Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονικό "μάτι" βάζει τέλος στο λαθρεμπόριο των φυτοφαρμάκων

Image
Ηλεκτρονικό "μάτι" βάζει τέλος στο λαθρεμπόριο των φυτοφαρμάκων
 clock 10:18 | 07/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην εξάλειψη του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων και την ορθολογική χρήση τους στοχεύει η καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας με θέμα: «Ηλεκτρονική καταγραφή λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων – Η φυτοπροστασία γυρίζει σελίδα», που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ. κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων είναι προαπαιτούμενο για:

-τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων και τη στήριξη των εξαγωγών,

-την ασφάλεια των τροφίμων και άρα την προστασία της υγείας του καταναλωτή και

-την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι με την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων «το ΥΠΑΑΤ αποκτά ένα βασικό εργαλείο ιχνηλασιμότητας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων», καθώς «με το νέο σύστημα κάθε κατάστημα πώλησης γεωργικών φαρμάκων καταγράφει κάθε πώληση που πραγματοποιεί». Με την ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά, επίσημα, αναλυτικά και σοβαρά στοιχεία σχετικά με το:

-πόσα και ποια γεωργικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ανά καλλιέργεια,

-πόσο επηρεάζουν το κόστος παραγωγής,

-που υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων και

-ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε.

Ο αναπληρωτής υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «αυτό το νέο εργαλείο, σε συνδυασμό με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες, θα συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης παράνομων γεωργικών σκευασμάτων. Ο αγρότης, πλέον, με τα βιβλία, θα έχει κίνητρο να δηλώνει στα έξοδα τα παραστατικά αγοράς φυτοφαρμάκων, προκειμένου αυτά να αφαιρεθούν από τα έσοδα και να φορολογηθεί για τα καθαρά κέρδη».

Επιπροσθέτως για το θέμα της αλλαγής φορολόγησης των αγροτών, ο κ. Χαρακόπουλος είπε: «θέλω να πιστεύω ότι οι αναμενόμενες διευκρινήσεις από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, έστω και καθυστερημένα, θα δώσουν τις δέουσες απαντήσεις».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «με την ηλεκτρονική καταγραφή δημιουργείται μια δικλείδα ασφαλείας, η οποία υποστηρίζεται και από τους επιτόπιους ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Βάζουμε πλέον ένα φραγμό στο λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων».Τέλος, κάλεσε τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του συστήματος, για το οποίο, να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις από τις πρώτες ημέρες της υποχρεωτικής εφαρμογής.

Πριν από λίγες μέρες έληξε η διαβούλευση σχετικά με το εθνικό σχέδιο δράσης για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων. Με το νέο νόμο που έχει ψηφιστεί και περιλαμβάνει προτάσεις Κουτσούκου-Δριβελέγκα, φιλοδοξία των στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι θα δοθεί και μια λύση απέναντι στους «φαρμακάκηδες», δηλαδή σε γεωπόνους που συνεργάζονται κάτω από το τραπέζι με εταιρείες για να ρίχνουν φυτοφάρμακα και στα... λάχανα.

Aυστηρή νομοθεσία

Η νομοθεσία αυστηροποιείται, συνταγογραφούνται τα φυτοφάρμακα, ελέγχεται η ποσότητα που χορηγείται στους αγρότες οι οποίοι τ' αγοράζουν και καθίστανται υπεύθυνοι ο παραγωγός, ο έμπορος φυτοφαρμάκων κι ο γεωπόνος για την εύρεση υπολειμμάτων, αλλά κι όλοι οι κρίκοι της διατροφικής αλυσίδας, ώσπου να φτάσει το παραγόμενο προϊόν στο πιάτο του καταναλωτή.

Γεωτεχνικοί έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους σε επιμέρους ζητήματα, κυρίως τεχνικής φύσης:

* Τα γεωργικά φάρμακα να αξιολογηθούν με βάση την επίδρασή τους σε ανθρώπους, οργανισμούς και περιβάλλον και να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες με βάση την επικινδυνότητά τους.

* Η χρήση επιπλέον τοξικών να γίνεται έπειτα από έγγραφη αιτιολόγηση του ειδικού.

* Σύμβουλοι φυτοπροστασίας να διαθέτουν πτυχίο αντί για σεμιναριακή κατάρτιση (άρθρο 35, παρ.13 ν. 4036/12).

* Ο έλεγχος να γίνεται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου κι ο γεωτεχνικός να ελέγχεται με δειγματοληψίες όχι στο τελικό προϊόν, αλλά στις καλλιέργειες των παραγωγών που επιβλέπει.

* Να υπάρξει πρόβλεψη για φυτοπροστασία σε εγκαταλελειμμένα χωράφια -χωράφια που λόγω κληρονομικών ζητημάτων, είναι αμφισβητούμενα, δασικά ή παρατημένα από τους ιδιοκτήτες- όπου μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών (π.χ. περονόσπορος, τριστέτσα).

* Να προβλεφθεί εκπαίδευση-κατάρτιση των αγροτών-χρηστών μέσα από δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς αγροτικής εκπαίδευσης και να υπάρξει διαρκής κατάρτιση συμβούλων, καθώς διαρκώς αποσύρονται φυτοφάρμακα απ' την αγορά.

* Να υπάρξει μέριμνα για τους «ψεκαστές», δηλαδή και για τους παραγωγούς αλλά και για τους μετανάστες που συχνά ψεκάζουν τα χωράφια.

* Να υπάρξει πρόβλεψη για τις ειδικές περιοχές λόγω της άναρχης δόμησης, δηλαδή όπου υπάρχουν σχολεία, ξενοδοχεία, σπίτια αλλά και για τις προστατευόμενες από περιβαλλοντικές συνθήκες. Το πρόβλημα μεγαλώνει όπου υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, κηπευτικά κ.ά.) και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το διαχειριστικό σχέδιο κάθε περιοχής.

* Φυσικά, πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για βιολογικές καλλιέργειες που γειτνιάζουν με συμβατικές, διότι, αν δεν γίνονται σωστά οι ψεκασμοί, είναι δώρον άδωρον για τους βιοκαλλιεργητές.

 

 

Πηγή:agronews

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis