Απόψεις

Η απραξία της κυβερνητικής πολιτικής στον Αγροτικό Τομέα. Του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη*

χρήστος στρατάκης

Με καθαρά παροχολογητική διάθεση και χωρίς καμία πρόθεση για δυναμικές Αλλαγές στον Αγροτικό Τομέα και τα προβλήματα που τον ταλανίζουν, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ΠΕ Ηρακλείου.

Είναι γεγονός ότι το θέμα της υποβαθμισμένης ποιότητας ελαιολάδου λόγω δάκου και γλοιοσπόριου στις ελαιοκαλλιέργειες, έχει ήδη προκαλέσει δυσμενέστατες συνέπειες στην αγροτική οικονομία της Κρήτης, καθώς οι αυξημένες οξύτητες του παραγόμενου ελαιολάδου το καθιστούν στην ουσία άνευ δυνατότητας πώλησης στις αγορές.

Εδώ και έξι μήνες, όμως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «πέρι άλλων τυρβάζει», την ώρα που θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί σε αλλαγές, με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων κυρίως στη δακοκτονία, αλλά και στην όσο το δυνατόν ταχύτατη ανταπόκριση υπηρεσιών και φορέων για τη μεγιστοποίηση της δουλειάς που απαιτείται για ολοκλήρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που η προηγούμενη κυβέρνηση το άφησε ημιτελές.

Τι μας είπε ο κ.Υπουργός κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο; Σύμφωνα με ανακοίνωσή του «ανέπτυξε το σχέδιό του για άμεση λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει, διαμέσου τριών αποζημιωτικών κατευθύνσεων».

- «…όσες καλλιέργειες έχουν ζημιωθεί από καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με την προβλεπόμενη διαδικασία», δηλαδή ανακοίνωσε το…αυτονόητο!!

-  «…προανήγγειλε εν μέρει αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για τα θερμοκήπια και τις καλλιέργειες, η ζημιά των οποίων δεν εμπίπτει στο αποζημιωτικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ», δηλαδή μια διαδικασία που είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας καθώς για την πρωτογενή παραγωγή και εμπορία γεωργικών προϊόντων, ενεργοποιείται υπό ορισμένους όρους, ενώ και η ταχύτητα εφαρμογής έγκειται στους ευρωπαϊκούς χρόνους υλοποίησης. Επομένως σε ποια άμεσα μέτρα αναφέρεται ο κ.Υπουργός;

- «…σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής… η οποία ανέλαβε να διερευνήσει εάν η αύξηση του πληθυσμού του δάκου υπήρξε απόρροια της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να αξιοποιηθεί ειδικό άρθρο του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά στην επίλυση ειδικών ζητημάτων», δηλαδή πάλι να ζητηθεί κατ’ εξαίρεση και εκ των υστέρων χρηματοδότηση από την ΕΕ, λες και δεν θα μπορούσε το έργο μιας αξιόλογης επιστημονικής επιτροπής να είναι η πρόληψη ενάντια στο έντομο μέσω της αποτελεσματικής παρακολούθησης των πληθυσμών του.
Ή δεν θα μπορούσε αυτή η Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας θηλυκών στείρων εντόμων δάκου, με παρέμβαση στα γονίδια (κάτι που είχε γίνει παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ) και επαναθεώρηση των περιβαλλοντικών περιορισμών που πιθανόν να είχαν τεθεί τότε, ώστε να ανοιχτεί ο δρόμος για πλήρως βιολογική καταπολέμηση του εντόμου, όπως έγινε, για παράδειγμα, με μεγάλη επιτυχία με τη μείωση των πληθυσμών της μύγας της Μεσογείου σε τεράστιες εκτάσεις στην Καλιφόρνια;

Ή δεν θα μπορούσε αυτή η Επιτροπή να προτείνει την, έστω πειραματικά, σύνδεση νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του εντόμου, που είναι μια αναγκαιότητα στις μέρες μας;

Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να υλοποιήσουμε μια εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των πληθυσμών του εντόμου, με ειδικές IoT (Internet of Things) παγίδες (αυτόνομες, με μικροκάμερα παρακολουθησης και άλλες τεχνολογίες), οι οποίες θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καθορίζεται ανάλογα η συχνότητα και το πρόγραμμα των ψεκασμών.

Έτσι, θα απαιτούνταν λιγότεροι ανθρώπινοι πόροι και οι παρεμβάσεις θα ήταν άμεσες, καθώς όλα τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται θα είναι προσβάσιμα από όλους τους εμπλεκόμενους (Περιφέρεια, Δήμοι, παραγωγοί, επιστήμονες, πολίτες).

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, επικεντρώνεται στην αιτιολόγηση του αιτίου της προσβολής (κλιματική αλλαγή, που είναι αμφιβόλου εγκυρότητας-αυτό θα το καθορίσουν τα επιστημονικά δεδομένα που θα τεθούν στο τραπέζι) από δάκο και όχι στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, καθιστώντας την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτό αναποτελεσματική επί της ουσίας του προβλήματος.

Τέλος, η απραξία της κυβερνητικής πολιτικής στον Αγροτικό Τομέα, επιβεβαιώνεται και από τη χαμηλή απορροφητικότητα (40%) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η οποία θα επικυρωθεί σύντομα κατά την 8η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, την ώρα μάλιστα που το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται τη χρονιά που έρχεται. Αυτό, αν μη τι άλλο, αποκαλύπτει την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας, διαχρονικά, να καταφέρει να απορροφήσει χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος του Αγροτικού Τομέα, κάτι που θα έπρεπε μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία να μπορέσει να το αλλάξει, με περισσότερη δουλειά, με καθημερινό τρέξιμο, συντονισμό και συνεχή ενεργοποίηση των εμπλεκομένων με τα Μέτρα του ΠΑΑ, ώστε να αποδείξει την «κανονικότητα» που δήθεν ευαγγελιζόταν και για την οποία απέσπασε την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές.

* ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι Γεωπόνος MSc, Πληροφορικός και μέλος Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου

 

Απόψεις

Προς Κεμάλ Κιλιντσάρογλου… Του Λεωνίδα Κουμάκη

kemal.jpg

Ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντστάρογλου κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει δηλώσεις σχετικές με Ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, ισχυριζόμενος πως «ανήκουν στην Τουρκία».

Σε κάθε δήλωση υπάρχει μια σκόπιμη σύγχυση όσον αφορά τον αριθμό τους. Άλλοτε «18 νησιά είναι υπό κατάληψη από τους Έλληνες στρατιώτες» (Haberturk / Δεκέμβριος 2017), άλλοτε «156 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και η στρατιωτικοποίηση τους δεν είναι σωστή» (Εφημερίδα Sozcu /Μάρτιος 2018) και άλλοτε αναρωτιέται «Γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα για τα 16 κατεχόμενα νησιά του Αιγαίου» (ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, Ιούνιος 2019).

Το 2018 δήλωνε πανευτυχής πως «Το 2019 θα έρθω στην εξουσία και θα τα πάρω, όπως πήρε ο Ετζεβίτ την Κύπρο», λες και κλέβει κότες από ανυποψίαστους αγρότες!

Πριν από λίγες μέρες (Ιανουάριος 2020) σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Haber Global, ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας έντονη κριτική για την απόφαση Ερντογάν να στείλει στρατό στην Λιβύη, είπε και τα εξής ανιστόρητα:

«Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, σωστά; Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αυτά τα νησιά πρέπει να εκκαθαριστούν από όπλα. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις σε αυτά τα νησιά. Υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες στα ελληνικά νησιά; Ναι. Τα νησιά, που μας ανήκουν, είναι υπό κατοχή; Ναι, είναι. Πού είναι ο εθνικός ήρωας; Πού είναι ο παγκόσμιος ηγέτης; Πού είναι αυτός ο άνθρωπος; Είναι ο μόνος άνθρωπος εξαιτίας του οποίου η Τουρκία θα απωλέσει τη Γαλάζια Πατρίδα».

Η εικόνα που εισπράττουμε είναι ότι πίσω από την ειρηνική διάθεση κάθε μορφωμένου Τούρκου πολίτη, πίσω από τις τηλεοπτικές σειρές με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά οι Ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι οποίες παρουσιάζουν ένα φιλειρηνικό και καλοπροαίρετο μέσο Τούρκο πολίτη με τα ίδια βάσανα, πίσω από την απλόχερη, ανθρώπινη υποστήριξη και ασφάλεια που παρέχουμε σε κάθε κυνηγημένο Τούρκο πολίτη που καταφεύγει στην Ελλάδα για να γλυτώσει από την Ερντογανική «Δημοκρατία», καραδοκεί ένα διαχρονικό, τερατώδες, απάνθρωπο και επιθετικό καθεστώς παντουρκιστών* που κάθε περίοδο απλά  αλλάζει το όνομα των εκπροσώπων του: Εμβέρ Πασάς, Μουσταφά Κεμάλ, Ισμέτ Ινονού, Αντάν Μεντερές, Μπουλέντ Ετσεβίτ έως τους σημερινούς Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ντεβλέτ Μπαχτσελή ή Μεράλ Ακσενέρ! Όλοι ανεξαιρέτως από την ίδια μήτρα παντουρκιστών, από το ίδιο καθεστώς με τον κοινοβουλευτικό φετετζέ! Αν κάποιος διαφωνεί με το αποκρουστικό αυτό καθεστώς, κλείνεται αμέσως στην φυλακή, όπως ακριβώς ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι!

Κάθε καλόπιστος άνθρωπος λοιπόν, δεν μπορεί παρά να αγανακτεί από το θράσος και την υποκρισία του κ. Κιλιτσντάρογλου.

Μπορεί ακόμα να του κάνει μερικές απλές ερωτήσεις, όπως:

Γιατί κ. Κιλιντσάρογλου η Τουρκία έχει δικαίωμα να δημιουργεί απέναντι από τα Ελληνικά νησιά την στρατιά του Αιγαίου, με εκατοντάδες αποβατικά σκάφη που απειλούν καθημερινά την ασφάλεια τους και η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να φροντίσει την άμυνα τους; Γιατί η Τουρκία δικαιούται να παραβιάζει καθημερινά τον Ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά και η Ελλάδα δεν δικαιούται να αμυνθεί;

Γιατί κ. Κιλιντσάρογλου εσείς μπορείτε ελεύθερα να μας απειλείτε καθημερινά με σκόπιμα νεφελώδη «επιχειρήματα» και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών;

Μήπως καλομάθατε με την εκ του ασφαλούς εισβολή σας στην απροστάτευτη, μαρτυρική Κύπρο, με τις πλάτες άλλων, και ψάχνετε εναγωνίως το επόμενο θύμα σας;

Γιατί κ. Κιλιντσάρογλου όταν εσείς «αισθανθήκατε κίνδυνο» από τους Κούρδους της Συρίας κάνατε τρείς εισβολές μέσα σε ξένα εδάφη για να δημιουργήσετε «ζώνη ασφαλείας»; Δεν μας λέτε «ευχαριστώ» που δεν σας ζητήσαμε ακόμα, με την δική σας ακριβώς λογική, να δημιουργήσουμε και εμείς μια «ζώνη ασφαλείας» μέσα στα Μικρασιατικά παράλια για να προστατευθούμε; 

Εσείς που μας κατηγορείτε ότι παραβιάσαμε την Συνθήκη της Λωζάνης μήπως θυμάστε τί κάνατε εσείς; Εξευτελίσατε τις κρυστάλλινες υποχρεώσεις που αναλάβατε με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης για την Ίμβρο και την Τένεδο, μειώνοντας τον χριστιανικό πληθυσμό από το 92% που ήταν όταν σας παραδώσαμε τα νησιά σε λιγότερο από 1% σήμερα! Τι λέτε, δεν πρέπει σας τα ζητάμε επίμονα πίσω, αφού παραβιάσατε ασύστολα, ξεδιάντροπα και προκλητικά όλες τις υποχρεώσεις που αναλάβατε;

Εσείς που μας κατηγορείτε ότι παραβιάσαμε την Συνθήκη της Λωζάνης, θυμάστε μήπως αν τηρήσατε κάποιο από τα άρθρα της Συνθήκης για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης; Μην κάνετε τον κόπο να ψάξετε: Κανένα απολύτως! Επιστράτευση είκοσι ηλικιών το 1940, ρατσιστικό βαρλίκι το 1942, πογκρόμ με πολλούς νεκρούς το 1955, απελάσεις το 1964 και αμέτρητα άλλα! Μας μιλάτε για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης εσείς που την έχετε κατά-εξευτελίσει;

Νομίζετε κ. Κιλιντσάρογλου πως μπορείτε στο διηνεκές να περιφρονείτε όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε και να απαιτείτε από όλους τους άλλους να σέβονται τις δικές τους υποχρεώσεις όπου και όποτε σας βολεύει;

Δεν θα έπρεπε σαν αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζετε πολύ καλά πως τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο παριστάνατε τον επιτήδειο ουδέτερο όταν εμείς χύναμε ποταμούς αίματος;

Δεν θα έπρεπε σαν αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζετε πολύ καλά πως απαγορεύονται οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας, όπως απαγορεύονται οι υπερπτήσεις Ελλήνων στις ακτές της Ανατολίας, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης που τόσο θρασύτατα επικαλείστε; Μας είδατε να πετάμε εμείς επάνω από την Ανατολία; Εσείς γιατί παραβιάζετε καθημερινά τον εναέριο χώρο μας; Μήπως έχετε το ακαταλόγιστο και δεν το ξέραμε;

Δεν θα έπρεπε σαν αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζετε πολύ καλά πως ο δικός σας Υπουργός των Εξωτερικών Tevfik Rüştü Aras (1883-1972) το 1936 αναγνώρισε πανηγυρικά και εγγράφως το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα σε Λήμνο και Σαμοθράκη;

Δεν έχετε καταλάβει ακόμα πως οι εποχές που κάνατε ότι θέλατε με τις πλάτες των άλλων, πέρασαν ανεπιστρεπτί; Δεν καταλάβατε που η «σαρωτική στρατιωτική υπεροχή» που νομίζετε ότι έχετε, βρίσκεται πίσω από τα σίδερα των γεμάτων φυλακών σας;

Ακόμα ονειρεύεστε πως με «σύνορα της καρδιάς», «γαλάζιες πατρίδες» και πράσινα άλογα θα ξαναστήσετε οθωμανική αυτοκρατορία τον 21ο αιώνα;   

Νομίζετε ακόμα πως με φτηνόθολό και επικίνδυνο λαϊκισμό σε αμόρφωτους πληθυσμούς της ανατολής που μαγεύονται σε κάθε ιδέα «κατάκτησης», εξυπηρετείτε την αποκρουστική ιδεολογία σας;

Δεν αντιλαμβάνεστε την καθολική διπλωματική απομόνωση της σύγχρονης Τουρκίας την οποία δεν εμπιστεύεται πλέον καμία σοβαρή κυβέρνηση – ακόμα και αυτές που θεωρείτε «φίλες»;

Η μήπως πιστεύετε που αυτοί που τώρα σας καλοπιάνουν και σας λένε όμορφα λόγια για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, δεν θα σας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια όταν έρθει η ώρα; Δεν καταλαβαίνετε ότι εσείς και οι όμοιοι σας οδηγείτε την σύγχρονη Τουρκία στα βράχια;  

Και για να τελειώνουμε: Οφείλουμε σε εσάς και τους ομοϊδεάτες σας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γιατί με τις επαναλαμβανόμενες ανοησίες σας, αφυπνίσατε σύσσωμο τον όπου γης Ελληνισμό.

Και σας συνιστούμε να μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε πως ο σημερινός Ελληνισμός μοιάζει σαν τους απροστάτευτους που δολοφονείτε χωρίς ίχνος ντροπής στην μακραίωνη ιστορία της βουτηγμένης σε αίμα αθώων ιδεολογίας σας.

Έχετε την δυνατότητα να γίνετε ένα ειρηνικό, πολιτισμένο κράτος που σέβεται την διεθνή έννομη τάξη, όπως ακριβώς θα επιθυμούσε το συντριπτικό ποσοστό των μορφωμένων Τούρκων και των άλλων λαών της Ανατολής.

Αν δεν το κάνετε, παρακαλώ βεβαιωθείτε πως απλά χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Και αν πιστεύετε πως θα σπάσει ο τοίχος και όχι το κεφάλι σας, τόσο το χειρότερο για σας!

 

*Παντουρκισμός και Τουρκική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό, στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5.η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3.η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association