Τεχνολογία

Λογοτεχνία

Η Google τιμά τον Ζωρζ Περέκ με ένα doodle χωρίς e!

googl.jpg

Στα 80 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου συγγραφέα και δημιουργού ταινιών, Ζωρζ Περέκ, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ο Ζωρζ Περέκ, που γεννήθηκε σε μία εργατική συνοικία στο Παρίσι, ήταν ο μοναχογιός των Ιτσέκ Judko και Σύρλα (Σούλεβιτς) Πέρετς, δύο Πολωνοεβραίων που είχαν μεταναστεύσει στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1920. Ο Περέκ ήταν μακρινός συγγενής του συγγραφέα Ισαάκ Λ. Πέρετς, που έγραψε σε Γίντις. Ο πατέρας τού Ζωρζ, που είχε καταταγεί στον γαλλικό στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώθηκε το 1940 από σφαίρα ή θραύσματα, ενώ η μητέρα του χάθηκε στο Ολοκαύτωμα, πιθανότατα στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς μετά το 1943. Ο Ζωρζ τέθηκε υπό τη φροντίδα των θείων του από την πλευρά του πατέρα του το 1942 και το 1945 υιοθετήθηκε επισήμως από αυτούς.

georges-perec

georges-perec, by chara

Ο Ζωρζ Περέκ άρχισε να γράφει παρουσιάσεις βιβλίων και δοκίμια για τις επιθεωρήσεις (λογοτεχνικά περιοδικά) La Nouvelle Revue française και Les Lettres nouvelles, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε ιστορία και κοινωνιολογία στη Σορβόνη.
Πολλά από τα μυθιστορήματα και τα δοκίμιά του βρίθουν πειραματικών παιχνιδιών με τις λέξεις, καταλόγους και απόπειρες ταξινομήσεων, ενώ συχνά έχουν μία δόση μελαγχολίας. Το πρώτο μυθιστόρημα του Ζωρζ Περέκ, το Les Choses τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot το 1965.

Το γνωστότερο μυθιστόρημά του, το La Vie mode d'emploi (Ζωή: Οδηγίες χρήστη), εκδόθηκε το 1978. Η σελίδα του τίτλου το περιγράφει ως «μυθιστορήματα», στον πληθυντικό, και οι λόγοι γίνονται εμφανείς με την ανάγνωση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο και πλούσιο έργο, ένα υφαντό διασυνδεδεμένων ιστοριών αλλά και ιδεών, όπως και λογοτεχνικών και ιστορικών υπαινικτικών αναφορών, που βασίζονται στις ζωές των κατοίκων μιας φανταστικής πολυκατοικίας των Παρισίων. Γράφηκε επιπλέον σύμφωνα με ένα πολύπλοκο πρότυπο περιορισμών, και αποτελείται κυρίως από αρκετά στοιχεία, το καθένα από τα οποία προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Τα 99 του κεφάλαια (600 σελίδες στην πρώτη έκδοση) κινούνται όπως ένας αξιωματικός που κάνει τον γύρο μιας σκακιέρας γύρω από το σχέδιο δωματίων του κτηρίου, περιγράφοντας τα δωμάτια και τα κλιμακοστάσια, και αφηγούμενος τις ιστορίες των κατοίκων τους. Στο τέλος αποκαλύπτεται ότι ολόκληρο το έργο λαβαίνει χώρα σε μία και μόνη στιγμή, με μία τελική ανατροπή που αποτελεί παράδειγμα «κοσμικής ειρωνείας». Κάποιοι κριτικοί το φέρουν ως παράδειγμα μεταμοντέρνας λογοτεχνίας.

Ο Ζωρζ Περέκ είναι γνωστός για συγγραφή με περιορισμούς: το 300 σελίδων μυθιστόρημά του La disparition (1969) είναι ένα λειπόγραμμα, ένα έργο του οποίου καμιά λέξη δεν περιέχει το γράμμα e. Η «σιωπηλή εξαφάνιση του γράμματος θα μπορούσε να θεωρηθεί μία μεταφορά για την εμπειρία των Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επειδή το όνομα «Georges Perec» έχει 4 "e", η εξαφάνισή του εξασφαλίζει και την «εξαφάνιση» του ίδιου του συγγραφέα. Η νουβέλα του Les revenentes (1972) είναι σε αντίθεση ένα μονοφωνηεντικό έργο, στο οποίο το γράμμα "e" είναι το μοναδικό φωνήεν που χρησιμοποιείται. Αυτός ο περιορισμός επηρεάζει ακόμα και τον τίτλο, που θα ήταν κανονικά Revenantes. Μία αγγλική μετάφραση του Ian Monk εκδόθηκε το 1996 υπό τον αντιστοίχως «περιοριστικό» τιτλο The Exeter 

Τεχνολογία

Tracing app: Η εφαρμογή για κινητά που θα ιχνηλατεί τον κορωνοϊό έρχεται και στην Ελλάδα

Tracing app κορωνοϊός

Η εφαρμογή ιχνηλάτησης του κορωνοϊού μέσω... κινητών έρχεται και στην Ελλάδα. Οι χρήστες θα μπορούν να την "κατεβάσουν" στο κινητό τους, να την ενεργοποιήσουν και να ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα για το εάν βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση με κάποιον που διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό τις προηγούμενες 14 ημέρες. δεδομένου ότι μετά το διάστημα αυτό τα δεδομένα θα διαγράφονται, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Πρόκειται για την εφαρμογή tracing app, η οποία θα είναι διαθέσιμη για smartphones με λογισμικό IOS ή Android και θα λειτουργεί αποκλειστικά με την τεχνολογία Bluetooth, καθώς όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες εντοπισμού επιτρέπουν την ταυτοποίηση του χρήστη.

Τη συγκεκριμένη εφαρμογή δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο app θα ενημερώνει μόνο για επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία βρέθηκαν σε απόσταση έως δύο μέτρων από τον κάτοχο του κινητού και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών.

Προϋπόθεση για την επιτυχία της tracing app είναι να τη χρησιμοποιούν όλοι, καθώς η αποτελεσματικότητά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πλήθος των χρηστών που θα την "κατεβάσουν", παρέχοντας ουσιαστικά προστασία μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 60% του πληθυσμού. Δεν αρκεί, δηλ. οι πολίτες να διαθέτουν smartphone και να την έχουν "κατεβάσει" στις συσκευές τους. Απαιτείται οπωσδήποτε να την έχουν ενεργοποιήσει και να κρατούν ανοιχτό το Bluetooth του τηλεφώνου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Διαμαρτυρίες εμπόρων - "Εμείς κλειστά και στις λαϊκές πουλάνε τα πάντα"

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου - κορωνοϊός: Κατέληξε ηλικιωμένη μετά από έναν μήνα νοσηλείας

NASA: Το ρόβερ Perseverance διήνυσε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη! (βίντεο)