Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

τσίπρας καμμένος
 clock 09:28 | 11/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για το μέλλον της κυβέρνηση με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι πυκνές και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι εάν ο Πάνος Καμμένος θα προχωρήσει στις απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση και απόσυρσης της εμπιστοσύνης ή θα αναδιπλωθεί για ακόμη μια φορά. Στην σκιά της έντονης κυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Αθήνα, σε εξέλιξη βρίσκεται κοινοβουλευτικό θρίλερ στα Σκόπια όπου χθες ο Ζόραν Ζάεφ ανέβαλε την τρίτη ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών λόγω της άρνησης του αλβανικού κόμματος να την υπερψηφίσει.
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα έχουν εκτός απροόπτου συνάντηση στον
απόηχο της συνέντευξης του πρωθυπουργού κατά την οποία προκάλεσε δημοσίως τον Πάνο
Καμμένο είτε να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση
είτε να θέσει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική του υπόσταση, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρει τις 151 ψήφους -και από την δεξαμενή των βουλευτών των ΑΝΕΛ- σε περίπτωση που ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ως απάντηση στο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού χθες στο συμβούλιο εθνικής άμυνας ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε αν θα αποχωρήσει, απάντησε ότι
«θα πράξω αυτό που είναι σωστό». Το εάν πρόκειται για τακτικό ελιγμό ή για πραγματική
πρόθεση θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου είναι προγραμματισμένη για νωρίς το απόγευμα, μετά την
αναχώρηση της κ. Μέρκελ από την Ελλάδα
και αφού προηγηθεί η εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ (13:00). Κι αυτό, εφόσον υπάρχει ικανός αριθμός βουλευτών για να λάβει μέρος, αν και είναι σίγουρο ότι και πάλι θα υπάρχουν απουσίες.
Στην συνεδρίαση της ΚΟ, εφόσον πραγματοποιηθεί, ο Πάνος Καμμένος σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από τα στελέχη του που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις να είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν τα πόστα τους, όταν αποφασιστεί ότι οι ΑΝΕΛ αποσύρονται από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Κι αυτό γιατί από τους επτά βουλευτές του κόμματος, οι πέντε έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία (Καμμένος, Κατσίκης, Κόλλια – Τσαρουχά, Κόκκαλης και Ζουράρις), ενώ τρεις ή τέσσερις υπολογίζεται ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οπότε με αυτόν τον τρόπο έχει ελπίδες να διασώσει την κοινοβουλευτική του ύπαρξη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να τηρήσει την συμφωνία που προβλέπει ότι κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ δεν θα εμφανιστεί σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ότι θα απομακρυνθούν από τις κυβερνητικές θέσεις τους όλοι οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ.

Σε ό, τι αφορά το αν υπάρχουν 151 βουλευτές για να αποτελέσουν μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση εμφανίζονται αρκετά βέβαιοι για αυτό, δεδομένου ότι, πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 4 από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ -συγκεκριμένα ο Θ. Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, ο Κ. Ζουράρης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκαλη- δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο. Μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κ. Παπακώστα, φτάνουμε στους 150 βουλευτές, ενώ και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, έχει δηλώσει ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν κινδυνεύσει να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να ενταχθούν στη νέα πλειοψηφία (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) ο Γ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων ή κάποιο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, όπως ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μολονότι το διαζύγιο του με τη Φ. Γεννηματά μοιάζει να είναι αρκετά πιθανό.

Στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι η διαμόρφωση νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι το μείζον πολιτικό θέμα, καθώς και με κυβέρνηση μειοψηφίας θεωρούν ότι τα θετικά οικονομικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα (αύξηση κατώτατου μισθού, επιδότηση ενοικίου, προστασία πρώτης κατοικίας και δόσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) δεν μπορούν να ανακοπούν, αλλά αντιθέτως εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνουν πολύ ευρύτερες πλειοψηφίες στη βουλή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και χωρίς 151 βουλευτές, ο Αλ Τσίπρας πιστεύει ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές πριν τις πολλαπλές κάλπες του Μαΐου, κατά τη βάση όσων ανέφερε στη συνέντευξη του στο "Open" (η χώρα θα πάει σε εκλογές συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω).

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis