Κόσμος

Κοροναϊός - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν συνιστά παγκόσμια απειλή

κίνα κοροναϊός

Σε διευκρινήσεις προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τη φύση της επιδημίας, του κοροναϊού, που έχει θέσει σε επιφυλακή τη διεθνή ιατρική κοινότητα. Όπως ξεκαθαρίζει ο ΠΟΥ, ο Κοροναϊός δεν συνιστά - μέχρι στιγμής - απειλή για την παγκόσμια υγεία, ενώ προσθέτει ότι η κατάσταση συναγερμού περιορίζεται στην Κίνα.

Σε καραντίνα βρίσκονται πλέον πέντε πόλεις στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 18.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 600 ενώ δραματική είναι η κατάσταση στην κινεζική πόλη Ουχάν όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν σε ατελείωτες ουρές προκειμένου να εξεταστούν και να διαπιστώσουν εάν τελικά πάσχουν από τον κοροναϊό.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς στο Σιατλ εντοπίστηκε κρούσμα, όπως άλλωστε και η Ευρώπη με τα κρούσματα να εντοπίζονται σε Ιταλία και Σκωτία. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΟΥ: 

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.

Κόσμος

Κορωνοϊός: Καθήλωσαν στην Άγκυρα αεροπλάνο από το Ιράν

τουρκία κορωνοϊός

Συναγερμός σήμανε σήμερα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας εξαιτίας του κορωνοϊού. Δώδεκα επιβαίνοντες σε πτήση της Turkish Airlines από το Ιράν παρουσίασαν υψηλό πυρετό και 17 θεωρούνται ύποπτοι φορείς ιού.

Το αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών (THY)TK879, που εκτελούσε σήμερα πτήση από την Τεχεράνη στην Κωνσταντινούπολη, προσγειώθηκε στην Άγκυρα λόγω υποψιών ότι υπήρχαν επιβαίνοντες με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 132 επιβαίνοντες, οι 12 παρουσίασαν υψηλό πυρετό και 17 θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι ήταν φορείς. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Άγκυρα περίπου στις 10:30. Κλιμάκια του τουρκικού υπουργείου Υγείας προχώρησαν άμεσα σε έλεγχο των επιβατών και διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία 12 επιβατών ήταν πάνω από το φυσιολογικό. Οι επιβάτες και το πλήρωμα θα τεθούν υπό περιορισμό στο νοσοκομείο μέχρι να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.