Ο πιο δυναμικός και ελπιδοφόρος τομέας, που μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομική και γενικότερη ανάκαμψη της χώρας μας, αυτός της έρευνας και καινοτομίας, περνάει από σήμερα, και τυπικά, στα χέρια ενός Κρητικού, ικανού να τον υπηρετήσει με μεγάλες αξιώσεις.
Ο Κώστας Φωτάκης με την ορκωμοσία του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ως Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού -Παιδείας και Θρησκευμάτων ,με αρμοδιότητα στην Έρευνα και Καινοτομία, μπαίνει στα βαθιά νερά ενός χώρου που γνωρίζει όσο κανένας άλλος.
Το νέο υπουργείο, όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο κ Φωτάκης, έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί σε χώρο που παραχωρήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου Παιδείας.
Εδώ και καιρό, και πριν γίνει η ορκωμοσία, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του υπουργείου του, μας εξήγησε ο κ Φωτάκης, πως εργάζονται και θέτουν προτεραιότητες πάνω στο αντικείμενο που καλούνται να υπηρετήσουν, μια και είναι γνωστό πως σε ζητήματα έρευνας και καινοτομίας η χώρα μας βρίσκεται πολύ μπροστά αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε τη δυναμική τα αποτελέσματα της δουλειάς των εξαιρετικών επιστημόνων της και ερευνητικών της ιδρυμάτων να τα αξιοποιήσει στην πράξη.
Πρώτο μας μέλημα, μας είπε ο νέος υπουργός, είναι να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα των ερευνητικών φορέων που διαθέτει η χώρα μας και να βάλουμε μπροστά μεγάλα σχέδια που θα παράξουν πολιτικές ικανές να κάνουν την έρευνα και την καινοτομία μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Μόνο αν δει κανείς τα επιτεύγματα του ΙΤΕ, στο οποίο ο κ Φωτάκης υπηρετούσε πριν επιλεγεί από τον κ Τσίπρα για να πλαισιώσει την κυβέρνηση, μπορεί να καταλάβει τι θησαυρό διαθέτει ο Ελλάδα σε ερευνητικό και επιστημονικό επίπεδο. Και το ΙΤΕ είναι ένα μόνο από τα πολλά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς στη χώρα μας.
Για την ιστορία να πούμε πως ο κ Φωτάκης, όταν επιλέχθηκε για τη θέση του υπουργού ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κρήτης ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και είναι Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι επίσης, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους, που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE το οποίο περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.
Είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών και έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του κυρίως στον τομέα της Φωτονικής και σχετικών εφαρμογών.
Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΤΕ.
Ε.Β