Κρήτη

Κρήτη: Σαββατοκύριακο με βροχές και καταιγίδες - Αναλυτική πρόβλεψη

κεραυνος

Άστατος θα είναι ο καιρός κατα τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων, ιδιαίτερα στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού. Η διέλευση του κέντρου του Βαρομετρικού χαμηλο πάνω απο την Κρήτη απαιτεί τη διαρκή παρακολούθηση των νεώτερων προγνωστικών δεδομένων για την εξέλιξη του καιρού, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Αναλυτικά η πρόβλεψη:

Η παραμονή του Βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της Ελλάδας συνεχίζει να τροφοδοτεί με νότιο ρεύμα ολόκληρη τη χώρα ευνοώντας τις βροχοπτώσεις  και την ανάπτυξη καταιγίδων σε αρκετές περιοχές. Στην Κρήτη εκδηλώνονται από την Πέμπτη το βράδυ, σε τοπικό επίπεδο λίγες βροχές, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις, παρά το γεγονός ότι σχηματίζονται καταιγίδες που συνοδεύονται από αστραπές οι οποίες όμως οφείλουν την δημιουργία τους και στην σκόνη που έχει μεταφερθεί στην ατμόσφαιρα.
Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η σταδιακή μετακίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά με το κέντρο του να περνά το Σάββατο προς την Κυριακή  πάνω από την Κρήτη. Αν και φαίνεται να είναι εξασθενημένο,  τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δίνουν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης  με αρκετά σημαντικά ύψη βροχής,  θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι το σύστημα αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθότι μπορεί να αλλάξει τα προγνωστικά δεδομένα και να εμφανίσει καιρικές καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο που αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να προβλέψουμε.

Με τα νεότερα λοιπόν δεδομένα αναμένουμε σποραδικές βροχές να σημειώνονται κατά τόπους και σήμερα σε λίγες περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι διατηρούνται από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 3 ως 4 Μποφώρ και τη θερμοκρασία να φθάνει έως και τους 23 °C.
Για το Σάββατο αναμένουμε και πάλι βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, ιδιαίτερα στα δυτικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εμφανίζονται στα δυτικά- νοτιοδυτικά και νότια των Χανίων έως και νότια του Ρεθύμνου, με πιθανότητα όμως για εκδήλωση καταιγίδων και ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες και αργότερα Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση αρχικά 3 έως 4 Μποφώρ με σταδιακή ενίσχυση από τις βραδινές ώρες.
Άστατος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, με βροχές κατά τόπους, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι σταδιακά  θα στραφούν από Δυτικές έως και Βορειοδυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φθάνοντας τα 5 έως 6 , τοπικά έως και 7 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  πτώση και θα κυμανθεί από τους 14°C έως τους 20°C.
Με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται πρόσκαιρη ενίσχυση των Δυτικών ανέμων οι οποίοι σταδιακά θα αποκατασταθούν σε Βορειοδυτικούς έως και Βόρειους  με περαιτέρω πτώση της Θερμοκρασίας.

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Τηλεδιάσκεψη για τα κοινωνικά προγράμματα

περιφέρεια κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε την πρώτη τηλεδιάσκεψη με θέμα τη χαρτογράφηση κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων στην Κρήτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης (Παρατηρητήριο).

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρου Ν. Βαμβακά, με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων Κοινωνικής Πολιτικής και εκπροσώπων των κοινωνικών υπηρεσιών όλων των Δήμων της Κρήτης. Συμμετείχαν επίσης, οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Ερευνών του Παρατηρητηρίου από πλευράς Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε ο ρόλος του Παρατηρητηρίου στον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής και στην Περιφερειακή Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη Κρήτης (ΠΕΣΚΕ Κρήτης) από την Προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου, Κατερίνα Βλασάκη.

Επίσης, αναπτύχθηκε η συνεργασία του Παρατηρητηρίου με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη διεξαγωγή εξειδικευμένων ερευνών που φορούν στην παρακολούθηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Κρήτη από τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιάννη Ζαϊμάκη.

Στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, η Περιφέρεια μέσω του Παρατηρητηρίου ενημέρωσε τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων για τη χαρτογράφηση υπηρεσιών και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, καθώς και για τη συμβολή της στο συνολικό εγχείρημα του Παρατηρητηρίου και της ΠΕΣΚΕ Κρήτης. Η συνεργασία με τους Δήμους και με όλους του κοινωνικού φορείς του νησιού θα συνεχιστεί για την ανάδειξη τοπικών αναγκών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του νησιού, ειδικότερα των ευάλωτων και ειδικών κοινωνικών ομάδων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Δήμος Ιεράπετρας: Από τα ΚΕΠ τα ραντεβού για τον εμβολιασμό

Κακοκαιρία Λέανδρος - Περιφέρεια Κρήτης: Οδηγίες προς τους πολίτες

Αποπληθωρισμός ρεκόρ το 2020