Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: H καθολική απαγόρευση των social media δεν είναι κάτι αποτελεσματικό

Κυριάκος Μητσοτάκης
 clock 13:11 | 30/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

«H προστασία της παιδική ψυχής είναι μία υποχρέωση αυτονόητη μιας κοινωνίας και γιατί ο παιδικός και ο εφηβικός εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο.

«Ποιες μπορεί να είναι οι παρεμβάσεις; Η καθολική απαγόρευση των social media δεν θα είχε αποτέλεσμα. Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα. Εμείς και τα παιδιά μας. Οι γονείς που φέρουν μεγάλη ευθύνη στο να θέτουν όρια. Και να θέσουμε και τις εταιρείες τεχνολογίας προ των ευθυνών τους. Οι αλγόριθμοι των εταιρειών αυτών είναι έτσι σχεδιασμένοι, ώστε να μεγιστοποιούν το χρόνο που είμαστε μπροστά στην οθόνη των κινητών μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή στρατηγική
Η στρατηγική που αναλύσαμε σήμερα θα εξελιχθεί σε διάφορα βήματα. Πρώτα θα πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς για τους γονεϊκούς ελέγχους που είναι διαθέσιμοι σήμερα.
Για το kids wallet. Απλοποιεί τον τρόπο παρέμβασης. Υπάρχουν δύο προβλήματα, το πόσο χρόνο περνάμε στο κινητό, αλλά και το τι βλέπουμε. Το κινητό πρέπει να είναι έξω από το δωμάτιο όταν κοιμάται το παιδί, αυτό ισχύει και για τους γονείς και το λένε όλοι οι επιστήμονες.

Οι γονείς καταλήγουν να χρησιμοποιούν το κινητό και αυτό για να παρακολουθούν τα παιδιά τους όταν είναι έξω, αλλά δεν ξέρουν τι κάνουν με τοπ κινητό όταν είναι μέσα στο σπίτι.
Η πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πως θα πιέσουμε τις πλατφόρμες για τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

Μαθήτρια 2ας Λυκείου
Στη γενιά μου υπάρχει πρόβλημα. Το βλέπω γύρω μου, το βλέπω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε πως ο υπάρχει εθισμός στο κινητό. Στην προσωπική μου ζωή δεν μπορώ να διαβάσω για περισσότερο από μία ώρα και να μην τσεκάρω το κινητό μου. Περνάμε ώρες και ώρες σκρολάροντας στα social χωρίς ουσιαστικό λόγο. Οταν περνάω πολλές ώρες σκρολάροντας έχω ενοχές γιατί θα μποορούσα να κάνω κάτι άλλο.

parko.gov.gr και kids wallet
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην τοποθέτησή του είπε πως με το parko.gov.gr που θα βγει στον αέρα μετά την εκδήλωση και από εκεί θα δίνονται οδηγίες για γονικό έλεγχο. Καθορίζουμε τη διάρκεια που θα μπορεί να περιηγηθεί ένα παιδί στο διαδίκτυο, σε ποιες εφαρμογές θα μπαίνει και ποιες ημέρες.
Αρχές Απρίλη έρχεται η μεγάλη αλλαγή με το kids wallet. Εκεί θα έχουμε την ηλικία του παιδιού και εξ αποστάσεως θα βλέπουν οι γονείς πότε και πού μπαίνει το παιδί. Παράλληλα θα γίνεται ο έλεγχος ηλικίας. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν τη συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί και έτσι θα πιστοποιείται η ηλικία.

Αυτό θα οδηγήσει και τις πλατφόρμες να κάνουν έλεγχο ηλικίας. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από την Ευρώπη ποια θα είναι αυτή η ηλικία. Μία πρόταση που έχει ακουστεί είναι τα 15 έτη.
Η ζωή δεν είναι να κουνάς παθητικά τον αντίχειρά σου σε μία οθόνη. Η ζωή είναι εκεί έξω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΕΞ: Επαναπατρίστηκαν 33 Έλληνες από τη Συρία

Κρήτη: Άγιο είχε ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε από μεγάλο ύψος

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis