Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Υπόμνημα στον Εισαγγελέα για τις καταλήψεις από τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη

Image
Υπόμνημα στον Εισαγγελέα για τις καταλήψεις από τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη
 clock 06:07 | 27/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταλήψεις, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης έστειλε Υπόμνημα στον Εισαγγελέα Ηρακλείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος.  

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,

Με το παρόν υπόμνημα θέλω να αναφερθώ στην προκαταρκτική εξέταση που παραγγείλατε προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων, καθώς και η ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών προσώπων – διευθυντών σχολείων, καθηγητών, γονέων ή μαθητών – κατά το διάστημα των μαθητικών καταλήψεων του φθινοπώρου του 2014, πράξη που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και κατά τη γνώμη μου δικαίως.

Δυστυχώς, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο οι γονείς και οι μαθητές, κατά καιρούς μας έκαναν κοινωνούς, μιας σειράς ζητημάτων και προβλημάτων της σχολικής κοινότητας και δυστυχώς δεν είδαν ανάλογη αντιμετώπιση. 

Σωρεία αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, επιστολές και ερωτήσεις βουλευτών δημοσιοποιούσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά δεν είδαν να γίνεται καμμιά έρευνα για τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων ή  ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών προσώπων.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των σχολικών κτιρίων του Ηρακλείου που κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της  εκδήλωσης με θέμα «Αντισεισμική Θωράκιση Κατασκευών, Σύγχρονες και Ασφαλείς Υποδομές - Έργα Σχολικής και Λαϊκής Στέγης» που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου μαζί με την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου.

 Τα εν λόγω σχολικά κτίρια, εφόσον όλοι επιθυμούμε την ανάδειξη θεμάτων που άπτονται διερεύνησης ούτως ώστε να τηρηθεί  η ισονομία και η ισοπολιτεία αλλά και να προστατευτούν η δημόσια περιουσία και η σωματική ακεραιότητα των πολιτών, είναι τα εξής :      

·         Το 12ο Νηπιαγωγείο, στην οδό Ναβαρίνου 25 στη Φορτέτσα, που είναι διατηρητέο προ του 1955.

·         Το λεγόμενο Ανωγειανό σχολείο, στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού 197, στο οποίο συστεγάζονται, το 21ο Νηπιαγωγείο και τα συγχωνευμένα 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία.

·         Το 53ο Νηπιαγωγείο στις Εργατικές Κατοικίες του Μπεντεβή, το οποίο στεγάζεται σε προκάτ κατασκευή στην αυλή του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

·         Το Νηπιαγωγείο Σταυρακίων το οποίο στεγάζεται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίων.

·         Το Νηπιαγωγείο Κάτω Ασιτών, που συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο σε ένα κτήριο του 1959 το οποίο δεν έχει άδεια.

·         Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στη Χρυσοπηγή το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1927 κατά πληροφορίες που έχει κτιστεί χωρίς άδεια.

·         Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στην οδό Πλούτωνος 30, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο κατασκευασμένο το 1965.

·         Το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού 236, στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο φιλοξενεί και το 13ο Νηπιαγωγείο σε ένα κτήριο χωρίς άδεια.

·         Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις Πατέλες, με το οποίο συστεγάζονται το 26ο και το 31ο Νηπιαγωγείο.

·         Το κτήριο του 5ου Γυμνασίου και του 11ου Λυκείου Ηρακλείου στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά, το οποίο δεν έχει άδεια.

Επίσης χαρακτηριστικά, είναι τα παραδείγματα που μαρτυρούν τις ελλείψεις των σχολικών μονάδων, δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με ότι αυτές συνεπάγονται για τους μαθητές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του αιρετού του ΠΥΣΠΕ, μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα κενά είναι:

·         Στα Δημοτικά Σχολεία και στα πρωινά τμήματα είναι δέκα, ενώ τα τμήματα που λειτουργούν με περισσότερους από 25 μαθητές ανέρχονται σε 25. Επίσης πολλά ολοήμερα ΕΑΕΠ υπολειτουργούν και άλλα 10 ολοήμερα σε κλασικά σχολεία παραμένουν κλειστά.

·         Στα  νηπιαγωγεία αγγίζουν τα δέκα, κυρίως σε ολοήμερα.

·         Στις ειδικότητες, ακόμη και στα ΕΑΕΠ σχολεία υπάρχουν ακόμη κενά ενώ ιδιαίτερα είναι τα προβλήματα όσον αφορά την γυμναστική και τα αγγλικά στα σχολεία κλασικού προγράμματος.

·         Στην ειδική αγωγή: 55 δάσκαλοι παράλληλης στήριξης (από τις 148 εγκεκριμένες θέσεις καλύφθηκαν οι 98) και 7 νηπιαγωγοί.

·         Στα τμήματα ένταξης: 6 παραμένουν κλειστά.  Τα  Δ.Σ. Πύργου και Ζαρού, με μεγάλο αριθμό μαθητών που έχουν διάγνωση από ΚΕΔΔΥ».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου τα λειτουργικά κενά αυτή την ώρα είναι περίπου 50 γενικής παιδείας, 15 ειδικής αγωγής και 25 μουσικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων.

Είναι αυτονόητο ότι, οι γονείς και τα παιδιά, επιθυμούν να φοιτούν καθημερινά σε ένα  σχολείο δημόσιο και δωρεάν, το οποίο θα τα μορφώνει πλατιά, απελευθερώνοντας όλες τις δημιουργικές τους ικανότητες στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να διδάσκουν καθημερινά τα παιδιά μέσα σε κατάλληλες αίθουσες και με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να καταφέρουν να συμμετάσχουν θετικά  στην πνευματική και σωματική καλλιέργεια, στην ολόπλευρη μόρφωση, την κριτική σκέψη και  στην ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης τους.  Όπως είναι αυτονόητο ότι οι διευθυντές, θέλουν περισσότερο από τον καθένα, ένα σχολείο που θα λειτουργεί καθημερινά χωρίς προβλήματα και αγωνίες, είτε αυτές είναι οι καταλήψεις, είτε τα επί μήνες αναμενόμενα βιβλία, είτε τα ακατάλληλα κτίρια.

Άραγε, τα όσα μαρτυρούν τα παραδείγματα που ανέφερα, δίνουν στα παιδιά, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές, το αυτονόητο ;

Μήπως η διερεύνηση της μη παροχής του αυτονόητου, προέχει της ποινικοποίησης της διεκδίκησής του ;

Με τιμή,  

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis