Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Καλεσσών

Image
pneymatiko_kentro_kalessa.jpg
 clock 12:29 | 25/04/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

"Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να σώσεις μια ζωή". Με αυτό το σύνθημα, το Πνευματικό Κέντρο Καλεσσών προχωρά σε μία ακόμα εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 26 Απριλίου 2015.
 

aimodosia_kalessa.jpg

aimodosia_kalessa.jpg, by eva

Οι αιμοληψίες θα γίνουν στην αίθουσα του Πνευματκού Κέντρου (δίπλα στον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου στ' Άνω Καλέσσα)  από τις 10.00 το πρωι μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι.

Η αιμοδοσία κάνει καλό στην υγεία

Η αιμοδοσία δεν είναι σωτήρια μόνο για όποιον χρειάζεται αίμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Όπως αποκαλύπτουν ολοένα περισσότερες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη της, στην ελάττωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που είθισται να έχουν οι αιμοδότες.

Οδηγίες για τους αιμοδότες

Πριν από την αιμοληψία είναι καλό ο αιμοδότης να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα.

Μετά την αιμοληψία ο αιμοδότης πρέπει να πάρει την πορτοκαλάδα και την ξηρά τροφή που θα του προσφερθεί, να παραμείνει για λίγο στο χώρο της αιμοδοσίας και να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας, αν έχει οποιοδήποτε ενόχλημα.
Αποφύγετε το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μετά την πρώτη αιμοδοσία ο αιμοδότης παραλαμβάνει ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματος του και οι μονάδες που έχει δώσει και την οποία πρέπει να κρατά κάθε φορά που δίνει αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για τον ίδιο ή συγγενή πρώτου βαθμού.

Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης πάει σε κάποιον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, στο Δήμο, ή στην Ενορία του ή σε μία Υπηρεσία αιμοδοσίας κρατικού Νοσοκομείου (Όλα τα Κρατικά νοσοκομεία έχουν υπηρεσία αιμοδοσίας).

Ε.Μ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis