Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

"Έτοιμο" κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ διεκδικεί η Τουρκία

Image
Γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ
 clock 17:57 | 21/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην έκτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία, ωστόσο, η διαφορά στην νέα παράνομη ενέργεια της Άγκυρας έγκειται στο σημείο και τον τρόπο επιλογής του νέου «στόχου».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Philenews, το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» ξεκίνησε γεώτρηση, στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018. Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ.

Η Τουρκία, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1». Πρόκειται για σημείο, νότια του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου. Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιότερα, εντός του τεμαχίου 9, η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση το 2015 – στον στόχο «Ονισήφορος», χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

 

Σημειώνεται πως στο τέλος του 2017 η ΕΝΙ προχώρησε και σε διαδικασίες αδειοδότησης στον εν λόγω στόχο, τον «Ερατοσθένης Νότιο» και το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο «3», ακριβώς λόγω και της διαμόρφωσης, κλήσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού, ενώ εξασφάλισε (μαζί με τις άδειες για γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3) την περιβαλλοντική άδεια, την άδεια του τμήματος επιθεώρησης εργασίας και το απαιτούμενο πρωτόκολλο υπεράκτιων εργασιών.

Όπως γράφει ο Philenews,  η Τουρκία, εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το «Yavuz» συμπωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετρ. χιλιομέτρων. Μάλιστα στοιχεία δείχνουν ότι και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το «Yavuz» στο τεμάχιο 8, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ΕΝΙ, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis