Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - εκλογές: Στις κάλπες οι πολίτες για την επόμενη κυβέρνηση - Ποιοι είναι οι έξι υποψήφιοι

Image
Ιταλία - Εκλογές
 clock 07:45 | 25/09/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Στις κάλπες οι οποίες άνοιξαν στις 8 ώρα Ελλάδος, έτοιμοι να εκλέξουν την πιο δεξιά κυβέρνηση εδώ και από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσέρχονται οι Ιταλοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, εκτιμάται θα γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα της χώρας που θα ηγηθεί κυβέρνησης.

Η Ιταλία παλεύει με μια σειρά κρίσεων, από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η προεκλογική εκστρατεία, που προκλήθηκε από την πτώση του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, δίνοντας στους Ιταλούς μια ημέρα ανάπαυλας, καθώς η προεκλογική εκστρατεία απαγορεύεται 24 ώρες προτού προσέλθουν στις κάλπες.

Το χρονικό των εκλογών στην Ιταλία
Από το 1946 και την ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας, ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν σχηματιστεί 67 κυβερνήσεις στην Ιταλία. Η πρώτη κυβέρνηση της νεαρής Ιταλικής Δημοκρατίας ήταν η κυβέρνηση του Αλτσίντε ντε Γκάσπερι ΙΙ. Η κυβέρνηση απαρτίζεται ήδη από τέσσερα κόμματα και φέρει τους σπόρους της χρόνιας πολιτικής αστάθειας που θα σημαδέψει την πολιτική ζωή της Ιταλίας: αν κανένα κόμμα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να κυβερνήσει μόνο του, αυτό σημαίνει ότι θα είναι όμηρος των κυβερνητικών του εταίρων.

Αν ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, με ρεκόρ 8 πρωθυπουργικών θητειών, χρειάστηκε να συνεργαστεί με τέσσερα κόμματα, τι να πει κανείς για την κυβέρνηση Ρομάνο Πρόντι ΙΙ, το 2006, που μετρούσε 14 κόμματα στον συνασπισμό του και, παρά ταύτα, δεν διέθετε παρά ισχνή πλειοψηφία δύο εδρών στη Γερουσία.

Το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας έχει και τα "παραθυράκια" του ενώ δεν έχουν λείψει οι επικριτές του.

Η ειρωνεία είναι ότι ο εκλογικός νόμος που επέτρεψε στον Ρομάνο Πρόντι να κερδίσει τις εκλογές του 2006, έστω με την ισχνή αυτή πλειοψηφία, συντάχθηκε από την ιταλική Δεξιά κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, για να εμποδίσει μια νίκη της Αριστεράς. Τι κι αν η χρήση της λατινικής του ονομασίας porcellum θέλει να τον εξωραΐσει, ο εκλογικός εκείνος νόμος που συντάχθηκε κατά παραγγελία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έμεινε στην Ιστορία ως «σκουπίδι».

Image
Ιταλία - Εκλογές

 

Τι θα δούμε σήμερα
Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι έδρες είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που «μοιράστηκαν» το 2018, με βάση τη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε ένα χρόνο αργότερα. Έτσι, στη νέα Βουλή θα είναι πλέον 400 έναντι 630 στην απερχόμενη, ενώ στη Γερουσία 200 αντί 315.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, περιορίζεται η «ασφάλεια» των προγνώσεων, καθώς οι συσχετισμοί μπορούν να μεταβληθούν εάν αλλάξουν πλευρά πολύ λιγότερες έδρες σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι κάθε περιφέρεια και ειδικά εκεί που προβλέπεται αμφίρροπη μάχη, έχει ξεχωριστή σημασία.

Η αβεβαιότητα εντείνεται, ως ένα βαθμό, και από το γεγονός ότι, με βάση άλλη αλλαγή που έγινε το 2021, δικαίωμα ψήφου για τη Γερουσία έχουν πλέον όλοι οι Ιταλοί που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 25ου που ίσχυες ως τώρα.

Η «δεξαμενή» των μονοεδρικών
Ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι, πάντως, άλλος: Το γεγονός ότι οι έδρες δεν μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά στη βάση ενός μικτού συστήματος, που δίνει σημαντικό μπόνους στον ισχυρότερο συνασπισμό.

Συγκεκριμένα, το 61% (244 στη Βουλή και 122 στη Γερουσία) των εδρών κατανέμεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, με μοναδική προϋπόθεση ένα κόμμα να έχει ξεπεράσει το όριο του 3%. Από το υπόλοιπο, το 37% (148 και 74 έδρες αντιστοίχως) αφορά μονοεδρικές περιφέρειες και το 2% (8 και 4) καθορίζεται από τις ψήφους των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.

Με βάση τα παραπάνω και καθώς δεν θα απέχουν πολύ τα πανεθνικά ποσοστά – άρα και οι αναλογικές έδρες που θα λάβουν – των δύο βασικών αντιπάλων, που είναι το κόμμα της Μελόνι και οι Δημοκρατικοί του Ενρίκο Λέτα, η προσοχή στρέφεται φυσιολογικά στη μεγάλη «δεξαμενή» των μονοεδρικών περιφερειών, όπου για τη νίκη αρκεί η απλή πλειοψηφία, έστω και με μία ψήφο

Το φαβορί «Τζόρτζια Μελόνι»
Η Μελόνι, επικεφαλής του FdI και επικριτής της ευρωπαϊκής ένωσης, δεν θέλει να θεωρεί τίποτα δεδομένο, αλλά μέχρι χθες έλεγε πως «χαμογελάω όταν διαβάζω ή ακούω αναπαραστάσεις των τελευταίων ημερών για τον φόβο μας ότι δεν θα πετύχουμε: είναι ακριβώς το αντίθετο».

Η επιστροφή του M5S; «Είναι ένα αφήγημα χωρίς δύναμη δεν υπάρχει, και το λέω αυτό επειδή έχω ταξιδέψει σε όλη την Ιταλία και ορισμένα πράγματα μπορούν να γίνουν αντιληπτά».

Η ισοπαλία δεν είναι καν ένα πιθανό σενάριο για εκείνη «Δεν είναι γνώμη, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από τη μία πλευρά υπάρχει ένας συνασπισμός - συνεκτικός, ισχυρός, αξιόπιστος, με ενιαίο πρόγραμμα - από την άλλη πλευρά υπάρχουν κόμματα. Δεν πρόκειται για μια μάχη μεταξύ δύο κομμάτων», λέει.

Και σε κάθε περίπτωση, ρωτάει, ποιες θα ήταν οι πιθανές συμμαχίες που θα έβαζαν σε εφαρμογή οι αντίπαλοι: «Η κεντροδεξιά θα έχει τα ποσοστά για να κυβερνήσει και ελπίζω ότι το FdI, που είναι το κόμμα της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων του ιταλικού λαού, θα έχει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων».

Ποιοι είναι οι έξι υποψήφιοι

Τζόρτζια Μελόνι, 45 ετών, ηγέτιδα του Δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο προηγείται στις εκλογές ως πιθανό πρώτο κόμμα σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η Μελόνι στο παρελθόν χαρακτήρισε τον Μουσολίνι ως έναν “καλό πολιτικό” και η ίδια υπηρέτησε και ως Υπουργός της Νεολαίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας Κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Γνωστή για τις διασυνδέσεις της με το Ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox, δηλώνει φιλοευρωπαία  και φιλοατλαντική – αλλά πως θα υπερασπιστεί πρώτα το συμφέρον της Ιταλίας – είναι υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά των υιοθετήσεων παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, και πρόσφατα κατέκρινε την Ευρωπαϊκή απόφαση να ορίσει την Ουγγαρία ως «συστημική απειλή» για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.

Ενρίκο Λέτα, 66 ετών, ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, το αμέσως δεύτερο κόμμα σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου των Ιταλών, στις δημοσκοπήσεις. Διατέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2013 και υπήρξε πρύτανης του Πανεπιστημίου Διεθνούς Δικαίου στο Παρίσι. Το 2021 επέστρεψε στην Ιταλία για να αναλάβει εκ νέου ως ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Γνωστός για τους χαμηλούς, θεσμικούς, ακαδημαϊκούς τόνους, ο Ενρίκο Λέτα υπήρξε υποστηρικτικός στον συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι καθόλη τη διάρκεια της θητείας του Ντράγκι. Οι εξαγγελίες του στηρίζονται σε τρεις πυλώνες σε περίπτωση εκλογής του: δικαιώματα, περιβάλλον και εργασία.

Ματέο Σαλβίνι, 49 ετών, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα. Λαϊκιστής, τάχτηκε πολλές φορές με σκεπτικισμό κατά του Ευρώ και της ΕΕ. Διατέλεσε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Υπουργός Εσωτερικών, με σκληρά μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ο Σαλβίνι τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας τελευταίας γενιάς για την επίλυση του ενεργειακού, και προτείνει απόκλιση του προϋπολογισμού ύψους 30 δις ευρώ για βοήθεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Λέγκα βρέθηκε διάφορες φορές στο επίκεντρο για επαφές και ενδεχόμενες χρηματοδοτήσεις από τη Ρωσία, ειδικά από την αρχή της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία . Ο Σαλβίνι πρόσφατα δήλωσε ανοικτά τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα και εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και το ότι η άποψή του για τον Πούτιν άλλαξε με τον πόλεμο.

Τζουζέπε Κόντε, 58 ετών, είναι ο νέος ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο. Νομικός και ακαδημαϊκός, δήλωσε λαϊκιστής και διατέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός της πρώτης χώρας του Δυτικού Κόσμου την πανδημία κορονοϊού, κάτι που οι Ιταλοί θυμούνται καλά, στο σημείο που μέχρι σήμερα ο Κόντε αποτελεί έναν από τους πιό αγαπητούς πολιτικούς της Ιταλίας, ονομαζόμενος και “δικηγόρος των Ιταλών”. Οι θέσεις του καθαρά υπέρ της υποστήριξης των χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων, με πρώτη μέριμνα το επίδομα ιθαγένειας, μέτρο-ορόσημο των 5 Αστέρων.

Κάρλο Καλέντα, 49 ετών, είναι ο ΓΓ του κόμματος Ατσιόνε, με σοσιαλιστικές φιλελεύθερες ιδέες, και ηγείται του αυτοαποκαλούμενου Τρίτου Πόλου με το Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, σε κυβέρνηση του οποίου έλαβε μέρος ως Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης για δύο χρόνια. Υποστηρικτής της κυβέρνησης Ντράγκι, τον κατονομάζει ως μελλοντικό πρωθυπουργό, αν και ο Ντράγκι τόνισε επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να ξανακυβερνήσει τη χώρα. Για την επίλυση του ενεργειακού επικαλείται ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ αυτών και την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια .

Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος ηγέτης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με μακρά κυβερνητική πορεία αλλά και σκάνδαλα. Απών από τις πλατείες, αλλά πολύ ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, και ιδιαιτερα στο TikTok, με σχεδόν 600.000 ακολούθους. Ο Καβαλιέρε δεσμεύτηκε πως το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, θα είναι ο εγγυητής πως η ενδεχόμενη Κεντροδεξιά Κυβέρνηση θα κρατήσει έναν φιλελεύθερο χαρακτήρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σύγκρουση στον αέρα αεροπλάνων ακροβατικών - Νεκροί οι δύο πιλότοι

NASA: Αναβάλλει την εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Artemis 1, λόγω τροπικής καταιγίδας

Μητέρα δύο παιδιών σκηνοθέτησε την απαγωγή της και κρυβόταν για 20 ημέρες με τον πρώην της

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis