Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκε ο Τάφος της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

tafos_olympiadas.jpg

Τελικά ο Τύμβος του Κορινού έμελε να είναι ο Τάφος της Ολυμπιάδας της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η αποκάλυψη αυτή θα γίνει από τον Καθηγητή Αθανάσιο Μπίντα, σε Ημερίδα που διοργανώνεται στο Επιμελητήριο Πιερίας υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων του Ν. Πιερίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 11:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, θα συμμετέχει και η γνωστή Ελληνίδα Αρχαιολόγος κα. Λιάνα Σουλβατζή.

 

Pierianews.gr

Πολιτισμός

Kastalia: Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος όπως δεν τον έχετε ...ξαναδεί

paliaoselkin.jpg

Παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Αγαπημένες ταινίες σε ασπρόμαυρο και (λιγότερο) έγχρωμο φιλμ, που εξακολουθούν να συγκινούν μικρούς και μεγάλους, περνώντας σαν σκυτάλη από γενιά σε γενιά...

Πόσοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία δεν αναπολούμε τα βράδια του Σαββάτου, όταν μετά τις βραδυνές ειδήσεις δεν καθόμασταν οικογενειακά να δούμε την ελληνική ταινία, σχεδόν σαν ιεροτελεστία;

Πόσες φορές έκτοτε δεν έχουμε δει και ξαναδεί τις ίδιες ταινίες, τους ίδιους πρωταγωνιστές, πόσες φορές δεν ψιθυρίσαμε μαζί τις ατάκες τους, δεν γελάσαμε με την ψυχή μας στο ίδιο καρέ, στο ίδιο ευτράπελο μιας κωμωδίας, ή δεν νοιώσαμε την ίδια αγωνία σε μια δραματική ταινία, σα να ήταν η πρώτη φορά; Αυτή είναι η μαγεία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που γοητεύει όλες τις γενιές των Ελλήνων!

Και εγένετο ...Kastalia

Τους τελευταίους 8 μήνες, μέσα από το youtube και το κανάλι Kastalia, ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος αναλύεται καρέ - καρέ, από ανθρώπους με αγάπη και μεράκι, όπου με κόπο επιμονή και υπομονή, επιχειρούν μια "βουτιά" στα άδυτα των ταινιών αυτών, των κινηματογραφικών στούντιο που γυρίστηκαν, στα μέρη όπου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα, προσφέροντας ένα μοναδικό έργο που αγκαλιάζουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι λάτρεις του ελληνικού κινηματογράφου όλων των ηλικιών. Πρόκειται για ένα κανάλι που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με αγάπη και σεβασμό με το θέατρο, τις ελληνικές ταινίες, τον κινηματογράφο γενικώς αλλά και την ιστορία. Την ιστορία της Ελλάδας, αλλά κυρίως της πόλης των Αθηνών. Και το καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο!

Στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Γιώργου Λαμπράκη, μίλησε ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης εμπνευστής της ιδέας να δημιουργηθεί ένα κανάλι που θα παρουσίασε τις αγαπημένες ταινίες με ένα τρόπο ξεχωριστό και ο Γιώργος Αντωνοβαρδάκης, ένας ...σκαπανέας της ιστορίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που με την έρευνά του έχει "ξεκλειδώσει" πολλά από τα σημεία που γυρίστηκαν οι ταινίες αλλά και τους χώρους όπου υπήρχαν τα στούντιο και τα πλατό, με κορυφαία ανακάλυψη των στούντιο της Φίνος Φιλμς, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Ακούστε εδώ την εκπομπή: