Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τίτλοι ιδιοκτησίας για καταπατημένες εκτάσεις - Πως θα γίνει η εξαγορά - Τι ισχύει για Αλικαρνασσό

Image
Ηράκλειο
 clock 20:32 | 02/05/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Στη διευθέτηση και νομιμοποίηση ακινήτων τα οποία έχουν καταπατηθεί και διεκδικεί ως περιουσία το Δημόσιο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημόσιο διαβούλευση πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Σε χιλιάδες στρέμματα τα καταπατημένα στην Κρήτη

Οι καταπατημένες εκτάσεις στο Ηράκλειο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη ανέρχονται σε χιλιάδες στρέμματα και τώρα θα μπορούν οι ιδιώτες που τα έχουν στην κατοχή τους έναντι τιμήματος να τα εξαγοράσουν όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου και νομικός κ. Κώστας Αράπογλου.

Ουσιαστικά εξηγεί επειδή μεταξύ ιδιωτών και διεκδίκησης του Δημοσίου δεν αναγνωρίζεται χρησικτησία παρά μόνο σε διένεξη μεταξύ ιδιωτών το νόμος θα δώσει το δικαίωμα έναντι τιμήματος να γίνουν μεταβιβάσεις με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Η ρύθμιση δεν αφορά την Νέα Αλικαρνασσό

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου έχει προκύψει από την ανταλλαγή πληθυσμών με τη γη των μουσουλμάνων και στην Κρήτη να περνά στους ντόπιους αλλά χωρίς τίτλους από το κράτος. Όπου τώρα υπάρχει πρόβλημα με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου αυτό θα διευθετηθεί και θα μπορούν να αγοράσουν ουσιαστικά τις εκτάσεις.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών και τους πρόσφυγες πολλά κληροτεμάχια έμειναν αδιάθετα και καταπατήθηκαν.

Το ζήτημα αυτό όμως δεν αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Νέα Αλικαρνασσό καθώς όσοι είχαν εκτάσεις τις έχουν πληρώσει αλλά ποτέ δεν έλαβαν τίτλους ιδιοκτησίας από τον πρώην Δήμο και μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να επιλυθεί.

Οριστική τακτοποίηση για τα καταπατημένα

Το νομοσχέδιο που θα έρθει πριν το καλοκαίρι προβλέπει οριστική τακτοποίηση της αντιδικίας με το Κράτος, έναντι ενός εύλογου και χαμηλού τιμήματος. Καλύπτει όμως μόνο περιπτώσεις όπου ο άμεσος “αντίδικος” είναι το υπουργείο Οικονομικών και όχι άλλα υπουργεία όπως π.χ. το Γεωργίας κλπ.

Δασικά ή άλλα κτήματα, ή προσχώσεις αιγιαλού κ.λπ., πιθανότατα δεν θα ρυθμίζονται σε αυτή την φάση αλλά θα πρέπει να αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία άλλων υπουργείων.

Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθούν έγγραφα, συμβόλαια, φωτογραφίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία από τους ιδιώτες.

Μετά από αδράνεια δεκαετιών, επιχειρείται έτσι να δοθεί λύση σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα -αλλά και οικονομικό- το οποίο οφείλεται σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και στην ανάγκη τους να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες τους, αλλά «σέρνεται» επί τουλάχιστον 100 χρόνια.

Από τη ρύθμιση που ίσχυσε το 1923 (μετά την Μικρασιατική Καταστροφή) μέχρι σήμερα, η ανικανότητα του Κράτους να καταγράψει και να προστατεύσει την περιουσία του, παρέδωσε τεράστιες εκτάσεις ως βορά σε μεγαλοκτηματίες καταπατητές.

Προκάλεσε όμως και σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς τα διαμφισβητούμενα ακίνητα αποτελούν, πλέον, σπίτια και οικισμούς χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών στην ελληνική περιφέρεια.

Το πρόβλημα είναι επίσης οικονομικό, επενδυτικό και διαρθρωτικό. Επί παραδείγματι, σχέδια για βιομηχανικές ζώνες μπορεί να «σκοντάφτουν» πάνω σε ολόκληρα χωριά.

Τα οφέλη από το νέο νόμο

Η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:

– την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων και συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με σημαντική χρονική υστέρηση, την περιουσία της,

– την εισροή σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και

– την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Κόβουν το ρεύμα για απλήρωτους λογαριασμούς - Διαμαρτυρία την Τρίτη στο Ηράκλειο

Ηράκλειο: "Λουσμένο" στο φως το φρούριο του Κούλε μόλις πέσει το σκοτάδι

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis