Κοινωνία

Κατώτατος μισθός: Αργεί ακόμα η αναπροσαρμογή

Κατώτατος μισθός

"Παγωμένος" στα 650 ευρώ αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι και τις Αρχές του 2022 ο κατώτατος μισθός, ενώ τότε αναμένεται να επανεκκινήσει η ετήσια διαδικασία για την αναπροσαρμογή του. Σύμφωνα με το imerisia.gr, αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρείται «άσκηση επί χάρτου» εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.
 
«Το ΑΕΠ της χώρας θα αργήσει να ανακάμψει προκειμένου να ανοίξει το παράθυρο για μισθολογικές αυξήσεις», σημειώνουν ειδικοί, οι οποίοι προσθέτουν πως ακόμα και αν η τουριστική σεζόν κλείσει με θετικό πρόσημο αυτό δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου. Υπάρχουν ωστόσο φωνές από τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικότερα από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων, που δεν αποκλείεται να προτείνουν μια οριακή αύξηση 1% έως 2%, για ψυχολογικούς κυρίως λόγους ανάταξης της αγοράς.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου, προσκλήθηκαν εγγράφως από την Τριμελή Επιτροπή εξειδικευμένοι επιστημονικοί και λοιποί φορείς, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και τα Ινστιτούτα των Κοινωνικών Εταίρων προκειμένου να συντάξουν τις εκθέσεις τους. Στις εκθέσεις θα αξιολογείται ο ισχύων κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο ενώ θα ακολουθούν εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Τα δεδομένα της οικονομίας δείχνουν μείωση 
Τις τελευταίες ημέρες τα Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων άρχισαν σταδιακά να παραδίδουν τις εκθέσεις τους για τον κατώτατο μισθό, όπως ορίζει η διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο για το νέο ύψος του κατώτατου μισθού.
 
Για την παράδοση όλων των μελετών έχει δοθεί σιωπηρή παράταση αφού τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση, εστάλησαν με καθυστέρηση λόγω των αργιών του Πάσχα. 
 
Όπως τονίζουν οικονομολόγοι που εμπλέκονται με τις σχετικές μελέτες, με βάση την ύφεση, το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, ο μισθός θα έπρεπε να μειωθεί κατά 4%-5%, ενδεχόμενο βέβαια που αποκλείει η κυβέρνηση.
 
Μέρος των εργοδοτικών φορέων είναι πιθανόν να προτείνει αύξηση του μισθού 1% - 2% για την ανάταση της ψυχολογίας της αγοράς, συνοδευόμενη από περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την άλλη πλευρά η ΓΣΕΕ θα ταχθεί υπέρ της εφαρμογής της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς πάνω από το όριο της φτώχειας.
 
Πάντως όλοι οι φορείς συμφωνούν ότι καλώς αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαβούλευσης μετά από τρεις αναβολές προκειμένου να δοθεί το σήμα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι 3 λόγοι που οδήγησαν στην επανεκκίνηση της διαδικασίας

Για να γύρει η ζυγαριά προς την τελική απόφαση της κυβέρνησης, συνυπολογίστηκαν τρία δεδομένα:

Δε θα μπορεί να αναβάλλεται επ΄ αόριστον η διαδικασία και να μην εφαρμόζεται ο νόμος
Οι επιστημονικοί φορείς θα παρουσιάσουν τις μελέτες τους αποτυπώνοντας επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και της απασχόλησης. Οι μελέτες θα λάβουν υπόψη τι έχει μεσολαβήσει τα τελευταία δυο χρόνια θέτοντας έτσι μια νέα βάση για τη σύγκριση των οικονομικών μεγεθών καθώς και για μελλοντικές εκτιμήσεις.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ούτως ή άλλως στα μέσα Ιουλίου, οπότε και θα έχει προχωρήσει μέχρι τότε σε σημαντικό βαθμό η αποσωλήνωση της οικονομίας από τον κρατικό αναπνευστήρα.
Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης καθόρισε νέο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία. Ο διάλογος θα ξεκινά πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνεται κάθε καλοκαίρι. Επομένως η πρώτη σχετική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι του 2021 και η επόμενη το καλοκαίρι του 2022, οπότε θα έχουν δημιουργηθεί στη μετά Covid - 19 εποχή ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.

Ο ρόλος - κλειδί της μείωσης των εισφορών στην αύξηση του μισθού
Το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».
 
Με την τρέχουσα δυσμενή οικονομική κατάσταση, η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το 2020 έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021 κινδυνεύει να κλείσει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης. Παράλληλα οικονομολόγοι εκτιμούν πως αν αποσυνδεόταν τώρα η αγορά από τον κρατικό αναπνευστήρα, η ανεργία θα σκαρφάλωνε από το 16% στο 25%. 
 
Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι μπροστά σε τέτοια δυσοίωνα μεγέθη δε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο δε μπορεί να εισηγηθεί και μείωση τόσο για πολιτικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Οπότε εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου να βγει η οικονομική ζωή από την κατάψυξη στην οποία βρίσκεται εδώ και 15 μήνες.
Θεωρούν ωστόσο ότι η αύξηση του καθαρού μισθού που είναι το ζητούμενο για κάθε εργαζόμενο μπορεί να προέλθει και μέσω της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, προοπτική που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου την επόμενη διετία και έως το 2023.

Παράλληλα, όπως έχει τονίσει  ο κ. Χατζηδάκης, σ΄αυτή τη χρονική συγκυρία πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση των αναβαθμισμένων θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές πάνω από τον κατώτατο μισθό. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, στροφή σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων.

Η πρόταση για πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά θέτει ως προτεραιότητα τον κατώτατο μισθό σε περιβάλλον κορονοϊού και επισημαίνει την ανάγκη να θεσπιστεί ένας κατώτατος που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Για το λόγο εξετάζει την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς πάνω από το όριο της φτώχειας. Η οδηγία  δεν αποσκοπεί στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών στην ΕΕ αλλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την πρόσβαση των εργαζόμενων σε αξιοπρεπείς μισθούς.
 
Η Ελλάδα, βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού και συγκεκριμένα στην τελευταία θέση της δεύτερης ταχύτητας, με 758 ευρώ (υπολογίζονται 14 μισθοί). Ακολουθούν Πορτογαλία (με 776 ευρώ), Μάλτα (με 785 ευρώ), Σλοβενία (με 1.024 ευρώ) και Ισπανία (με 1.108 ευρώ). Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο (με 2.202 ευρώ) και συνολικά στην τελευταία θέση η Βουλγαρία (με μισθό 332 ευρώ).

 

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας από Ηράκλειο: Τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Κρήτη - γηροκομείο: Αναφορά στον Άρειο Πάγο

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Πώς προέκυψε ο μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων στην κλινική covid

Κοινωνία

Μητέρα, στη μνήμη του γιου της, συμβάλλει στην αναβάθμιση σχολείων

σχολείο

Η απώλεια του γιου της μετατράπηκε σε κύμα αγάπης και στοργής προς όλα τα παιδιά. Η Αικατερίνη Ηλιούδη ζούσε μόνιμα στο Παρίσι, όταν έχασε τον μονάκριβο γιο της. Επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της, στα Γιαννιτσά (ν. Πέλλας), και αποφάσισε να συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση των σχολείων της περιοχής, στη μνήμη του γιου της. Δύο σχολεία, με τη συμβολή της, απέκτησαν υπερσύγχρονους χώρους αναβαθμίζοντας εξαιρετικά τις υπηρεσίες προς τους μαθητές.

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πέλλας, Νικόλαος Αγγελίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε για την κίνηση αυτή: «Όταν η αγάπη της μάνας συναπαντιέται με μεγαλείο ψυχής και περίσσευμα γενναιοδωρίας, τότε διαχέεται και πολλαπλασιάζεται. Αγκαλιάζει σαν μάνα όχι μόνο το δικό της παιδί, αλλά όλα τα παιδιά. Καθώς μοιράζεται δεν λιγοστεύει αλλά περισσεύει, δεν ξοδεύεται αλλά οικονομείται».

«Η Αικατερίνη Ηλιούδη έκανε δύο μεγάλες χρηματικές δωρεές σε δύο σχολεία της πόλης μας, με σκοπό την αναβάθμισή τους και την καλύτερη φοίτηση των παιδιών», υπογράμμισε η προϊσταμένη ειδικού νηπιαγωγείου Γιαννιτσών, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Καλλιόπη Νικολαΐδου.

«Όλα ξεκίνησαν», εξήγησε, «από μια φιλική κουβέντα που είχαμε για τις ανάγκες του 2ου δημοτικού σχολείου όπου εργαζόμουν. Δεν δίστασε, στη μνήμη του γιου της Πιέρ Ηλιούδη, να προσφέρει απλόχερα 26.500 ευρώ. Μ' αυτά τα χρήματα, δημιουργήσαμε μαζί με τον κ. Αγγελίδη, την αίθουσα υποδειγματικών διδασκαλιών "Πιέρ Ηλιούδη", μια αίθουσα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαδραστικό πίνακα, τηλεόραση και επίπλωση, όλα εξαιρετικής ποιότητας και σχεδιασμού».

Το έργο και η προσφορά της όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Όπως λέει η κ. Νικολαΐδου, όταν έγινε προϊσταμένη του ειδικού νηπιαγωγείου Γιαννιτσών, η κ. Ηλιούδη της πρότεινε και δεύτερη δωρεά, ύψους 20.000 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτό το σχολείο στα παιδιά. «Δημιουργήσαμε μια πρότυπη αίθουσα ειδικής φυσικής αγωγής και φυσιοθεραπείας. Καταφέραμε και προσθέσαμε ακόμα μία μικρή αίθουσα για θεραπείες λόγου. Εξοπλίστηκε με σύγχρονο κρεβάτι φυσικοθεραπείας, γερανάκι μεταφοράς των μαθητών με κινητικά προβλήματα, ορθοστάτες, μπασκέτα, προτζέκτορα, συστήματα ήχου, υπολογιστή, υλικό γυμναστικής και ψυχοκινητικής ανάπτυξης, εξοπλισμό που θα ζήλευαν ακόμα και σε έναν ιδιωτικό χώρο», επισημαίνει, φανερά συγκινημένη.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Ηλιούδη για τη δωρεά της στο 2ο Δημοτικό και στο ειδικό Σχολείο Γιαννιτσών, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο υπέροχων και υπερσύγχρονων αιθουσών, που θα χαίρονται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Θερμά συγχαρητήρια και στη συνάδελφο νηπιαγωγό Νικολαΐδου Πόπη, χάρη στην ανιδιοτελή και άοκνη αίσθηση καθήκοντος της οποίας, έγινε δυνατή αυτή η προσφορά», σημείωσε ο κ Νικόλαος Αγγελίδης, αναφερόμενος στην προσφορά και τη συνεργασία των δύο γυναικών.

«Για εμάς, η κ. Ηλιούδη αποτελεί πρότυπο ζωής. Η μεγαλειώδης προσφορά της στα σχολεία της πόλης μας και η αγάπη της στα παιδιά φαίνεται με τις μεγαλόψυχες πράξεις της, με μόνη επιθυμία να μείνει στη μνήμη όλων μας ο γιος της ο Πιέρ, που τόσο νέος έφυγε από τη ζωή. Θεωρώ ότι είναι ευεργέτιδα των σχολείων της πόλης μας, μετατρέποντας την τεράστια απώλεια της, σε δοτικότητα και αγάπη προς τον σχολικό πληθυσμό», κατέληξε η κ. Νικολαΐδου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θα μετανιώνει για καιρό αυτό που έκανε

Κρητικός επιχειρηματίας: Αυτοκτονία με δύο σφαίρες...

Ηράκλειο: Άρπαξε τη τσάντα της γυναίκας αλλά δεν πήγε μακριά