Σε θέσπιση υποχρεωτικού σχήματος ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ κάλεσε ο πρόεςδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα τόνισε», λέγοντας πως η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους και υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».
Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ -«η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν» τόνισε ο Γιούνκερ- συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση. Στους άξονες αυτές προστίθενται μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη και της κρίσης στην Συρία: «Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ως τμήμα τους προανήγγειλε ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για προώθηση της σταθερότητας στις αφρικανικές χώρες.
Τι είπε για την Ελλάδα
Ο κ. Γιούνκερ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους έλληνες πολιτικούς. «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πρέπει να τηρηθεί», ξεκαθάρισε. «Αν δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες αυτή τη φορά η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική».
Εχουμε συμφωνήσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και από την επόμενη, το εννοούμε, συμπλήρωσε.
Οπως είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας στην Ευρωβουλή στην ομιλία με τίτλο «Η κατάσταση στην Ευρώπη» ανέφερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, όχι μια επιλογή. «Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά για να προοδεύσει η χώρα. Πρέπει να τους σεβόμαστε», προσέθεσε. Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος αν δεν είχαμε λύση την ευρωπαϊκή κρίση.