Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υπερφορολογεί τις οικογένειες με παιδιά

επίδομα παιδιού, μπαμπάς, παιδί
 clock 20:49 | 02/05/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Ελλάδα «τιμωρεί» τις οικογένειες με παιδιά, καθώς τις φορολογεί σχεδόν όσο και τους φορολογούμενους χωρίς τέκνα, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η έκθεση, η οποία αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης των φορολογικών βαρών επισημαίνει πως με βάση τα στοιχεία του 2024, η φορολογική επιβάρυνση είναι στα υψηλά επίπεδα των χωρών μελών του Οργανισμού και πάνω από τον μέσο όρο.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται στην αποκαλούμενη «φορολογική σφήνα» ή tax wedge, που αφορά στο σύνολο των κρατήσεων φόρων βαρύνουν εργαζόμενους και εργοδότες και συγκεκριμένα το άθροισμα των φόρων εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, ως ποσοστό του μικτού εισοδήματος από την εργασία, με διάκριση των φορολογουμένων ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση της συνολικής επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές των μισθωτών χωρίς παιδιά και των οικογενειών με δύο παιδιά, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως υπάρχει ελάχιστη φορολογική ελάφρυνση για τις οικογένειες με παιδιά.

Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση αυτή ανήλθε στο 37,3% του μέσου ακαθάριστου μισθού για τον εργαζόμενο με 2 παιδιά και στο 39,3% για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά, κατά το 2024.

Η διαφορά μεταξύ της φορολογικής επιβάρυνσης των φορολογουμένων με παιδιά σε σχέση με όσους δεν έχουν τέκνα που τους βαρύνουν κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η χειρότερη θέση, μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, ενώ απέχει 9 εκατοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται  η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και η Τουρκία, στις οποίες η επιβάρυνση μεταξύ των φορολογουμένων με παιδιά και εκείνων χωρίς παιδιά είναι ίδια.

Άδικη φορολογία

Για τον Έλληνα μισθωτό με μέσο εισόδημα χωρίς παιδιά, η συνολική φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε το 2024 κατά 0,54 ποσοστιαίες μονάδες στο 39,3%.

Όπως εξηγείται στην έκθεση, αυτό οφείλεται στη διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών, αλλά επειδή τα εισοδήματα αυξήθηκαν ονομαστικά, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε περισσότερο.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει συγκεκριμένα, ότι η αύξηση του φόρου εισοδήματος, ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του πραγματικού μισθού για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων, που οδήγησε στη μείωση του διαθέσιμου (μετά τη φορολογία) εισοδήματος.

Ενώ ο πραγματικός μέσος μισθός αυξήθηκε σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κατά 1,7% το 2024 (4,7% ο ονομαστικός μείον 3% ο πληθωρισμός), ο μέσος φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε 2,6%. 

Η  συνολική φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο μισθωτό χωρίς παιδιά, για το σύνολο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ανήλθε στο 34,9%.

Τέλος, σχετικά με τις οικογένειες με δύο παιδιά και έναν σύζυγο εργαζόμενο η «φορολογική σφήνα» το 2024, μειώθηκε οριακά (κατά 0,05 εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 37,3%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο, από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι στο 25,7%.

Για τις οικογένειες με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους (όπου ο ένας έχει το μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού), η «φορολογική σφήνα» μειώθηκε κατά 0,27 μονάδες το 2024, στο 37,5% έναντι 29,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε επίσης:

Εξωδικαστικός: Τέλος οι λίγες και υψηλές δόσεις - 420 δόσεις και κούρεμα έως 80% για τους οφειλέτες

«Μπλόκο» στα τροχόσπιτα - Απαγορεύεται η στάθμευση σε κοινόχρηστους χώρους

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis