Kατεπειγόντως έλεγχος νομιμότητας. Αυτό αποφάσισε αρμοδίως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όταν έλαβε στα χέρια της το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη για πρόσφατη εκλογή σε θέση αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Μια εκλογή που, όπως έχει καταγγελθεί στον Συνήγορο και στο υπουργείο Παιδείας, φέρεται να έχει «γκρίζες ζώνες». Κομβικό σημείο, όπως προκύπτει από την καταγγελία, είναι η σύνθεση της τριμελούς επιτροπής που έκανε την εισήγησή της στο εκλεκτορικό σώμα για τους υποψηφίους, προκρίνοντας εκείνον που τελικά επελέγη.
Η καταγγελία αναφέρει ότι στο εκλεκτορικό σώμα συμμετείχε ως μέλος καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, το αντικείμενο της οποίας δεν τεκμαίρεται ως συναφές με την «Ιατρική Γενετική» ή τη «Γενετική», που είναι το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυχθείσας θέσης. Επίσης, παραλείφθηκαν ή ορίστηκαν ως αναπληρωματικά μέλη του εκλεκτορικού καθηγητές Ιατρικής με μεγαλύτερη συνάφεια με την Ιατρική Γενετική. Παράλληλα, οι καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η απόφαση συγκρότησης του εκλεκτορικού σώματος υπήρξε αναιτιολόγητη.
Πάντως, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νικόλαος Αρκαδόπουλος ανέφερε ότι «η καταγγελία είναι παντελώς αβάσιμη και όλες οι διαδικασίες της εκλογής είναι νόμιμες». Ο έλεγχος νομιμότητας που διετάχθη από το υπουργείο Παιδείας θα φωτίσει την υπόθεση. Ωστόσο, καθηγητές Ιατρικής παγκοσμίου διαμετρήματος, σχετικοί με τον επιστημονικό τομέα και ακαδημαϊκοί τόνισαν στην «Κ» ότι αγνοήθηκε υποψήφιος με μακρά θητεία και μεγάλο έργο σε πολύ γνωστό ΑΕΙ των ΗΠΑ.
«Τη στιγμή που η Ελλάδα πάσχει βαρύτατα από brain drain, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με ασυνήθιστα ταχύτατες και μάλλον διαβλητές και μεθοδευμένες διαδικασίες, και μια κατάπτυστη εισήγηση, κάλυψε τη θέση του αναπληρωτή με επίκουρο καθηγητή της σχολής. Για τη θέση είχε υποβάλει υποψηφιότητα τακτικός καθηγητής Γενετικής Α΄ βαθμίδας από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins…» δήλωσαν.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής καθηγητής Γενετικής στη σχολή, Χρήστος Γιαπιτζάκης, στην αναφορά του προς τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Γεράσιμο Σιάσο, τον Συνήγορο του Πολίτη και τον υπ. Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης (η αναφορά συνοδεύεται από τα σχετικά έγγραφα):
• Στις 21-6-2024 προκηρύχθηκε θέση στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ιατρική Γενετική». Υποψήφιοι ήταν ένας επίκουρος καθηγητής της ίδιας σχολής (ο οποίος είχε μονιμοποιηθεί με απόφαση στις 21-5-2024) και έξι άλλοι επιστήμονες που δεν εργάζονται στην Ιατρική Αθηνών.
• Στις 3-10-2024 ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής γνωστοποίησε τον ορισμό του εκλεκτορικού σώματος και προσκάλεσε τα μέλη του στις 8-10-2024 για να ορίσουν την τριμελή εισηγητική επιτροπή που αξιολογεί τους υποψηφίους.
• Στο εκλεκτορικό σώμα μετείχε η κ. Χριστίνα Κανακά-Γκαντενμπάιν, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, η συνάφεια του αντικειμένου της οποίας δεν τεκμαίρεται, καθώς ούτε η ίδια δεν έχει δηλώσει στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ την Ιατρική Γενετική ή τη Γενετική ούτε ως άμεσο ούτε ως δευτερεύον συναφές γνωστικό αντικείμενο. Οπως λέει ο κ. Γιαπιτζάκης, με μη αξιολογήσιμο τρόπο αγνοήθηκαν ή παραλείφθηκαν ή ορίστηκαν ως αναπληρωματικά μέλη του εκλεκτορικού καθηγητές Ιατρικής με μεγαλύτερη συνάφεια. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος κατέθεσε ένσταση στον πρόεδρο της σχολής.
Κομβικό σημείο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, είναι η σύνθεση της τριμελούς επιτροπής που έκανε την εισήγηση στο εκλεκτορικό σώμα.
• Στις 8-10-2024, κατά τη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος, ο πρόεδρος της Ιατρικής απηύθυνε τον λόγο πρώτα στην κ. Κανακά-Γκαντενμπάιν και της ζήτησε να προτείνει μέλη της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής. Και αυτό παρά την άμεσα εκφρασθείσα διαμαρτυρία του κ. Γιαπιτζάκη για την παρατυπία και ενώ ήταν παρόντες επτά πανεπιστημιακοί με γνωστικά αντικείμενα που περιείχαν τον όρο «Γενετική» και το ερευνητικό τους έργο έχει μεγαλύτερη συνάφεια με την Ιατρική Γενετική.
• Ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του εκλεκτορικού σώματος ο πρόεδρος της σχολής ανέφερε ότι «η τριμελής εισηγητική επιτροπή κατά πάγια τακτική της σχολής μας αποτελείται από δύο μέλη ΔΕΠ από την Ιατρική ΕΚΠΑ και ένα μέλος εκτός Ιατρικής ΕΚΠΑ», η πρόταση της κ. Κανακά-Γκαντενμπάιν για την τριμελή εισηγητική επιτροπή ήταν να συμπεριλάβει μόνο ένα μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής ΕΚΠΑ και μάλιστα με 50% συνάφεια με τη Γενετική.
• Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο κ. Γιαπιτζάκης πρότεινε να συμμετάσχουν στην τριμελή επιτροπή: α) ο ίδιος, ως καθηγητής Γενετικής (με τη μέγιστη συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης), β) η κ. Μαρία Γαζούλη, καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής – Νανοϊατρικής, επειδή έχει μεταξύ των υπόλοιπων εσωτερικών μελών του εκλεκτορικού αντικειμενικά το μεγαλύτερο δημοσιευμένο έργο σε τομείς της Γενετικής, όπως σε Γενετική τύπων καρκίνου, Γενετική αυτοάνοσων νοσημάτων και Γενετική ορισμένων συνδρόμων, γ) ο κ. Θεόδωρος Λιαλιάρης, καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας – Ιατρικής Γενετικής στο Παν. Θράκης, ως το αρχαιότερο και πλέον έμπειρο μέλος του εκλεκτορικού σώματος, με αντίστοιχο με τη θέση αντικείμενο.
• Δεν έγινε συζήτηση ώστε να διευκρινιστεί σε βάθος η συνάφεια, όπως περιγράφεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο για κάθε μέλος του εκλεκτορικού. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Γιαπιτζάκη, «με πίεση εξαναγκάστηκαν τα μέλη να επιλέξουν μεταξύ δύο τριάδων. Κατά συνέπεια, η μη σύννομη –σύμφωνα με τα ανωτέρω– συμμετοχή ως μέλους του εκλεκτορικού της κ. Κανακά-Γκαντενμπάιν επηρέασε το αποτέλεσμα και εκλέχθηκαν τα μέλη που εκείνη πρότεινε».
• Ο κ. Γιαπιτζάκης επισημαίνει: «Η κ. Γαζούλη και εγώ κάναμε δύο ανεξάρτητες σχετικές αναφορές στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη για παρατυπίες κατά τη διαδικασία κρίσης. Ο Συνήγορος με έγγραφό του στις 29-11-2024 προς την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ επισήμανε δύο παρατυπίες: α) ότι δεν μας χορηγήθηκαν τα έγγραφα που είχαμε ζητήσει στο εύλογο χρονικό διάστημα των 20 ημερών και β) τη μη επίσημη αιτιολόγηση για την ταυτότητα των γνωστικών αντικειμένων, επισημαίνοντας ότι “τυχούσα πλημμέλεια της αιτιολογίας καθιστά πλημμελή τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος στο σύνολό της”».
Ο κ. Γιαπιτζάκης τονίζει ότι «είναι απορίας άξιον πώς στο προ εξαμήνου πρακτικό συγκρότησης του εκλεκτορικού σώματος για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, Ιατρική Γενετική στην Ιατρική ΕΚΠΑ, στις 29-2-2024, δεν αναφέρεται καθόλου η Παιδιατρική – Παιδιατρική Ενδοκρινολογία, και μερικούς μήνες μετά, στις 26-9-2024, η Παιδιατρική – Παιδιατρική Ενδοκρινολογία αναφέρεται ως ίδιο αντικείμενο με την Ιατρική Γενετική».
Η εκλογή έγινε στις 9-12-2024, το διαβιβαστικό έγγραφο προς τον πρύτανη του φακέλου της εκλογής (προκήρυξη, απομαγνητοφωνημένα πρακτικά εκλογής κ.λπ.) γράφτηκε στις 11-12-2024 και πράξη του πρύτανη για τον διορισμό του επιλεχθέντος υπογράφηκε την ίδια ημέρα, στις 11-12-2024.
Πηγή: Kathimerini.gr