Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κωνσταντινούπολη - Σισλί: Ο ναός του Αφέντη Χριστού στο κοιμητήριο των Ρωμιών της Πόλης

Image
ΝΑΌς ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ - ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΣΙΣΛΊ ΠΟΛΗ
 clock 17:49 | 06/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

O εκλεκτικιστικού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο ιερός ναός του κοιμητηρίου Σισλί κτίστηκε κατόπιν αδείας του Πατριαρχείου και με αυτοκρατορικό φιρμάνι του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ του Β.

Image
ναος μεταμόρφωσης σισλι

Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και κτίστηκε με δωρεά των αδελφών, Δημητρίου, Ιωάννη και Παύλου Στεφάνοβικ-Σκυλίτση στη μνήμη των γονιών τους Ζαννή και Ελένης.

Image
κοιμητηριο σισλι

Εγκαινιάστηκε την 21η Μαΐου του 1889 από τον μητροπολίτη Νικαίας Σωφρόνιο.

Την ανέγερση του ναού ανέθεσαν στον Γαλλικής καταγωγής διαπρεπή αρχιτέκτονα της Κωνσταντινούπολης Alexandre Vallaury.

Έργα του Vallaury, όπως το αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης, το ξενοδοχείο Πέρα Παλλάς, η Οθωμανική τράπεζα στο Καράκιοϊ, το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το Πανεπιστήμιο Μαρμαρά στο Χαιντάρ Πασά, η Ακαδημία Καλών Τεχνών και διάφορα άλλα κιόσκια και «Γυαλιά» στον Βόσπορο, στολίζουν μέχρι τις μέρες μας την Πόλη.

Image
κοιμητηριο σισλι - μωσαικά

Τα μωσαϊκά του εξωτερικού χώρου ανατέθηκαν στον γνωστό Γάλλο ζωγράφο, συντηρητή και ειδικό στα μωσαϊκά, δάσκαλο τέχνης, Pretextat Lecomte.

Ο Pretextat φτιάχνει σε μωσαϊκό μια δουλειά μοναδική από άποψη τεχνικής των ανάγλυφων και των χρωμάτων, που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί τον 11ο αιώνα. Στη μεγάλη εικόνα πάνω από την κυρία είσοδο του ναού της Μεταμορφώσεως, φτιάχνει με μωσαϊκό τον Θεό <Ο ΩΝ>.

Image
μαυσωλείο οικογένειας Ζαρίφη

(Το μαυσωλείο της οικογενείας Ζαρίφη θεωρείται το λαμπρότερο και πλέον περίτεχνο του Κοιμητηρίου του Σισλί)

Περιμετρικά διακοσμεί τους εξωτερικούς τοίχους με οκτώ αγίους, τα ονόματα των οποίων τα συναντάμε στην οικογένεια των Σκυλίτση, του Παύλου, του Πέτρου, της Ελένης, του Δημητρίου, του Ιωάννη, του Γεωργίου, του Στεφάνου και του Κωνσταντίνου.

Το τέμπλο του ναού το εικονογραφεί ο ζωγράφος και αγιογράφος Γεώργιος Γραμμανδάνης από το Φαλατάδο της Τήνου, ο οποίος χρημάτισε καθηγητής ζωγραφικής στο Ζάππειο. Έργα του υπάρχουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στον Άγιο Γεώργιο στο Κουσκουντζούκι, στον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο Καλαμησίων, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Κοιμητήριο Σισλί - Ένα πάρκο ιστορίας

Εδώ είναι συγκεντρωμένα ταφικά μνημεία γνωστών και επιφανών ευπατρίδων και λόγιων του Γένους. Μνημεία πραγματικά καλλιτεχνήματα όπως των τραπεζιτών των Ζαρίφιδων, των Νεγρεπόντη, των Ηλιάσκων, των Ζαφειρόπουλων και πολλών άλλων. Μνημεία φημισμένων ιατρών όπως του Αλέξανδρου Σχινά, του Δημητρίου Ζαμπάκου Πασά, του Παύλου Φενερλή Πασά.

Image
κοιμητηριο σισλι

Ένα μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού

Τα ταφικά αυτά καλλιτεχνήματα κατασκευάστηκαν από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Γάλλος Antonin Mercié, έργα του οποίου κοσμούν το Λούβρο, ο Γιώργος Μπονάνος, ο Μιχάλης Τόμπρος, ο Luigi Giona και πολλοί Τηνιοί όπως ο Λάζαρος Σώχος - ο γλύπτης που κατασκεύασε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, οι αδελφοί Λυρίτη - που κατασκεύασαν πολλά αγάλματα στην Τουρκία όπως το άγαλμα του Ατατούρκ στην πλατεία του Tekirdağ (Ραιδεστό) – οι αρχιτέκτονες Περικλής Φωτιάδης και Παναγιωτίδης και άλλοι πολλοί.

Δείτε ένα ξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Ρωμηών της Πόλης και το Κοιμητήριο του Σισλί:

Πηγή: stavrodromion.org/el/sisli-cemetery

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κωνσταντινούπολη: Πώς ξέσπασε η φωτιά που κατέστρεψε το ελληνικό νοσοκομείο "Μπαλουκλί"

Αρβελέρ: Η τουρκική φιέστα στην Κωνσταντινούπολη δείχνει ότι η Πόλη δεν ήταν δική τους

Εικόνα ντροπής στην Αγιά Σοφιά: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμια

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis