Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ελλάδα

Image
εξαφάνιση κόρες
 clock 21:21 | 31/05/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Στην Ελλάδα, το 2017, η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε 263 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 221 παιδιά, ενώ μόνο κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2018 η Αστυνομία διαχειρίστηκε 117 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 93 παιδιά. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων (Αστυνομικός Υποδιευθυντής) Νικόλαος Ζερβακάκος σε εκδήλωση του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ζάππειο.

Αντίστοιχα, στις αναφορές εξαφάνισης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων για το 2017, από τις 826 υποθέσεις, μόνο τα 257 παιδιά εντοπίστηκαν, ενώ ήδη στο πρώτο 5μηνο του 2018 έχουν δηλωθεί 335 εξαφανίσεις, με 125 υποθέσεις με αίσιο τέλος.

Αθροιστικά, και μόνο για την ΕΕ, το ζήτημα της εξαφάνισης παιδιών είναι μια πληγή που μοιράζεται στην κοινωνία, καθώς παρά την διευρυμένη χρήση του Amber Alert και της Γραμμής «116000» σε 32 χώρες, και την ανάπτυξη διαφόρων επιστημονικών μεθοδολογιών, το φαινόμενο παραμένει ανυποχώρητο.

Οι αναλύσεις και η εξέταση των στοιχείων, των συστατικών και των συνθηκών που περιγράφουν μια υπόθεση εξαφάνισης κινούνται πάντα με αντίπαλο το χρόνο που τρέχει αντίστροφα, από την στιγμή που θα γίνει επίσημη αναφορά στην Αστυνομία.

Κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο, και παρά την βαθιά πλέον εμπειρία των ειδικών φορέων και υπηρεσιών και παρά την αμεσότητα της κινητοποίησης των ομάδων εκπαιδευμένων εθελοντών, ο χρόνος είναι ο μόνος παράγοντας που δεν μπορεί κανείς να σταθμίσει.

Επίσης, η ποικιλία της πληροφορίας και οι μεταβλητές κάθε περιστατικού μειώνουν την δυνατότητα έγκαιρων συμπερασμάτων. Στις περιπτώσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, μεταναστών , η κρίση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, οι απειλές πιο σύνθετες, οι συνθήκες ακόμα πιο
«δυσανάγνωστες», ιδίως όταν απαιτείται διακρατική συνεργασία Αρχών.

Η έξυπνη εφαρμογή
Σε αυτές τις προκλήσεις, μια ομάδα ερευνητών της πληροφορικής σκέφτηκε να αναπτύξει τεχνολογία που να δίνει απαντήσεις ως προς την ανάλυση και τον συγκερασμό δεδομένων, την τοποθεσία και τον συντονισμό των αρμοδίων φορέων.

Όπως παρουσιάστηκε και στην ημερίδα του Χαμόγελου στο Ζάππειο, το ευρωπαϊκό πρότζεκτ «ChildRescue» συστήθηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon2020 και ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες η υλοποίησή του σε Ελλάδα και Βέλγιο. Η ολοκλήρωση του έργου ορίζεται για το 2021,
ενώ ήδη από τα τέλη αυτής της χρονιάς θα υπάρχουν κάποια πρώτα δείγματα λειτουργίας αυτής της τεχνολογίας.

Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας έξυπνης εφαρμογής για κινητά, των οποίων οι χρήστες θα μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις και στοιχεία που αφορούν την εξαφάνιση ενός παιδιού και το σημείο που εμφανίστηκε τελευταία φορά το παιδί, σε πραγματικό και ελάχιστο χρόνο μετά την δήλωση του περιστατικού στην Αστυνομία.

Ο χρήστης κινητού λοιπόν, χρησιμοποιώντας το κινητό του πλέον όχι μόνο για ψυχαγωγικούς ή προσωπικούς λόγους, αναλαμβάνει ρόλο ενεργό, είναι σε εγρήγορση και μπορεί να συμβάλλει στις έρευνες εντοπισμού εάν βρίσκεται πλησίον της τοποθεσίας, ως ενεργός παρατηρητής. Ο πολίτης
γίνεται «σένσορας» πολύτιμος σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα απέναντι στον χρόνο και τις ανασφαλείς συνθήκες στις οποίες εκτίθεται ένα εξαφανισμένο παιδί. Αντίστοιχα, οι ειδικοί που πραγματοποιούν τις έρευνες έχουν ένα εργαλείο ταχύτατης ανάλυσης δεδομένων με μεγάλη
ακρίβεια.

Η διαχείριση των δεδομένων των ανηλίκων πραγματοποιείται σε blockchain περιβάλλον, ό,τι πιο καινοτόμο στον τομέα τον νέων τεχνολογιών, όπου διασφαλίζεται το απόρρητο και η προστασία της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας και των προσωπικών δεδομένων, σε απόλυτη εναρμόνιση με
τον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR.

Τo ChildRecue ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των εγχειρημάτων, όπου η τεχνολογία προσφέρει λύση για μια κοινωνική πρόκληση, ξεφεύγοντας έτσι από τον καθαρά ψυχαγωγικό ή καταναλωτικό χαρακτήρα των gadgets.

Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο γνωστοί φορείς για τα εξαφανισμένα παιδιά εμπιστεύθηκαν και συμμετέχουν στην Κοινοπραξία του προγράμματος αυτού, το οποίου ο υπεύθυνος φορέας διαχείρισης είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για την επικοινωνία υπεύθυνη είναι η MADE, πλατφόρμα στρατηγικής και επικοινωνίας για πρότζεκτ κοινωνικής καινοτομίας. Τo Missing Children Europe , το ChildFocus και το Χαμόγελο του Παιδιού συμβάλλουν με την συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία τους, ενώ την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανέλαβαν οι εταιρίες SUITE5 από Ιρλανδία,UBITECH από Κύπρο και Singular Logic από Ρουμανία, με το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Οι ειδικοί προσβλέπουν ότι με αυτό το νέο «εργαλείο», αρχές, φορείς, πολίτες και εθελοντές αποκτούν ένα όπλο απέναντι στον χρόνο της έρευνας για τον εντοπισμό ενός παιδιού. Μάλιστα, έπειτα από αναλυτική έρευνα πάνω σε υποθέσεις εργασίας, που διαχειρίζεται ο Ελληνικός
Ερυθρός Σταυρός, υπολογίζεται ότι ακόμα και στις υποθέσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, η λειτουργία του ChildRescue, θα είναι αποτελεσματική.

Η εκδήλωση για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση του ευαίσθητου αυτού ζητήματος πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά (25 Μαΐου) παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της Πολιτείας και κοινωνικών φορέων.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis