ΚΡΗΤΗ

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με βολές κατά του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με βολές κατά του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου
 clock 08:24 | 04/03/2014

Ανακοίνωση με αφορμή εγκαίνεια πολυκαταστήματος εξέδωσε το ΠΑΜΕ Ηρακλείου, όπου αναφέρει:

"Σε εγκαίνια-φιέστα καταστήματος αλυσίδας super market στο Ηράκλειο, οι εκπρόσωποι του ντόπιου κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι περιφέρειας και δήμου, που υλοποιούν την κεντρική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων σε τοπικό επίπεδο, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στο κεφάλαιο. Χέρι-χέρι με την μεγαλοεργοδοσία και τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πήρε ανοιχτή θέση στήριξης του κεφαλαίου, όταν εκείνο εξασφαλίζει «μόνιμες θέσεις εργασίας».

Όπως και σε άλλους κλάδους, η τάση στον κλάδο του εμπορίου και ειδικά στα super markets, είναι η παραπέρα μονοπώληση, είτε με τη μορφή εξαγορών είτε συγχωνεύσεων. Η τάση αυτή δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κάτω από τον αφόρητο ανταγωνισμό οδηγούνται στο λουκέτο. Από την άλλη, οι εξελίξεις αυτές πάντα συνοδεύονται από χειροτέρευση, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις αυτές. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τέτοιες εξελίξεις, και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.

Η άποψη αυτή που εκφράζει ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός δια στόματος του προέδρου και της ηγετικής πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), «κλείνει το μάτι» στο κεφάλαιο, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που «εξασφαλίζουν μόνιμες θέσεις εργασίας», στήνοντας παγίδα στους εργαζόμενους να πορευτούν κάτω από ξένη σημαία: την σημαία του ταξικού τους εχθρού, την σημαία του κεφαλαίου, το οποίο ευθύνεται για την κρίση, του οποίου επιταγές είναι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται από κυβερνήσεις, κατευθύνσεις της ΕΕ, που εξειδικεύονται και εφαρμόζονται μέχρι και το επίπεδο των περιφερειών και των δήμων.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται τα αστικά κόμματα, κι από κοντά ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός, μήπως δε θα χτιστεί πάνω στα ερείπια εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων; οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν πως θα φέρει, μήπως δε θα είναι παρά ελάχιστες μπροστά στο γιγάντωμα της ανεργίας; μήπως δε θα είναι με καταργημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι μπορεί να βάλει δυο καρπούζια κάτω από μια μασχάλη: τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τη μια και τα συμφέροντα των εργαζομένων από την άλλη. Είναι ουτοπία και ξεδιάντροπος εμπαιγμός! Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης βρίσκονται σε ανειρήνευτη αντίθεση με αυτά των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο ρόλος του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η ταξική ειρήνη και συνεργασία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας, στη πέμπτη φάλαγγα του εργατικού κινήματος. Προκοπή θα δουν οι εργαζόμενοι μονάχα αν παλέψουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων, με την αλλαγή συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων, με κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Προκοπή θα δουν αν το εργατικό κίνημα δυναμώσει τη συμμαχία του με τα φτωχά λαϊκά στρώματα που καταπιέζονται από τα μονοπώλια, τη φτωχή αγροτιά, αυτοαπασχολούμενους, σπουδαστές και γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, για την υπεράσπιση κατακτήσεων, για να μπουν εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και που θα εφαρμοστούν, για να μπει πλώρη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ