Κρήτη

"Αυτεπάγγελτα και όχι από τους καθηγητές η δίωξη των 12 φοιτητών"

τμήμα φυσικής πκ

Σε μια σημαντική διόρθωση σε ρεπορτάζ του ekriti.gr σχετικά με την υπόθεση της επικείμενης δίκης των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης μας επέστησε την προσοχή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νίκος Κυλάφης.
 
Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ της 16ης Φεβρουαρίου αναφέρεται πως «οι καθηγητές κινήθηκαν και νομικά, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον των 12 φοιτητών για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κυλάφης (ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν κοσμήτορας της Σχολής Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών) οι καθηγητές ουδέποτε υπέβαλαν μήνυση εναντίον των φοιτητών, αλλά η διαδικασία κινήθηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία Ηρακλείου.
 
Για το ίδιο θέμα εξέδωσε χθες ανακοίνωση και ο νυν πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωσήφ Παπαδάκης, ως απάντηση στο ψήφισμα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο:
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει:
 

«Προκαλεί έκπληξη ότι το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο έβγαλε ψήφισμα που βασίζεται σε ανακριβή δεδομένα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνομε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης ότι:
 
1) Την ποινική δίωξη στους φοιτητές δεν την άσκησαν καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, αλλά ο Εισαγγελέας.
 
2) Η παραπομπή των φοιτητών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου δεν έγινε διότι οι φοιτητές αντέδρασαν στον νόμο Διαμαντοπούλου, ούτε είχε κανένα άλλο πολιτικό κίνητρο. Η παραπομπή έγινε διότι οι φοιτητές κράτησαν τους καθηγητές του Τμήματος Φυσικής σε ομηρεία στη αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος από περίπου 2:00 μμ μέχρι περίπου 2:00 πμ την επόμενη μέρα, δηλαδή για περίπου 12 ώρες, με σκοπό να τους αναγκάσουν να αποδεχτούν αποφάσεις του συλλόγου φοιτητών.
 
3) Οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής δεν είχαν σκοπό να φρονηματίσουν φοιτητές λόγω της πολιτικής τους δράσης. Οι καθηγητές παρέπεμψαν τους φοιτητές στο Πειθαρχικό Συμβούλιο διότι πιστεύουν ότι παρόμοιες "δημοκρατικές" πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες ένα τμήμα της Ακαδημαϊκής κοινότητας έχει το "δικαίωμα" να προκαλεί βάναυσα την αξιοπρέπεια μιας άλλης μερίδας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και να τους εξαναγκάζει, με όποιο τρόπο κρίνει σκόπιμο, να δεχτούν τις δικές του αποφάσεις, δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο».
 
Ρίχνουν τους τόνους
 
Την ίδια στιγμή, διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μια απόφαση που θα βαρύνει την ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης φαίνεται πως υπάρχει από την πλειονότητα των καθηγητών του Ιδρύματος, ακόμα και μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν στο επίμαχο επεισόδιο του Οκτωβρίου του 2011. Ειδικά για τους καθηγητές του Φυσικού Τμήματος στην πλειονότητά τους φαίνεται πως υπάρχει η διάθεση το θέμα να μείνει σε ακαδημαϊκά επίπεδα (καθώς οι φοιτητές έχουν ήδη υποστεί πειθαρχικές ποινές από το Πανεπιστήμιο) και να μην ζητηθούν περαιτέρω ποινικές κυρώσεις.
 
Νέα παρέμβαση για το ζήτημα έκανε με δημόσια ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η πρώην αντιπρύτανης και υποψήφια πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Παπαδάκη γράφοντας: «Ας το πούμε απλά και απέριττα. Διαφωνούμε με την ποινική δίωξη των φοιτητών του Φυσικού και ζητάμε την αθώωσή τους. Εμείς, οι καθηγητές τους» ενώ σε προηγούμενη τοποθέτησή της στις 2 Φεβρουαρίου για το ίδιο θέμα ανέφερε:
«Μέσα στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν αποδεκτοί τρόποι διαμαρτυρίας και εκδήλωσης αντιδράσεων για ακαδημαϊκά θέματα. Η κατάληψη χώρων και αποκλεισμός ανθρώπων, ωστόσο, είναι αντι-δημοκρατικές και αντι-ακαδημαϊκές διαδικασίες. Οι φοιτητές που προέβησαν σε κατάληψη χώρων και αποκλεισμό Καθηγητών το 2011 έχουν ήδη υποστεί πειθαρχικές ποινές, όπως προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, παραπομπή της υπόθεσης σε Ποινικό Δικαστήριο και δίωξη των φοιτητών δεν θα έπρεπε να έχει γίνει και η υπόθεση πρέπει να κλείσει με αθώωσή τους».
 
Και στο Δημοτικό Συμβούλιο
 
Εν τω μεταξύ, χθες παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου έκαναν φοιτητές των συλλόγων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητώντας από το Σώμα να εγκρίνει ψήφισμα υποστήριξης των 12 φοιτητών.
 
Στη συνεδρίαση έγινε έντονη συζήτηση για το περιεχόμενο του ψηφίσματος και ειδικά για το αν θα ζητείται από το δημοτικό συμβούλιο η αθώωση των φοιτητών. Τελικά το Σώμα εξέφρασε την αντίθεση του στην ποινικοποίηση του συνδικαλιστικού αγώνα των φοιτητών, χαρακτηρίζοντας «θετική εξέλιξη την απαλλαγή τους» χωρίς ωστόσο να πάρει θέση επί της ουσίας της δίκης.
 
 Μάριος Διονέλλης
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η παράταξη Κουράκη απαντά στην αντιδήμαρχο για τις προκηρύξεις

Λότζια

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της δημοτικής κίνησης "Ηράκλειο 3.7.5", με φόντο τις προκυρήξεις για εργασία στο Δήμο Ηρακλείου και τα όσα απάντησε νωρίτερα η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη.

Η παράταξη σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

"Στα όσα η δημοτική αρχή και η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου έσπευσαν να απαντήσουν, στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, στο θέμα των παράνομων και καταχρηστικών προσλήψεων που πεισματικά προωθεί,  η κίνηση  «Ηράκλειο 3.7.5»  αναφέρει τα εξής:

Οι όροι των προκηρύξεων αυτών  είναι παράνομοι και  καταχρηστικοί. Αντίκεινται στο Σύνταγμα, στην Εργατική Νομοθεσία και στις διεθνείς εργατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει κατά καιρούς η χώρα μας.

Τέτοιους όρους, όσο κι αν προσπαθεί να νομιμοποιήσει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, δεν πρόκειται να το πετύχει, γιατί απλά δεν υπάρχει σε κανένας νομικός, εργατικός, αυτοδιοικητικός, κοινωνικός ή ανθρωπιστικός κώδικας που να το δικαιολογεί".

Ανταπάντηση από τη Λότζια

Λίγο αργότερα, η δημοτική αρχή σε ανακοίνωση - απάντηση ανέφερε τα εξής:

"Σε απάντηση της - άλλα λόγια να αγαπιόμαστε – νέας ανακοίνωσης του «Ηράκλειο 3.7.5» και σχετικά με το κατά πόσον οι όροι των προκηρύξεων (στις οποίες έχουμε αναφερθεί ήδη) είναι παράνομοι και καταχρηστικοί, θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν και οι δεκάδες δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στην Κρήτη που έκαναν χρήση παρόμοιων όρων στις δικές τους προκηρύξεις, τι γνώμη έχουν. Μεταξύ των οποίων άλλωστε συμπεριλαμβάνονται και έγκριτοι νομικοί. Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, ό,τι είχε να πει επί του θέματος, το είπε ήδη".  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Στη "μάχη" του εμβολιασμού και 8 Κέντρα Υγείας

Κρήτη: Πέθανε επιχειρηματίας λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο

Κρήτη: Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις