Οικονομία

Νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ φέρνει ο συμβιβασμός ΕΕ-ΔΝΤ

ευρωπη, ευρω

Νέα μέτρα που μπορεί να φτάνουν τα 2 - 2,5 δισ. ευρώ μετά την αξιολόγηση θα προβλέπει κατά πάσα πιθανότητα η λύση στην οποία καταλήγουν Ε.Ε και ΔΝΤ προκειμένου να ξεπεράσουν την μεταξύ τους διαφορά και να καταφέρουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως αναφέρεται στο enikonomia.gr.

Με δεδομένο ότι η διαφωνία μεταξύ των θεσμών για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα μέχρι και το 2018 φτάνει σήμερα τα 3 δισ. ευρώ, είναι σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθεί στην παρούσα φάση.

Για τον λόγο αυτό η Ε.Ε έχει προτείνει την παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου μέχρι την αξιολόγηση.
Τα στελέχη του ταμείου θα παραμείνουν μεν στην αξιολόγηση αλλά δεν θα μπορούν να έχουν απαιτήσεις για μέτρα περισσότερα από αυτά που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων δανειστών της.

Η αξιολόγηση θα κλείσει και η συμφωνία με την Ελλάδα θα υπογραφεί από την Ε.Ε, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε η χώρα μας να λάβει την δόση των 5,7 δισ. ευρώ ή ίσως λίγο περισσότερο για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Μετά την συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο στάδιο αυτό θα έχουμε πλήρη ενεργοποίηση του ΔΝΤ, το οποίο θα συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές για τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η χώρα για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως και το 2018, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου που θα υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση.

Με δεδομένο όμως ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η Αθήνα θα κληθεί να αναζητήσει πρόσθετα μέτρα που είναι τα κύρια μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που δεν θα υπολείπονται των 2 -2,5 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018, δίνοντας πλέον έμφαση στις περικοπές των δαπανών.

Το νέο πακέτο των παρεμβάσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα γίνει μάλλον τον Σεπτέμβριο και να ψηφιστεί μέσα στο 2016 ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο σε εφαρμογή αν καταγραφούν ενδιάμεσες αποκλίσεις.
¨Όπως είναι φυσικό το τελικό ύψος των πρόσθετων μέτρων θα εξαρτηθεί και από την λύση που θα δοθεί για την ελάφρυνση του χρέους.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ.Τζέρυ Ραϊς δήλωσε ξεκάθαρα ότι η λύση που ετοιμάζεται για το χρέος από τους ευρωπαίους θα είναι αυτή που θα θεωρηθεί ως πολιτικά αποδεκτή από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που θα κληθούν να την ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια θα απέχει πολύ την «γενναία λύση» που ζητούσε το ταμείο από πέρυσι το καλοκαίρι πριν από την οριστικοποίηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα επωμιστεί η Ελλάδα.

Έρχονται από εβδομάδα

Στο μεταξύ, όλοι περιμένουν από το Eurogroup της Δευτέρας το πράσινο φως για την επιστροφή των τεσσάρων ομάδων στην Αθήνα για την συνέχιση της απευθείας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Μέσα στην συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και η λύση που φαίνεται να προκρίνεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως εάν έρθουν έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, άτομα που παρακολουθούν την διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας συνομιλιών πριν καταλήξουν σε συμφωνία. Με άλλα λόγια, η συμφωνία αναμένεται κοντά στις εορτές του Πάσχα.

Αθλητικά

Δήλωση σοκ Μαυρωτά: «Υπομονή στον αθλητισμό ως τις 15 Μαρτίου»!(vid)

γιώργος μαυρωτάς

Το Υφυπουργείο αθλητισμού  έκανε λόγο για «καλά νέα» στη νέα ΚΥΑ, αλλά η δήλωση του ΓΓΑ, Γ.Μαυρωτά στην ΕΡΤ περιπλέκει την κατάσταση καθώς ζήτησε υπομονή για τον αθλητισμό ως τις 15 Μαρτίου.

Μια δήλωση που κάθε άλλο παρά... θετική εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί και αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ολοκληρωτική αποτυχία Υφυπουργείου και ΓΓΑ, καθώς και με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ (εν αναμονή της σημερινής) τα μέτρα θα είχαν ισχύ ακριβώς για την ίδια ημερομηνία!

Δείτε τη δήλωση του ΓΓΑ στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ: 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας 94-79: «Ανάσταση» στο ΣΕΦ!

Ευρωπαικό στίβου: Χρυσός ο Τεντόγλου με κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.35 μ. (vid)