Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παζάρια τραπεζών - ΥΠΕΚΑ για να μην κουρευτούν τα οικιακά φωτοβολταικά

Image
Παζάρια τραπεζών - ΥΠΕΚΑ για να μην κουρευτούν τα οικιακά φωτοβολταικά
 clock 21:07 | 12/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Εκτός από τα 15.000 ανά την Ελλάδα φωτοβολταικά πάρκα, στο τραπέζι του New Deal, δηλαδή στη συζήτηση ΥΠΕΚΑ- τραπεζών για το επικείμενο κούρεμα στις ταρίφες, βρίσκονται πλέον και οι 35.000 κατ' εκτίμηση οικιακές φωτοβολταικές στέγες, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί.

Πρόκειται, για ένα από τα θέματα που θα τεθεί στη συνάντηση τραπεζών- ΥΠΕΚΑ η οποία έχει μετατεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες για αύριο Πέμπτη, καθώς θεωρήθηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να μην συμπέσει με την προγραμματισμένη για σήμερα διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο των φορέων που εκπροσωπούν τους φωτοβολταικούς επενδυτές.

Κατά τα λοιπά, οι δύο πλευρές φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους, και η εξεύρεση της χρυσής τομής παραμένει το ζητούμενο, με αρμόδιες πάντως πηγές να επιμένουν ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία και θα αποφευχθεί αυτό που όλοι απεύχονται, δηλαδή η ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου από τη ΡΑΕ της απόφασής της για αύξηση κατά 98% του ΕΤΜΕΑΡ.

Που διαφωνούν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό σημείο διαφωνίας ΥΠΕΚΑ και τραπεζών έγκειται στο ποσοστό του κουρέματος της εγγυημένης τιμής. Το πρώτο επιμένει ότι είναι τέτοιος ο ρυθμός μεγέθυνσης του ταμειακού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ώστε θα πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά οι εγγυημένες τιμές κατά 40%-45% (που για κάποιες κατηγορίες επενδύσεων φθάνει και το 55%). Σαν αντάλλαγμα δεσμεύεται ότι θα επιμηκυνθούν οι συμβάσεις των επενδυτών με την πολιτεία κατά επτά χρόνια, και η διάρκειά τους από τα 20 που είναι σήμερα θα επεκταθεί στα 27.

Οι τράπεζες αντιτείνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι φωτοβολταικές επενδύσεις θα πάψουν να είναι βιώσιμες, χιλιάδες δάνεια θα μετατραπούν σε κόκκινα, μια νέα γενιά προβληματικών χορηγήσεων θα γεννηθεί, και παράλληλα θα πληγεί ανεπανόρθωτα η συγκεκριμένη πράσινη αγορά. Τα μέτρα που αντιπροτείνουν είναι επίσης "σκληρά", βασίζονται ωστόσο σε ειδική μελέτη που έκανε για λογαριασμό τους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την οποία (σσ: εφόσον υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις από την κυβέρνηση), οι πληρωμές των επενδυτών θα επανέλθουν στις 40 ημέρες, αντί για τους 7 και 8 μήνες που ισχύει σήμερα.

Τι προβλέπει η μελέτη

Τι προβλέπει όμως η μελέτη του ΑΠΘ ; Καταρχήν, την διαγραφή τεσσάρων πιστωτικών σημειωμάτων, να "δωρίσουν" δηλαδή στην ουσία οι επενδυτές τέσσερις πληρωμές στον ειδικό λογαριασμό, κίνηση με την οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πάνω από 735 εκατ. ευρώ.

Η μελέτη μιλά επίσης για μεσοσταθμική μείωση στις ταρίφες κατά 26%-27% αντί για 40%-45% του βασικού σεναρίου του υπουργείου, και επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων κατά τουλάχιστον μια πενταετία. Ειδικά για τους αγρότες, δεδομένου ότι τα δάνειά τους επιβαρύνονται και με τα υψηλότερα επιτόκια, αντιμετωπίζονται ως μια ειδική κατηγορία, με μεσοσταθμικό κούρεμα μόνο 10% αντί για το 26%-27% που αφορά στις άλλες κατηγορίες.

 

Πηγή:newmoney

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis