Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο Κρητικός σεφ που κατέκτησε την Αμερική

μιχάλης ψιλάκης
 clock 11:46 | 11/04/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Μιχάλης Ψιλάκης έχει αποκτήσει πολλές από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο της γαστρονομίας. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Food & Wine’s Best New Chef and Bon Appetit’s Chef of the Year, ήταν υποψήφιος για A-List Chef από την Bravo TV ενώ το πολυτελές ελληνικό εστιατόριό του που ονομάζεται «Anthos» ήταν υποψήφιο για το βραβείο James Beard Award στην κατηγορία «καλύτερο νέο εστιατόριο». Ήταν επίσης Chef της χρονιάς από το περιοδικό Esquire ενώ το εστιατόριο του βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin και καταχωρήθηκε τρίτο στη λίστα των 10 καλύτερων νέων εστιατορίων από το The New York Times.
Η μητέρα του, Γεωργία, γεννήθηκε στην Καλαμάτα ενώ ο πατέρας του ήταν από την Κρήτη. Και οι δύο πλευρές της οικογένειάς του συνέχεια από τον εμφύλιο, την επανάσταση και την εξορία που σημάδεψαν την Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, έφτιαξαν ένα πραγματικά ελληνικό σπίτι στο Long Island. Η ζωή του ως παιδί ήταν επικεντρωμένη στις χριστιανικές γιορτές στην εκκλησία ή τις οικογενειακές γιορτές με περίπου 200 συγγενείς που μαζεύονταν στις μεγάλες γιορτές. «Οι γονείς μου πήραν μέσα στο μυαλό τους την Ελλάδα που άφησαν το 1950 και προσπάθησαν να μας μεγαλώσουν μέσα σε αυτήν την εικόνα» λέει, « δεν είχα καν μάθει αγγλικά μέχρι που πήγα στο σχολείο». Σε εκείνον τον «κόσμο» οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και μαγείρευαν κάθε βράδυ, και οι άντρες έσφαζαν κι έψηναν ολόκληρα αρνιά στην πίσω αυλή ενώ τα παιδιά έπρεπε να πάνε στο σχολείο και μετά να αποκτήσουν ένα επάγγελμα. Ως ο μεγαλύτερος γιός πρώτης γενιάς μιας ελληνικής οικογένειας στο Long Island, ο Μιχάλης Ψιλάκης  έμελλε να είναι εκείνος που θα δώσει «σάρκα και οστά» στην εκτίμηση για το φαγητό και τη φιλοξενία που για την οικογένειά του ήταν πολύ σημαντικά. Όταν ο πατέρας του εγκατέστησε ένα τεράστιο μπάρμπεκιου στο πίσω μέρος του κήπου, τον δίδαξε πως να ψήνει ολόκληρο το αρνί στη σούβλα. Μια εξαιρετική μαγείρισσα, η μητέρα του τον δίδαξε τα πάντα γύρω από τη γεύση και τις τεχνικές της κλασσικής ελληνικής κουζίνας και παραμένει η μεγαλύτερή του επιρροή στην κουζίνα.
«Ακόμη και σήμερα οι γεύσεις των πιάτων μου είναι οι γεύσεις της μητέρας μου» λέει ο Μιχάλης Ψιλάκης, «και το ένστικτό μου για να οδηγήσω την ελληνική κουζίνα σε νέες κατευθύνσεις το κληρονόμησα από εκείνη».

πηγή: ellines.com

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis