν τόσες πολλές.

Image
διαστημα

Το Hubble μας έδωσε μία εικόνα του αρχαιότερου άστρου που έχουμε εντοπίσει ποτέ. Το Earendel έχει ηλικία 13 δισεκατομμυρίων ετών και ο εντοπισμός του κατέστη δυνατός πάλι χάρη στο φαινόμενο του βαρυτικού φακού. Είναι η κόκκινη κουκίδα που δείχνει το βέλος στην άκρη του κόκκινου τόξου.

Image
διαστημα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το φυτό που επιβιώνει χωρίς φωτοσύνθεση 

Ένας κομήτης θα μας πλησιάσει το 2023 (βίντεο)

Περίεργα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο για την έλευση του νέου έτους

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis