Οικονομία

Ιδανική η συγκυρία για έξοδο στις αγορές υποστηρίζει το Bloomberg

agores1.jpg

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, μετά από τρία χρόνια απουσίας, εστιάζει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
H έκδοση του 5ετούς ομολόγου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έπεται της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης του α΄ μέρους της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
«Πρόκειται για την “τέλεια στιγμή”» σχολιάζει ένας εκ των αναλυτών της Landesbank Berlin Investment, μιλώντας στο Bloomberg. Μάλιστα, το γερμανικό fund δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στην έκδοση του νέου ομόλογου, παρότι είναι ήδη κάτοχος ελληνικών τίτλων.
Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, και στην απόφαση της Standard & Poor’s να αναθεωρήσει σε «θετικό» το outlook της ελληνικής αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα, η Eurasia Group κάνει ειδική μνεία στην προσπάθεια της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διάσωσης. «Έχοντας αποτύχει να διασφαλίσει μία ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η “καθαρή έξοδος” από το πρόγραμμα» τονίζει, χαρακτηριστικά.
«Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου αποτελεί το πρώτο βήμα αυτή της στρατηγικής» συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι η Αθήνα προσπαθεί αφενός να αποτιμήσει τη διάθεση των αγορών, αφετέρου να χτίσει ένα «ταμειακό μαξιλαράκι» εν όψει του επόμενου έτους.
Την απόφαση για έξοδο στις αγορές χαιρετίζει και η Credit Agricole, η οποία θεωρεί πως «ήταν η καταλληλότερη στιγμή για την Ελλάδα», καθώς οι αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, θεωρεί ιδανική τη χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες αναμένεται να επιβραδύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας.

Οικονομία

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Νέο πρόγραμμα θα μοιράζει ... «χιλιάρικα» σε επιχειρήσεις

κορωνοϊός χρήματα επιστρεπτέα προκαταβολή

Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή (η προθεσμία τροποποιήσεων λήγει στις 19 Μαΐου) θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της «Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού» που θα επιδοτήσει με 1.000 έως 4.000 ευρώ 100.000 επιχειρήσεις (περίπου) που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο λόγω πανδημίας (πλην της εστίασης που θα ενισχυθεί από το ειδικό πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ)

Το ενδιαφέρον σημείο στο εν λόγω πρόγραμμα, ύψους 130 εκατ. ευρω, είναι το οτι η χρηματική και μη επιστρεπτέα ενίσχυση θα δοθεί με κριτήριο το αν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές τον περασμένο Απρίλιο με κρατική εντολή. Το δε ύψος του ποσού θα λάβει κάθε δικαιούχος θα εξαρτάται από την χρονική διάρκεια που έμεινε κλειστή η επιχείρηση τον Απρίλιο και τον αριθμό των αριθμό των εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα ειναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Η αποζημίωση θα διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν θα υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Ωφελημένες θα είναι οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους ειχε ανασταλεί η δραστηριότητά τους.

Το συνολικό πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας περιλαμβάνει την 7η (και μάλλον τελευταία) Επιστρεπτέα Προκαταβολή με 1 δισ. ευρώ την επιδότηση παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ), την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ (που ενεργοποιείται μέσα στο προσεχές διάστημα) και αντίστοιχα «πακέτα» για τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους.

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές πληγές της πανδημίας φτάνουν πλέον τα 15 δισ. ευρώ για φέτος και έρχονται να προστεθούν στα 24 δισ. ευρώ του 2020 ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 39 δισ. ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Καιρός στην Κρήτη: Καλοκαιρία με λίγα σύννεφα

Κρήτη - κορωνοϊός: 122 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Νέα Σμύρνη: Πού και πώς είχε «ξαναχτυπήσει» ο 22χρονος «σάτυρος» - βίντεο