Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Ποίηση

ποίηση

Το 2ο Μουσικοποιητικό Αναλόγιο με την Καλλιτεχνική Επιμέλεια του Γιώργου Φουντούλη έρχεται στην Κρήτη και αποτελεί ένα νέο φιλόδοξο θεσμό αφιερωμένο στην Ελληνική Ποίηση, στους Ποιητές και στο "Αληθινό Τραγούδι".

Με έδρα το Βόλο, το "Μουσικοποιητικό Αναλόγιο" θα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα!
 
Διαβάζουν Ποίηση σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές ενώ προσκεκλημένος ποιητής στο 2ο Μουσικοποιητικό Αναλόγιο είναι ο Λεωνίδας Χριστοδουλίδης.
Συνθέτει τη Μουσική, Μελοποιεί και Παίζει Κιθάρα ο Γιώργος Φουντούλης και ερμηνεύει τα Τραγούδια η Μαρίνα Βολουδάκη

μουσικοποιητικο αναλογιο

μουσικοποιητικο αναλογιο, by meropi

Το 2ο Μουσικοποιητικό Αναλόγιο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Απριλίου στις 9 μμ στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη.
Είσοδος ελεύθερη

Το Μουσικοποιητικό Αναλόγιο περιλαμβάνει:
- Ανάγνωση - Απαγγελίες Ποιημάτων
 - Παρουσίαση Ποιητών
- Παρουσίαση Βιβλίων Ποίησης
- Μελοποιημένη Ποίηση
- Ανοιχτό Βήμα Ποιητών και Μουσικών
- Ανοιχτή Συζήτηση για Μουσικοποιητικά Θέματα
κα.
 
Ο Γιώργος Φουντούλης μελοποίησε δυό ποιήματα του Λεωνίδα Χριστοδουλίδη τα οποία θα παρουσιαστούν με τη φωνή της Μαρίνας Βολουδάκη.
 
 Ο Λεωνίδας Χριστοδουλίδης είναι απόφοιτος του Κλασικού Λυκείου Βόλου και πτυχιούχος του Ιστορικού τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπηρετεί εικοσιπέντε χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος σε διάφορα σχολεία της χώρας ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται ενεργά με το σχολικό θέατρο, με τη δημιουργία αντίστοιχων σχολικών παραστάσεων από ομάδες μαθητών/τριων καρπούς συστηματικής προσπάθειας αλλά και διαρκούς επιμόρφωσης. Μελετά και ασχολείται συστηματικά με το Θέατρο (είναι ερασιτέχνης ηθοποιός), την Αφήγηση (είναι ερασιτέχνης αφηγητής), την Ποίηση (με υπό έκδοση ποιητική συλλογή), την Ιστορία (έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια, ημερίδες κ.α), την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, την Νεοελληνική Λογοτεχνία, (έχει συγγράψει και το πρωτότυπο θεατρικό έργο Αγγελος Σικελιανός μια ζωή μια εποχή που ανέβηκε από μαθητές /τριες το 2014κ.α), την Φιλοσοφία, τη Λαογράφία. Είναι μέλος χορωδιών. Ιδρυτικό και ενεργό μέλος της θεατρικής ομάδας της ΕΛΜΕ. Αγαπά την επαφή με τη φύση, την κηπουρική, τις πεζοπορίες, τα ταξίδια. Πιστεύει στο αρχαιοελληνικό ρητό "η ισχύς εν τη ενώσει".

Κρήτη

Ήξερες το Κρητικό νησί που αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών;

Γραμβούσα

Η προνομιακή θέση της Κρήτης αποτελούσε πάντα πρόκληση για την κατοχή της. Είτε από Φοίνικες, Αχαιούς, Σαρακηνούς, Άραβες, Ρωμαίους, Ενετούς αλλά ακόμη και πειρατές. Ένα από τα πιο γνωστά πειρατικά καταφύγια μάλιστα στην Ελλάδα βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης. Είναι κοντά στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τα εξωτικά νερά. Ο λόγος για το ελληνικό νησί των πειρατών, την Ήμερη Γραμβούσα. Το βασίλειο των πειρατών.

 

Το βασίλειο των πειρατών και η ιστορία του

Η Ήμερη Γραμβούσα είναι διάσημη για την πανέμορφη παραλία της, αλλά και για το επιβλητικό ενετικό της κάστρο. Το νησί άλλαξε πολλά χέρια και λόγω της στρατηγικής θέσης και αποτέλεσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ενετούς και Τούρκους. Αργότερα, μάλιστα, οι Έλληνες πειρατές το χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο. Επι τρία και λίγο παραπάνω χρόνια κούρσευαν και σκορπούσαν τον τρόμο στο Αιγαίο.

Η Γραμβούσα, αρχικά ήταν το πρώτο κομμάτι της Κρήτης, που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Έγινε καταφύγιο για περισσότερους από 3.000 κατοίκους και η βάση των επιχειρήσεων, για τις επαναστατικές ομάδες. Από την ελεύθερη Γραμβούσα, ξεκινούσαν τα επαναστατικά σώματα οι «Καλησπέριδες» και σκόρπιζαν τρόμο στους Τούρκους, που σε αντιπερισπασμό οργάνωσαν και αυτοί τις Ζουρίδες, ένοπλα σώματα, που έστηναν παγίδες στους Χριστιανούς.

Εξαιτίας όμως των πολύ δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, οι Γραμβουσιανοί επιδόθηκαν συστηματικά στην πειρατεία. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κούρσευαν αδιακρίτως όλα τα περαστικά πλοία μεταξύ Γραμβούσας και νήσου Αντικυθήρων. Αυτό κάποια στιγμή ξεσήκωσε την κοινή γνώμη της Ευρώπης κατά των πειρατών. Με συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι στόλοι Αγγλίας και Γαλλίας κατέλαβαν το κάστρο που βρισκόταν στο νησί το 1828 και εξεδίωξαν τους πειρατές. Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, η Κρήτη παρέμεινε στους Τούρκους και το 1831 η Ρωσική φρουρά της Γραμβούσας, παρέδωσε το κάστρο πάλι στους Τούρκους, προς μεγάλη δόξα της διεθνούς δικαιοσύνης εκείνης της εποχής.

 

 

 

Η Παναγία η Κλέφτισσα πάνω στο νησί

Ένα από τα παράδοξα που συνέβαινε είχε να κάνει με μια εκκλησία που ήταν πάνω στο νησί. Η εκκλησία ήταν αρχικά αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αργότερα όταν το νησί οχυρώθηκε και πέρασε στα χέρια των επαναστατών ο ναός ονομάστηκε Παναγία Κλεπταποδόχα ή Κλεφτρίνα ή Κλέφτισσα. Πήγαιναν εκεί οι ντόπιοι πειρατές και έκαναν τάματα ζητώντας να μην τους τιμωρήσει η Παναγία για τις επιδρομές τους. Πίστευαν ότι με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Αφιέρωναν στην εκκλησία το ένα δέκατο της λείας τους ικετεύοντας για θεϊκή εύνοια και βοήθεια.

Εξερευνώντας την Ελλάδα ανακαλύπτεις πολλές τέτοιες παρόμοιες ιστορίες όπως αυτή με το ελληνικό νησί των πειρατών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι τα Ανώγεια έχουν παραλία;

Ήξερες ότι το Κουφονήσι δεν είναι μόνο στις Κυκλάδες;

Ήξερες ότι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα;