Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία με τον αντίκτυπο να είναι εμφανής στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Η δυσχερής οικονομική θέση που βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια δεν κάνει διακρίσεις ούτε στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα καθημερινά, ασθενείς και γιατροί να αντιμετωπίζουν καθημερινά όλο και περισσότερα προβλήματα.
«Δυστυχώς τα βήματα που γίνονται για την εξυγίανση του συστήματος είναι πολύ μικρά και δεν επαρκούν . Οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες αν σκεφτείτε ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2010» αναφέρει στο ekriti.gr ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, Γιώργος Κωστάκης.
Σε όλη την Ελλάδα οι παλιές οργανικές θέσεις γιατρών πριν το 2012 - όταν το υπουργείο υγείας έβαλε σαν αριθμό οργανικών θέσεων μόνο του υπηρετούντες - που άλλαξε η νομοθεσία ήταν 27.000, σήμερα οι υπηρετούντες γιατροί φθάνουν τις 7.500, καταλαβαίνετε την διαφορά. Φαινόμενο που παρατηρείται και στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, επισημαίνει.
Και δεν είναι μόνο αυτό, κάθε χρόνο παρατηρείται υποχρηματοδότηση, με μείωση 10%-15% στον ετήσιο προϋπολογισμό, που αφορά την μισθοδοσία των γιατρών και την αγορά νοσοκομειακών υλικών. Ενώ όσον αφορά τους επικουρικούς ιατρούς που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία των αναγκών του νοσοκομείου, μισθοδοτούνται και αυτοί σιγά σιγά από τα ταμεία μας και όχι από τα δημόσια ταμεία. Σου λένε από το υπουργείο, θες γιατρό πλήρωσε!
Ο κ. Κωστάκης ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο πρόβλημα της λίστας αναμονής για τα τακτικά περιστατικά.
Στο Βενιζέλειο η λίστα για τα χειρουργεία έχει φθάσει τους 7-8 μήνες ενώ στο ΠΑΓΝΗ στους 3-4 μήνες . δυστυχώς η υποστελέχωση έχει φέρει μεγάλες καθυστερήσεις και αναστάτωση στο πρόγραμμα. Αφού πολλές φορές χρειάζεται ένα έκτακτο περιστατικό, πχ καρκίνος να πάρει την θέση του τακτικού περιστατικού πχ, επέμβαση θυροειδούς και να μείνει με το παράπονο ο ασθενής. Και δεν είναι μόνο αυτό, οι ασθενής παραπονούνται ότι τους εκμεταλλευόμαστε και επίτηδες καθυστερούμε τις επεμβάσεις γιατί θέλουμε φακελάκι-λεφτά για να προχωρήσουμε την περίπτωση τους. Αντιθέτως, ευχόμαστε να φύγει από εμάς η λίστα και να την χειρίζεται κάποιος άλλος. Γιατί αυτό που καταγγέλλουν πολλοί ασθενείς δεν στέκει.
Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στα χειρουργεία ο κ. Κωστάκης ήταν καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι το κλίμα είναι το πρέπον αναλογικά με το γενικότερο κλίμα της χώρας, με μοναδικό μειονέκτημα την ποιότητα των υλικών. «Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε φθηνά υλικά, χαμηλού κόστους για να αντιμετωπίσουμε τις υγειονομικές ανάγκες», αναφέρει.
Τέλος ο κ. Κωστάκης μίλησε στο ekriti.gr και για την φύλαξη των χώρων, σχολιάζοντας το γεγονός βάσει νομοθεσίας της ευθύνης που έχουν ουσιαστικά οι φύλακες. «Δυστυχώς οι φύλακες βάσει νομοθεσίας δεσμεύονται στις κινήσει τους και όταν γίνει κάποια φασαρία στο νοσοκομεία, δεν μπορούν να μεσολαβήσουν και καλούν στην αστυνομία. Μέχρι να έρθει βέβαια μπορεί το κακό να έχει γίνει», ολοκληρώνει.
Μάρα Μπέκα