Οικονομία

Σημάδια βελτίωσης των πληρωμών δανείων τον Μάιο

Κόκκινα δάνεια

Βελτίωση των πληρωμών δανείων τον Μάιο διαπιστώνουν οι διαχειριστές τους, μετά τις καθυστερήσεις στις ανακτήσεις που υπήρξαν ειδικά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Όπως επισήμανε μιλώντας σε πανευρωπαϊκό συνέδριο της SmithNovak ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS και πρόεδρος της Ενωσης Διαχειριστών Δανείων Τάσος Πανούσης, η αποκατάσταση στις πληρωμές σηματοδοτεί τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Τα χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, γεγονός που, όπως σημείωσε, «δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, «επιπρόσθετο πρόβλημα στο ήδη βεβαρημένο από καθυστερήσεις σκέλος των νομικών ενεργειών δημιούργησε το γεγονός παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων και αναγκαστικής εκτέλεσης νομικών ενεργειών και πλειστηριασμών, που έχει αρνητική επίπτωση στα business plans των επενδυτών καθώς και στους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών».

Βελτίωση των πληρωμών δανείων τον Μάιο διαπιστώνουν οι διαχειριστές τους, μετά τις καθυστερήσεις στις ανακτήσεις που υπήρξαν ειδικά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Οπως επισήμανε μιλώντας σε πανευρωπαϊκό συνέδριο της SmithNovak ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS και πρόεδρος της Ενωσης Διαχειριστών Δανείων Τάσος Πανούσης, η αποκατάσταση στις πληρωμές σηματοδοτεί τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

 

 

Τα χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, γεγονός που, όπως σημείωσε, «δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, «επιπρόσθετο πρόβλημα στο ήδη βεβαρημένο από καθυστερήσεις σκέλος των νομικών ενεργειών δημιούργησε το γεγονός παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων και αναγκαστικής εκτέλεσης νομικών ενεργειών και πλειστηριασμών, που έχει αρνητική επίπτωση στα business plans των επενδυτών καθώς και στους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών».

 

Η πανδημία θα επηρεάσει και θα επιφέρει αλλαγές και στο λειτουργικό μοντέλο των εταιρειών διαχείρισης στη μετά COVID-19 εποχή, επισήμανε ο κ. Πανούσης, καθώς η μείωση των ανακτήσεων σημαίνει αυτομάτως και μείωση των εσόδων για τις εταιρείες διαχείρισης. Αυτό επιτάσσει την επανεξέταση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των εξόδων, γεγονός που «μπορεί να επισπεύσει τη δημιουργία συγχωνεύσεων στον κλάδο και δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, ειδικά στους μικρότερους παίκτες».

Στο πλαίσιο αλλαγών της επόμενης μέρας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής σημαντικά σημεία:

• Ο νέος πτωχευτικός νόμος, που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις.

• Η αλλαγή στον ν. 3869, με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτόν τον τρόπο θα εξορθολογισθεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στον νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μια τάξη στα NPLs των στεγαστικών δανείων και, το σημαντικότερο, θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

• Ο ν. 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας, με βάση τον οποίο έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.

Πηγή: Καθημερινή

Οικονομία

Η Emirates μπορεί να περικόψει έως και 9.000 θέσεις εργασίας

Α380 emirates.jpg

Η αεροπορική εταιρεία Emirates μείωσε το δυναμικό της κατά 10% λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά οι περικοπές προσωπικού μπορεί να φτάσουν το 15%, ήτοι τις 9.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Μέσης Ανατολής, η οποία έχει έναν στόλο περίπου 270 αεροπλάνων, διέκοψε τις δραστηριότητές της στα τέλη του Μαρτίου λόγω της επιδημίας της Covid-19.

Δύο εβδομάδες αργότερα επαναλειτούργησε με μειωμένη δραστηριότητα και προβλέπει να εξυπηρετεί 58 πόλεις ως τα μέσα Αυγούστου, έναντι 157 πριν από την υγειονομική κρίση με τον SARS-CoV-2.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, ο Τιμ Κλαρκ, είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν έως τέσσερα χρόνια για να επανέλθουν σε "κάποιο βαθμό κανονικότητας" οι επιχειρήσεις της.

Μέχρι στιγμής, η Emirates δεν έχει ανακοινώσει αριθμούς για τις περικοπές θέσεων εργασίας, οι τελευταίες από τις οποίες έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από την κρίση, η εταιρεία απασχολούσε περίπου 60.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4.300 πιλότους και σχεδόν 22.000 μέλη πληρώματος θαλάμου επιβατών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε σήμερα ο Κλαρκ δηλώνει ότι η εταιρεία του έχει ήδη μειώσει κατά 10% το προσωπικό της. "Οφείλουμε ίσως να προβούμε στην περικοπή λίγο περισσότερων, ίσως ως το 15%", πρόσθεσε.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κρίση του κορονοϊού θα οδηγήσει την αεροπορική βιομηχανία σε ετήσιες απώλειες ρεκόρ 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς το 2020 καθίσταται "η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της αεροπορίας".

Ο Κλαρκ πρόσθεσε στην συνέντευξη που παραχώρησε ότι η εταιρεία του δεν "βρίσκεται σε τόσο άσχημο σημείο όσο άλλες" εταιρείες και ότι η κρίση έπληξε την Emirates την ώρα που "όδευε προς μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία μας".

Η εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι είχε ανακοινώσει μια εξαιρετικά υψηλή αύξηση 21% των ετήσιων κερδών της τον Μάρτιο.