Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Φυλακή και ομαδικός τάφος «μαρτυρούν» βασανιστήρια από παραστρατιωτικούς έξω από το Χαρτούμ

σουδαν
 clock 00:15 | 08/03/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι στο Σουδάν μπορεί να βασανίστηκαν ή να πέθαναν από την πείνα και στη συνέχεια να θάφτηκαν σε μυστικό ομαδικό τάφο βόρεια του Χαρτούμ, σύμφωνα με στοιχεία που είδε ο Guardian.

Μια επίσκεψη σε μια βάση που ανήκε στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) λίγο μετά την ανακατάληψή της από τον σουδανικό στρατό βρήκε ένα άγνωστο μέχρι πρότινος κέντρο κράτησης, με χειροπέδες που κρέμονταν από τις πόρτες, προφανείς θαλάμους τιμωρίας και κηλίδες αίματος στο πάτωμα. Μαρτυρίες ανθρώπων που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης περιγράφουν ότι βασανίζονταν επανειλημμένα από τους απαγωγείς τους.

Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν ένας μεγάλος χώρος ταφής με τουλάχιστον 550 ασύλητους τάφους, πολλοί από τους οποίους ήταν φρεσκοσκαμμένοι και αρκετοί προφανώς περιείχαν πολλαπλά πτώματα.

Ο χώρος είναι ο μεγαλύτερος αυτοσχέδιος τάφος που βρέθηκε στο Σουδάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και, αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου της βίαιης σύγκρουσης στο Σουδάν. Άνθρωποι που διασώθηκαν από το κέντρο κράτησης στη νότια περίμετρο της βάσης, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, δήλωσαν ότι πολλοί είχαν πεθάνει μέσα σε αυτό και πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι σε κοντινή απόσταση. Η εξέταση των επιζώντων από τους γιατρούς διαπίστωσε μυριάδες σημάδια βασανιστηρίων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λιμοκτονούσαν.

Η RSF ανέλαβε τη βάση, κοντά στο χωριό Γκάρι, ως κέντρο διοίκησης και εκπαίδευσης μετά την έναρξη των συγκρούσεων με τον σουδανικό στρατό πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Δορυφορικές εικόνες και στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρχαν τάφοι στην τοποθεσία πριν από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απριλίου 2023. Η σύγκρουση προκάλεσε μια από τις χειρότερες λιμούς στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ανάγκασε περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο έχει ερευνήσει καταχρήσεις σε όλο το Σουδάν κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε ότι ο χώρος του κέντρου κράτησης θα μπορούσε να αποτελέσει "έναν από τους μεγαλύτερους τόπους εγκλημάτων θηριωδίας που έχουν ανακαλυφθεί στο Σουδάν από την έναρξη του πολέμου" και ζήτησε να δοθεί πρόσβαση στους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Τραμπ: «Απειλεί» και τη Ρωσία με δασμούς - Πίεση για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis