Ελλάδα

Προανακριτική Novartis: Kαταθέτει τη Δευτέρα ο «Σαράφης»

novartis.jpg

Συνθήκες λήξης του νομικού, αστυνομικού και πολιτικού θρίλερ γύρω από την κατάθεση των “κουκουλοφόρων” μαρτύρων διαμορφώνονται τις τελευταίες ώρες καθώς η προανακριτική της Βουλής δρομολογεί την εξέταση του “Μάξιμου Σαράφη” υπο τις οδηγίες που έδωσε ο Αρειος Πάγος, την ερχόμενη Δευτέρα στις 4 το μεσημέρι .

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της επιτροπής ανέφερε ότι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν. Με τον τρόπο αυτό έδειξε πως η βέλτιστη λύση είναι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων αλλοίωσης χαρακτηριστικών και όχι η δια ζώσης εξέταση όπως επιθυμούσε η επιτροπή και όπως είχαν καταθέσει οι συγκεκριμένοι μάρτυρες πριν απο περίπου ένα μήνα στον αντεισαγγελέα Α.Π. Λάμπρο Σοφουλάκη.

Πλέον και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιτροπής της Βουλής, τα μέλη της θα συνεδριάσουν την Δευτέρα στις 11 το πρωί προκειμένου να αξιολογήσουν τις νέες εξελίξεις. Εκτός απροόπτου η πλειοψηφία θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Αρείου Πάγου. Άλλωστε κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι “δεν έχουμε διάθεση αντιδικίας με τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου”. Αντίθετη άποψη με την συγκεκριμένη εκδοχή έχουν ήδη καταθέσει ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και πιθανότατα δεν θα μετέχουν στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

 

Ελλάδα

Κορωνοϊος: Άλλος ένας νεκρός - Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο

ΑΧΕΠΑ

Ακόμη ένας νεκρός από κορωνοϊό από την Καστοριά και συγκεκριμένα από την Μεσοποταμία, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα.

Πρόκειται για ένα 79χρονο, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες 10 ημέρες στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Στην εντατική του ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται άλλοι δύο άνθρωποι από την ίδια περιοχή.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 86. Με το θάνατο του 79χρονου ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στους 87. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 1.955.

Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες. Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ στα θύματα γυναίκες είναι οι 23.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα.