Πολιτισμός

Ένα ελληνικό μουσείο κορυφαίο της Ευρώπης για το 2020

μουσειο κορινθου.jpg

Με την επανέκθεση “Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος”, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου αποτελεί το ένα από τα δύο ελληνικά μουσεία, μαζί με το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, που προκρίθηκαν ως υποψήφια για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020”!

Την αρχιτεκτονική, μουσειογραφική μελέτη της νέας έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου εκπόνησε ο Θωμάς Τσουκαλάς, αρχιτέκτονας – μουσειολόγος ενώ την μουσειολογική μελέτη συνέταξαν η Αμαλία Τσιτούρη και η Θάλεια Σπυριδάκι, αρχαιολόγοι-μουσειολόγοι, υπό την αρχαιολογική επιμέλεια του Σωκράτη Κουρσούμη, αρχαιολόγου της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Στη νέα έκθεση “Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος”, ο επισκέπτης, με το βλέμμα του αρχαίου περιηγητή βαδίζει στην ύπαιθρο χώρα της Κορινθίας και ανακαλύπτει το πολιτιστικό, εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κορίνθου.

Καθοδηγείται από τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής και συναντά τα λιμάνια, τα ιερά και τους γύρω οικισμούς της πόλης. Αντικρίζει τους επιβλητικούς Κούρους της Τενέας, μοναδικά ταφικά έργα τέχνης, που ως πρώην αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας και κατάσχεσης αποδίδονται πλέον στο κοινό.

Η διαρκής διαδοχή των επιβλητικών γλυπτών, σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο πλάνο προκαλεί τον επισκέπτη να τα ακολουθήσει, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την σταδιακή εμφάνιση των τειχών της Κορίνθου.

Αποκαλύπτεται μία πόλη γεμάτη ιστορίες, πρόσωπα και μύθους, μνημεία και ανθρώπινα επιτεύγματα που καθόρισαν τον αρχαίο κόσμο και τον μετέπειτα δυτικό πολιτισμό. Ο επισκέπτης κινείται σε ένα εκθεσιακό περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, ανιχνεύοντας τις ιστορίες των ανθρώπων της αρχαίας πόλης.

Ο Πήγασος και η τριήρης, οι αποικία των Συρακουσών και ο ναός του Απόλλωνα αποτελούν αφορμές για αφηγήσεις.

Η ιστορία εξελίσσεται στη σκιά του Ακροκορίνθου, πλάι στο ιερό της Αφροδίτης, στους δρόμους της πόλης και στα σπίτια των κατοίκων της, ώσπου ο γενναίος Κορίνθιος πολεμιστής σηματοδοτεί την πολεμική σύρραξη που έφερε το τέλος της αιχμής της αρχαίας πόλης.

 

Πολιτισμός

Έκθεση με έργα του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Παναγιωτάκης - Φασουλάκης

Έκθεση ζωγραφικής του  ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου από 21Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα (Βασιλική Αγ. Μάρκου) με ώρες λειτουργίας καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00, ενώ το Σάββατο 09:00 έως 14:00, Κυριακή κλειστά. 

Στην έκθεση θα εκτεθούν 50 έργα του γνωστού ζωγράφου και η θεματολογία τους πηγάζει από την Ελληνική μυθολογία, την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν. 
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη και τον ίδιο τον ζωγράφο Ρουσσέτο Παναγιωτάκη. 

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης ανέφερε για την έκθεση: 

«H Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά μετέχει στη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας έκθεσης, του μεγάλου καλλιτέχνη Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, γιατί πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να συνεργαζόμαστε μαζί του και θέλουμε δείξουμε στους Κρητικούς ότι η Κρήτη καλλιτεχνικά είναι «ζωντανή» και συνεχίζει να δημιουργεί. Προσκαλούμε τους πολίτες, στα εγκαίνια της έκθεσης αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου να θαυμάσουν τα νέα έργα του ζωγράφου». 

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Ήθελα πάντα να φτιάχνω ζωγραφικά έργα κατανοητά από όλους τους Έλληνες ιδιαίτερα τους Κρητικούς, που είναι εμπνευσμένα από την μυθολογία, την ιστορία της Κρήτης, όπως επίσης από το παρελθόν και το παρόν. Παράλληλα όμως κάνοντας έτσι μία οπισθοδρόμηση, βλέπουμε εντελώς σουρεαλιστικά και το σήμερα.  Όλα είναι σε μία αντιπαράθεση μεταξύ τους και προσπαθώ να «κεντρίσω» το ενδιαφέρον για την κάθε ιστορία. Μέσα από τα έργα μου πιστεύω ότι μεταφέρω κάποια μηνύματα  κρητικά και κριτικά, αλλά και κρίνοντας πάντα τα γεγονότα όπως τα βλέπει σήμερα ένας σύγχρονος άνθρωπος».