Υγεία

Η δουλειά... μας αρρωσταίνει

δουλεια

Η δυσαρέσκεια από τη δουλειά στα 20 και στα 30 μπορεί να υπονομεύει την υγεία στη μέση ηλικία, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι έχουν χειρότερη ψυχική υγεία όταν φθάσουν στα 40 τους και είναι πιθανότερο να πάσχουν από συχνά προβλήματα ύπνου και αγχώδεις διαταραχές.

Είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από ορισμένα σωματικά προβλήματα υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα χρόνια προβλήματα μέσης.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο 111ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ASA) που πραγματοποιήθηκε στο Σηάτλ,ανέλυσαν τις απαντήσεις περισσοτέρων από 6.400 εθελοντών, οι οποίοι στις ηλικίες 25 έως 39 ετών συμπλήρωναν μία φορά το χρόνο ερωτηματολόγια για το πόσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι ήταν από τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με tanea.gr όταν οι εθελοντές έγιναν 40άρηδες, συμπλήρωναν μία φορά τον χρόνο και ερωτηματολόγια που αφορούσαν την ψυχική και την σωματική υγεία τους και οι απαντήσεις τους σε αυτά συγκρίθηκαν με την ικανοποίηση στη δουλειά στα νιάτα τους.

Η ψυχική υγεία αξιολογήθηκε με βάση την κατάθλιψη, τα προβλήματα ύπνου και τις αγχώδεις διαταραχές.

Η σωματική υγεία αξιολογήθηκε μεβάση τη συχνότητα νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, η καρδιοπάθεια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, τα προβλήματα στη μέση, στα πόδια, στο στομάχι και στο ήπαρ, καθώς και η αναιμία.

Σχεδόν το 45% των εθελοντών εξέφρασαν «χαμηλή ικανοποίηση» από τη δουλειά τους, ενώ το 15% ανέφεραν «μεγάλη ικανοποίηση» από αυτήν.

Επιπλέον, το 25% ανέφεραν ολοένα χειρότερη ικανοποίηση από τη δουλειά τους και το 17% ανέφεραν ότι η δουλειά τους γινόταν ολοένα πιο ικανοποιητική.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής δρ Τζόναθαν Ντίρλαμ, από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, η ικανοποίηση από τη δουλειά δεν αφορούσε το αν τους άρεσε ή όχι το επάγγελμα που είχαν διαλέξει, αλλά το πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τις συνθήκες εργασίας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ψυχική κατάσταση των εθελοντών με την χαμηλή ή επιδεινούμενη ικανοποίηση στη δουλειά ήταν επιβαρημένη, καθώς ήταν συνηθισμένα μεταξύ τους τα προβλήματα ύπνου και οι αγχώδεις διαταραχές.

Οι δυσαρεστημένοι εθελοντές είχαν επίσης πολλές πιθανότητες να πάσχουν από προβλήματα όπως η χρόνια οσφυαλγία και τα συχνά κρυολογήματα που σχετίζονται με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Επειδή όμως το σκέλος της μελέτης για την πορεία της υγείας περιορίσθηκε έως την μέση ηλικία (μέχρι και 49 ετών), οι ερευνητές δεν ξέρουν αν αργότερα θα προκύψει κίνδυνος και για πιο σοβαρά νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος που είναι συχνότερα μετά την ηλικία των 50 ετών.

Το βέβαιον είναι ότι στην παρούσα μελέτη, η χαμηλή ικανοποίηση από τη δουλειά δεν φάνηκε να αυξάνει την πρόωρη εκδήλωση αυτών των νοσημάτων.

Αντιθέτως, στους εργαζομένους οι οποίοι ήταν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις με αρνητικές εκβάσεις της ψυχικής ή της σωματικής υγείας, είπε ο δρ Ντίρλαμ.

Υγεία

ΕCDC: Η γρίπη σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες

γρίπη κρυολόγημα ίωση συνάχι

Την πιθανότητα η επερχόμενη περίοδος γρίπης να είναι σοβαρή για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού τονίζει το ECDC.

Όπως αναφέρει, αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία, το οποίο είναι ασυνήθιστα πρώιμο.

Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A(H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι έντονη για τους ηλικιωμένους και ότι τα πρότυπα γρίπης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Οι έγκαιρες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α (H3N2) αποτελούν ένδειξη ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι σοβαρή, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα είναι η επερχόμενη περίοδος γρίπης», ανέφερε ο Πάσι Πεντίνεν, επικεφαλής του προγράμματος γρίπης του ECDC. «Μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της COVID-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγείας που έχουν ήδη καταπονηθεί από τον COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πάσι Πεντίνεν.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση (>99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή του περιττού συνωστισμού και η τήρηση των μέτρων υγιεινής, είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 αλλά και της γρίπης.«Από την εμπειρία μας με την πανδημία COVID-19, έχουμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσική απόσταση και τα μέτρα υγιεινής μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης», επιςήμανε ο κ. Πεντίνεν. Προσέθεσε ότι «ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης παρέχει επίσης καλή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών. Όσοι εργάζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή σε γηροκομείο θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί τόσο κατά του SARS-CoV-2 όσο και κατά της γρίπης πριν από τους χειμερινούς μήνες».

Περίπου το 20% του πληθυσμού νοσεί από γρίπη κάθε χρόνο και ένας στους τέσσερις θα εμφανίσει συμπτώματα. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα με τους πνεύμονες , διαβήτη ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βέροια: Προσποιήθηκαν τις πελάτισσες και έκλεψαν κοσμήματα αξίας 30.000 ευρώ

Αφγανιστάν: Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κορίτσια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα (βίντεο)

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας θα έχει αύριο

 

ESPA BANNER