Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέες φωτογραφίες από την παγκόσμια πρεμιέρα για το τηλεσκόπιο James Webb

Image
James Webb
 clock 10:52 | 13/07/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η στιγμή που ανέμενε αρκετά χρόνια η επιστημονική κοινότητα είναι πλέον γεγονός. Το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος ξεκίνησε να λειτουργεί.

Η NASA έδωσε σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο το απόγευμα της Τρίτης τις πρώτες φωτογραφίες που κατέγραψε το James Webb από διάφορες περιοχές του Σύμπαντος. Την πρώτη φωτογραφία βέβαια είχε σπεύσει να δημοσιοποιήσει αρκετές ώρες νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον οποίο έγινε η σχετική παρουσίαση από τους επιτελείς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. O διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον ανάμεσα στα άλλα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το James Webb θα «προσφέρει στοιχεία και πιθανώς απαντήσεις για ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία του Σύμπαντος που δεν έχουν ακόμη τεθεί από τους επιστήμονες»

Το Κουιντέτο του Στέφαν είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό του Πήγασου. Οι τέσσερις εξ αυτών αποτελούν την πρώτη γνωστή συνεκτική ομάδα γαλαξιών. Πρόκειται για σχηματισμό τον οποίο έχουν μελετήσει εκτενέστατα οι αστρονόμοι. Ο λαμπρότερος γαλαξίας του είναι ο σπειροειδής NGC 7320 στον οποίο έχουν εντοπιστεί μεγάλες περιοχές Η II, όπου γεννιόνται νέα άστρα.

Το νεφέλωμα Carina βρίσκεται περίπου 7,500 έτη φωτός μακριά στον ομώνυμο αστερισμό. Είναι γιγάντιο αφού εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 100 έτη φωτός και έχει αυξημένη λαμπρότητα. Αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων πολλά από τα οποία είναι τεράστια και συμβάλουν στη μεγάλη του λάμψη. 

Image
James Webb

Το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα, δηλαδή το εντυπωσιακό υπόλειμμα ενός άστρου μάζας κοντά στη μάζα του Ηλίου μας, το οποίο έχασε τα εξωτερικά του στρώματα.

Ο WASP-62b που είναι ένας πλανήτης αερίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 ετών φωτός από τη Γη και ανήκει στην κατηγορία του «καυτού Δία» επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 4 μέρες. Το James Webb ανέτρεψε όσα πιστεύαμε για αυτόν τον πλανήτη αφού διαθέτει νέφη ενώ πιστεύαμε πως αυτό δεν συμβαίνει ενώ επίσης τα νέφη αυτά φαίνεται ότι διαθέτουν νερό. 

Image
James Webb

 

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία από τα σμήνη γαλαξιών στα βάθη του Σύμπαντος SMACS 0723 τα οποία χρησιμοποιούνται από τους αστρονόμους ως μεγθυντικός φακός για να δουν και να μελετήσουν ακόμη πιο μακρινούς γαλαξίες που βρίσκονται πίσω από αυτούς. Γαλαξίες που πιστεύεται ότι είναι οι πρώτοι που δημιουργήθηκαν μετά την Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.

Image
James Webb

 

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από πλήθος δεδομένων που αναλύονται από τους ειδικούς και θα υπάρχουν τις επόμενες ώρες και μέρες νέες ανακοινώσεις σχετικά με τα κοσμικά αντικείμενα που παρουσιάζονται στις εικόνες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εξωγήινοι μπορεί να μας καλούν με ένα κβαντικό «τηλέφωνο»

Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε δεκάδες καφέ νάνους στη γαλαξιακή μας γειτονιά

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Οι αστροναύτες πετούν πλέον τα σκουπίδια από το παράθυρο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis