Κρήτη

Ηράκλειο

Χριστούγεννα και... βλέπουμε για το Καπετανάκειο

καπετανάκειο μακέτα

Προ των ευθυνών τους φέρνουν Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου μαθητές, γονείς και καθηγητές του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου με αφορμή το μείζον κτηριακό πρόβλημα του «Καπετανάκειου». Μετά τις διαβεβαιώσεις Σπίρτζη ότι μπορεί η δημοπράτηση του έργου να προχωρήσει, με βάση την παλιά νομοθεσία και ότι δεν προκύπτουν κωλύματα, ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων επισημαίνει ότι, πλέον, δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο για την άμεση δημοπράτηση του έργου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, από το βήμα της Βουλής: «Όποτε έχουμε μια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων, των δημόσιων συμβάσεων, δυστυχώς, όλες οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Επομένως, αυτό που θα κάνουμε είναι να βοηθήσουμε να συνδράμουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου τις εκεί υπηρεσίες. Άμεσα θα επικοινωνήσω εγώ για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία του έργου και θα βοηθήσω σε ό, τι άλλο χρειάζεται. Πάντως, θεσμική εμπλοκή ή κώλυμα δεν υπάρχει»…
Στη συνέχεια , αναφερόμενος στο μεταβατικό διάστημα, ερωτηθείς από τον Ηρακλειώτη βουλευτή Β. Κεγκέρογλου, επισήμανε ότι ισχύει μέχρι να εκδοθούν επίσημα τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης. Ο Σύλλογος τονίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι απαιτούμενες ενέργειες για το έργο είναι πλέον αποκλειστική ευθύνη Δήμου και Περιφέρειας και, τηρώντας στάση αναμονής, περιμένουν να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του περιφερειάρχη και του δημάρχου ότι το Καπετανάκειο είναι έργο πρώτης προτεραιότητας, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και να προκηρυχθεί πριν τα Χριστούγεννα… Όπως τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου, δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους το θέμα έχει κολλήσει και διατηρούν επιφυλάξεις μέχρι να ξεμπλοκάρει το θέμα στην πράξη.

Ελένη Μπουρμά

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ένα πάρκο... τσέπης στα χέρια των κατοίκων (Φώτο - βίντεο)

πάρκο 62 Μαρτύρων

Ένα ολοκαίνουριο … πάρκο “τσέπης”- όρος που υποδηλώνει τις σχετικά μικρές του διαστάσεις σε σύγκριση με άλλους ελεύθερους χώρους- θα αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Ηρακλείου έως το τέλος του μήνα. Πρόκειται για το πάρκο της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων, το οποίο κατασκευαστικά βρίσκεται στην τελική του φάση, με τις φυτεύσεις μόνο να είναι σε εκκρεμότητα έως την ερχόμενη Άνοιξη.

Το πάρκο απλώνεται σε μια έκταση 3,5 στρεμμάτων και αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο στις δυτικές συνοικίες των Καμινίων και των Δειλινών, με τη χωροθέτησή του να αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή και να “κουμπώνει” με παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως τα έργα στη λεωφόρο και μικρότερες παιδικές χαρές σε αυτές τις συνοικίες.

Επενδύουμε τόσο σε μεγάλους χώρους όπως το Πάρκο Γεωργιάδη και τα Ενετικά Τείχη, όσο και σε “πάρκα τσέπης” όπως αυτό της λεωφόρου 62 Μαρτύρων”, δηλώνει στο ekriti ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει ως “μικρό κόσμημα” το εν λόγω πάρκο για την περιοχή, η οποία έχει ανάγκη από ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους.

 

 

Εντός του πάρκου θα λειτουργεί παιδική χαρά, έχει οριοθετηθεί ένας ανοικτός αμφιθεατρικός χώρος για την φιλοξενία εκδηλώσεων, και άλλοι ελεύθεροι χώροι για ήπιο αθλητισμό. Παρά την επικλινή του μορφή, το πάρκο – όπως επιτάσσουν πλέον τα διεθνή standards- είναι προσβάσιμο για ΑμΕΑ.

Ο αρχικός του προϋπολογισμός του άγγιζε τα 1,3 εκ ευρώ και η χρηματοδότησή του καλύφτηκε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: 

Κρήτη - κακοκαιρία: Έκλεισαν σχολεία - Λευκό τοπίο χωριά του νησιού (βίντεο)

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 4.500 οι εμβολιασμοί στο νησί

ΗΠΑ: To Τwitter ανέστειλε τον λογαριασμό Ρεπουμπλικανής βουλευτή και οπαδού του QAnon