Κρήτη

Ηράκλειο

Ταξίδι στο θέατρο και την λογοτεχνία με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι

μανος χατζιδακις

Μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση, το θέατρο, την λογοτεχνία και την μουσική είναι η 10η Σεπτεμβρίου. Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όσοι βρεθούν θα κάνουν ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Και πάλι ο “δικός μας” Μάνος, αυτός στον οποίο το Ηράκλειο οφείλει τόσα πολλά. Μια συναυλία από το οκταμελές φωνητικό σύνολο “Φραγκίσκος Λεονταρίτης”, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ψαρουδάκη, ένα θεατρικό αναλόγιο, τραγούδια, σόλο και χορωδιακά, θα μας μεταφέρουν στις εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις του Καρόλου Κουν και του Μάνου Κατράκη και θα μας θυμίσουν τη μουσική που έγραψε ο Μάνος, ειδικά γι’ αυτές. Το Παραμύθι χωρίς όνομα, ο Ματωμένος Γάμος, ο Καπετάν Μιχάλης και ο Κύκλος με την κιμωλία, με τραγούδια που πολύ σύντομα “αυτονομήθηκαν” και τράβηξαν τη δική τους ρότα.
Ένα υπέροχο ταξίδι στο θέατρο και τη μουσική, με είκοσι έξι τραγούδια για τον θάνατο, τον έρωτα και τον πόλεμο. Μια βραδιά αφιερωμένη στους μεγάλους του θεάτρου της μουσικής, της λογοτεχνίας και της ποίησης.
 
A΄ Ματωμένος Γάμος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (στιχ. Ν. Γκάτσου)
B΄ Ο κύκλος με την κιμωλία του Μπέρτολτ Μπρέχτ (στιχ. Οδ. Ελύτη)
Γ΄ Παραμύθι χωρίς όνομα του Ιάκ. Καμπανέλλη (Π. Δέλτα)
Δ΄  Αναφορά στον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη
Συντελεστές:
Στο τραγούδι οι: Λίντα Κωνσταντουλάκη, Γιώργος Ψαρουδάκης.
Στη μουσική συνοδεία, σε μία εξαιρετική Χατζιδακική ενορχήστρωση στο πνεύμα του συνθέτη,  οργανικό σύνολο με τους:
Φλάουτο: Μαρία Αλεξάκη, Πιάνο Ευγενία Ψαρουδάκη,
Κλασική κιθάρα: Νίκος Κατσαράκης, Βιολί: Κατερίνα Ψαρουδάκη, τσέλο: Ισίδωρος Παπαδάκης και θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς Ράνια και Κωστή Μεταξάκη, που θα ερμηνεύσει τα βασικότερα σημεία και διάλογους των ρόλων τού κάθε έργου, συνδέοντάς τα με τα αντίστοιχα τραγούδια σε μία αδιαίρετη ενότητα.
Κύκλοι τραγουδιών, συνδεδεμένων με τα αφηγηματικά μέρη των έργων:
 
Α΄ Ματωµένος Γάµος
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Στίχοι Νίκου Γκάτσου, μουσική Μ. Χατζιδάκι (1948)
(πρόσωπα του έργου: Μάνα, γαμπρός, νύφη, Λεονάρδο, γυναίκα του Λεονάρδο, πεθερά, κοπέλες )
1. Εισαγωγή
2. Νανούρισμα
3. Σήκω νύφη ζηλεμένη
4. Τώρα νυφούλα μου χρυσή
5. Γύρνα φτερωτή του μύλου
6. Κουβάρι κουβαράκι
7. ‘Ηταν καμάρι της αυγής
 
Β΄ Ο κύκλος µε την κιµωλία
Μπέρτολτ Μπρέχτ
Στίχοι Οδ. Ελύτη, μουσική Μ. Χατζιδάκι
(πρόσωπα του έργου: ποιητής, Σίμων, Γρούσα, γυναίκα κυβερνήτη, Αζτάκ κ.α.)
1. Εισαγωγή
2. Ο κόσμος όλος έγινε άνω κάτω
3. Η μπαλάντα του στρατιώτη
4. Ανάγκη να σε πάρω εγώ
5. Τέσσερεις στρατηγοί
6. Μια φορά κι έναν καιρό
 
Γ’ Παραµύθι χωρίς όνοµα
Ιάκωβου Καμπανέλλη, (Π. Δέλτα), μουσική Μ. Χατζιδάκι (Ι957)
(πρόσωπα του έργου: βασιλιάς, βασίλισσα, πρίγκιπας, Πολύκαρπος, Μαρία, κουτσός, δάσκαλος κ.α.)
1. Κι ήταν που λέτε μια φορά (πρόλογος)
2. Χορός
3. Ο Σιδεράς
4. Τραγούδι της ντροπής
5. Ο ‘Έκτορας και η Ανδρομάχη
6. Ναύτη γέρο ναύτη
7. Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι
8. Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βουλή: Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση Μαμουλάκη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Βίντεο)

Χάρης Μαμουλάκης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Χάρη Μαμουλάκη, για το θέμα του ΒΟΑΚ και των διοδίων που θα συνοδεύουν την κατασκευή του.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής επισημαίνει τα εξής:

Ασκώντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και υπερασπιζόμενος την επιβολή διοδίων για όλους, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ.

«Για μια ακόμη φορά, οι κυβερνώντες υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κρήτης. Συνεχίζουν όσα ξεκίνησαν για τον ΒΟΑΚ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προσθέτουν διόδια για όλους και παράλληλα, ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό που ξεκάθαρα αποδεικνύεται, είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η Κυβέρνηση των αποκλεισμών. Αποκλείουν τους πολίτες της Κρήτης από τον ΒΟΑΚ επιβάλλοντας πανάκριβα διόδια, όπως ακριβώς αποκλείουν και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από τη διαχείριση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, που εν κρυπτώ ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Λειτουργούν αλαζονικά και με υπεροψία. Αυτή η συμπεριφορά, δεν θα μείνει αναπάντητη από τους πολίτες της Κρήτης. Η στιγμή του δικού τους αποκλεισμού, πλησιάζει.».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης της ΝΔ τον Μάιο του 2021, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με καθυστέρηση δυο περίπου ετών, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει όσα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη όμως διοδίων για όλους. Στη συνέχεια, αφού καυτηρίασε την απουσία σχεδιασμού για το τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου - Σητείας, ανέδειξε τις ασάφειες αλλά και το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ ευρώ και ζήτησε για μια ακόμη φορά, αναλυτική ενημέρωση για τον επιμερισμό των ποσών χρηματοδότησης ανά τμήμα του. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση και για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, για το πότε αναμένεται να προσδιοριστεί η χάραξή του, καθώς και ποια θα είναι η σχεδιαζόμενη αρχιτεκτονική του διαγωνισμού.

Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη χάραξη για τον ΒΟΑΚ, προχώρησε, επιτέλους, στην επί της ουσίας απάντηση για τις ενισχύσεις ανά τμήμα του έργου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε, το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος (προϋπολογισμού 1,32 δισ) θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 600 εκ. από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Χερσόνησος – Νεάπολη (προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ) με 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη τελικό κόστος, υπολογίζεται όμως ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ.

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού για την χάραξη, καταθέτοντας στα πρακτικά έκθεση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, από την οποία αποδεικνύεται ότι, ενώ ζητήθηκε η γνώμη του Επιμελητηρίου, δεν προσκομίστηκε ποτέ από την πλευρά του Υπουργείου η προμελέτη αποχέτευσης - αποστράγγισης των ομβρίων, η προμελέτη των τεχνικών με τον έλεγχο της υδραυλικής επάρκειάς τους και ο έλεγχος της υδραυλικής επάρκειας των τεχνικών γεφυρών, που αποτελεί ουσιώδη λόγο περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επεσήμανε επίσης και δήλωση της μελετητικής εταιρείας, η οποία αποποιείται των ευθυνών της ως προς την ακρίβεια των υποβάθρων, καθώς και οι παραπομπές σε άλλες μελέτες που δε διατέθηκαν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των διοδίων. «Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Κύπρος. Επτά νησιωτικές περιοχές στην Ε.Ε., όπου σε καμία εξ αυτών δεν απαιτήθηκε από τους πολίτες να καταβάλλουν διόδια στο νησί τους. Γιατί; Επειδή υπάρχει νόρμα περί νησιωτικότητας, μια σαφέστατη ντιρεκτίβα της Κομισιόν, που προστατεύει της περιοχές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΑΚ: Παράταση στην διαβούλευση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΔ Κρήτης: Νέα παρέμβαση για τον ΒΟΑΚ

Αγαπάκης στο Ράδιο Κρήτη: Τα "θολά" σημεία του ΒΟΑΚ και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται

 

 

ESPA BANNER