Οικονομία

Στο Eurogroup η επανεκκίνηση του ελληνικού προγράμματος

eurogroup

H επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης αναμένεται να κριθεί στο σημερινό Eurogroup που ξεκινάει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρόν στη συνεδρίαση θα είναι και το ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή του ευρωπαϊκού Τομέα, Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι εντάσεις μεταξύ των θεσμών έχουν αποκλιμακωθεί, παρά τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Παρόλο που το ΔΝΤ εξακολουθεί να προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό της Επιτροπής, παράγοντες της ευρωζώνης εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποί των θεσμών ετοιμάζονται να πάνε στην Αθήνα με κοινή βάση διαπραγμάτευσης και να ανακοινώσουν την έλευσή τους εντός της εβδομάδας. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται σήμερα το Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης.
?Εντός και εκτός Ελλάδας όλοι συμφωνούν ότι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς?, είχε δηλώσει προ ημερών ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το Eurogroup διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό και την Ελλάδα. Ως προς το προσφυγικό η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να φιλοξενήσει στο έδαφός της αριθμό προσφύγων και μεταναστών διπλάσιο από αυτόν στον οποίο έχει ήδη δεσμευτεί (50.000). Ως προς το οικονομικό, όμως οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, στέλνοντας ένα θετικό σήμα ότι η αξιολόγηση προχωράει.

Οικονομία

Εστίαση: Παράταση για τις αιτήσεις επιδότησης εξωτερικών θερμαντικών σωμάτων

Θερμαντικά σώματα

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Απριλίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία για την επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, έπειτα από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.Σημειώνεται πως η προθεσμία κανονικά έληγε αύριο, 4 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και από εθνικούς πόρους και θα υλοποιηθεί μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Υπογραμμίζεται ότι πριν από την υποβολή της αίτησης, ο λήπτης της ενίσχυσης πρέπει να έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια και την αποπληρωμή των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, καθώς και στη σχετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνο μία φορά ανά ΑΦΜ.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://heating-devices.mindev.gov.gr

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Νέο άλμα με 2.702 κρούσματα - 40 θανάτους και 431 στις ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: 79 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Βαρδάκης: Τροπολογία για το ακατάσχετο των ενισχύσεων της Περιφέρειας Κρήτης