Κόσμος

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν με τον επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού

Μπαιντεν

Ο επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για την Covid-19, του λεγόμενου Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης»), Μονσέφ Σλαουί δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Μονσέφ Σλαουί είπε ότι δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει επικρίνει το σχέδιο διανομής των εμβολίων της διοίκησης Τραμπ.

«Ανυπομονούμε πραγματικά για αυτό, διότι στην πραγματικότητα τα πράγματα έχουν σχεδιαστεί καταλλήλως», επισήμανε ο Σλαουί σε μια συνέντευξη στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι η ομάδα του δεν έχει δει ένα λεπτομερές σχέδιο από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη διανομή των εμβολίων στις αμερικανικές πολιτείες.

«Δεν υπάρχει κανένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο έχουμε δει, όπως το πως βγάζεις το εμβόλιο από το δοχείο, το τοποθετείς σε μια σύριγγα, το κάνεις στο χέρι ενός ανθρώπου», είπε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία διανομής των εμβολίων, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είναι δύσκολη και ακριβή. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν».

Ο Σλαουί σημείωσε πως μέρος της σύγχυσης ενδέχεται να οφείλεται στο ότι το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται στο ότι οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών θα διανείμουν το εμβόλιο.

«Υπάρχουν, όμως, βίντεο, υπάρχουν εξηγήσεις για το πως ακριβώς να το κάνει κανείς. Σκοπεύουμε να έχουμε όλα τα επικουρικά υλικά, τις σύριγγες, τις βελόνες, τις μπατονέτες», τόνισε.

«Νομίζω ότι τα σχέδια υπάρχουν και νιώθω σίγουρος ότι μόλις τα εξηγήσουμε, τα πάντα λεπτομερώς, ελπίζω ότι η νέα ομάδα μετάβασης θα κατανοήσει ότι όλα είναι καλά σχεδιασμένα».

Κόσμος

Κορωνοϊός -Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ναι στην χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Το κοκτέιλ της Regeneron

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η σύσταση αυτή μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια οδηγία μεμονωμένα στα ευρωπαϊκά έθνη για την πιθανή χρήση του συνδυασμού casirivimab και imdevimab πριν από την έκδοση της αδειοδότησής του, ανακοινώνει ο EMA.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από την COVID-19.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται”, σύμφωνα με τον EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για την σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει “σαφή κλινική αποτελεσματικότητα” στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer δοκιμάζει τρίτη δόση κατά των μεταλλάξεων

Ηγουμενίδης: Κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση Βορίδη για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Απόκριες - Ηράκλειο: Οι πρώτοι "μασκαράδες" έφτασαν!