Οικονομία

Ρεκόρ με 1.100 κατασχέσεις την ημέρα... και τα χρέη να αυξάνονται

κατασχέσεις

Με ολοένα εντεινόμενους ρυθμούς οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζουν τις κατασχέσεις σε βάρος χιλιάδων μικροοφειλετών του Δημοσίου.

Τον Φεβρουάριο πέτυχαν νέο… ρεκόρ, καταφέρνοντας, κάθε εργάσιμη μέρα, να επιβάλλουν σχεδόν 1.100 κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων οφείλει στο Δημόσιο μικρού ύψους ληξιπρόθεσμα χρέη!

Ωστόσο, αυτό το «μπαράζ» κατασχέσεων επί δικαίους και αδίκους, το οποίο έχει εξαπολύσει η ΑΑΔΕ εκτελώντας πιστά τις «μνημονιακές» εντολές της κυβέρνησης και των δανειστών, δεν αποδίδει τίποτε, παρά μόνο περισσότερες δυσκολίες επιβίωσης στα νοικοκυριά των οφειλετών του Δημοσίου.

Νέο άλμα…

Κι αυτό διότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ήδη στο τέλος Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε σε νέο ύψος ρεκόρ της τάξεως των 101,609 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 55% του ΑΕΠ της χώρας!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή οι νέες οφειλές προς τις ΔΟΥ και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους, ανήλθαν σε 2,78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,6 δισ. ευρώ ήταν απλήρωτοι φόροι. Η ΑΑΔΕ μάλιστα αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι από τα 2,6 δισ. ευρώ των απλήρωτων φόρων, τα 1,6 δισ. ευρώ ήταν χρέη 1,9 εκατ. μικροοφειλετών και μόνο το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ ήταν χρέη 26 μεγαλοοφειλετών.

Ακτινογραφία

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια ΑΑΔΕ, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους:

1. Οι φορολογικές αρχές επέβαλαν 20.839 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Δηλαδή κάθε εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου επιβάλλονταν, κατά μέσο όρο, 1.097 κατασχέσεις σε βάρος φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις φορολογικές αρχές.

Η… επίδοση αυτή των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Δείχνει δε ότι οι συνεργαζόμενες στενά με την κυβέρνηση και τους δανειστές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντείνουν μήνα με το μήνα τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω εξαθλίωση χιλιάδων φορολογουμένων υπερχρεωμένων εξαιτίας της εφαρμογής των Μνημονίων.

Συνολικά, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 1.088.696. Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν, μάλιστα, τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και σε βάρος άλλων 650.605 οφειλετών του Δημοσίου, κάτι το οποίο προτίθενται να κάνουν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

2. Τον Φεβρουάριο του 2018 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ξεπέρασαν τα 101,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 101,609 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 55% του ΑΕΠ και παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 κατά 1,68 δισ. ευρώ.

3. Από τα 101,609 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο:

* Τα 14,023 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,8%, είναι χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή είναι αδύνατο να εισπραχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα 87,586 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα!

* Τα 98,34 δισ. ευρώ είναι «παλαιές οφειλές, οι οποίες βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τα τέλη του 2017.

4. Το σύνολο των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονταν σε 3.964.279 τον Φεβρουάριο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυτές είναι οι 3 προκλήσεις των τραπεζών

τραπεζα της ελλάδος.jpg

Στις τρεις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, προκειμένου να συνεχίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εστιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τομείς που χρήζουν της προσοχής των τραπεζών είναι οι εξής:

Πρώτον, το υφιστάμενο ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των μέτρων αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων (moratoria) και των άλλων υφιστάμενων μέτρων προστασίας των δανειοληπτών.

Δεύτερον, στην ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Deferred Tax Credit),το οποίο, επίσης, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε ενέργειες μείωσης του αποθέματος των ΜΕΔ.

Τέλος, στη χαμηλή οργανική κερδοφορία των τραπεζών στο υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που αναμένεται να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται πιθανή η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

«Τα υφιστάμενα διαθέσιμα εργαλεία και οι ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του Σχήματος Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme – HAPS), κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, με το υφιστάμενο απόθεμα ΜΕΔ να προσδιορίζεται στο 35,8% βάσει στοιχείων εννεαμήνου του 2020, την αβεβαιότητα αναφορικά με την κλιμάκωσή του στο επόμενο διάστημα, την περιορισμένη δυνατότητα, λόγω χαμηλής κερδοφορίας, για δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου από τις τράπεζες, την εκτιμώμενη επιδείνωση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης έναντι του Δημοσίου ως ποσοστού των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Εμπειρικά στοιχεία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνουν ότι Εταιρίες Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Companies – AMC) με άρτιο σχεδιασμό και επαγγελματική διαχείριση μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάκτησης των ενεχύρων και να αποτρέψουν την περιττή απώλεια πόρων κατά τη διαδικασία εξυγίανσης των ΜΕΔ».

Σύμφωνα με την εποπτική αρχή, μία συστημική λύση που λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες για τη δημιουργία και λειτουργία μιας Εταιρίας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές των τραπεζών, καθώς και τις υπάρχουσες πλατφόρμες εξυπηρέτησης ΜΕΔ από τρίτες εταιρίες διαχείρισης δανείων, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ταχείας αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα. «Η αντιμετώπιση του υφιστάμενου ιδιαίτερα υψηλού αποθέματος ΜΕΔ θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν πιο ενεργά τα ΜΕΔ που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας, ιδίως μετά την άρση της αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων και, ταυτόχρονα, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά, να περιορίσουν τον κίνδυνο απίσχνανσης των παλαιών και νέων μετόχων, καθιστώντας έτσι, τις τράπεζες πιο ελκυστικές για επενδυτές μετοχών», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας: Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης

«Γέφυρα 2»: Επιδότηση 300 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια