Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στολή Ρομπότ επιτρέπει σε παραπληγικούς να περπατήσουν.

Image
Στολή Ρομπότ επιτρέπει σε παραπληγικούς να περπατήσουν.
 clock 16:01 | 27/12/2013
writer icon newsroom ekriti.gr

Αυτό που μερικά χρόνια πριν θα χαρακτηριζόταν ως επιστημονική φαντασία, σήμερα είναι πραγματικότητα. Μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα, βιονική στολή, επιτρέπει σε παραπληγικούς και κινητικά ανάπηρους να περπατήσουν ξανά.

Το είναι κανείς παραπληγικός έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από το σώμα του ατόμου καθώς επηρεάζονται όλες οι πτυχές τις καθημερινής ζωής. Όταν είσαι παγιδευμένος στο ίδιο σου το σώμα πρέπει πολύ συχνά να βασιστείς σε άλλους ακόμη και για τις πιο βασικές σου ανάγκες. Ωστόσο, το σημαντικότερο για τα άτομα που έχουν αυτή τη πάθηση είναι η στέρηση της ικανότητας να περπατήσουν. Γνωστή εταιρεία στο τομέα της ρομποτικής ανέπτυξε μία πρωτοποριακή εξωσκελετική στολή, παρέχοντας σε άτομα με δυσκολία ή ακόμη και ανικανότητα στο περπάτημα να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να περπατήσουν ξανά.

Λειτουργεί με μπαταρία και ουσιαστικά το άτομο ενσωματώνεται στη στολή. Για να κινηθεί κάποιος, πρέπει πολύ απλά να γείρει το βάρος του σώματος του προς το μέρος που θέλει να πάει. Η μυϊκή λειτουργία, αντικαθίσταται από τη βιονική στολή.

Προς το παρόν η πρωτοποριακή αυτή κατασκευή χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις κακώσεων του νωτιαίου μυελού,  σε περιπτώσεις της νόσου του Πάρκινσον, σκλήρυνσης κατά πλάκας και πάντα υπό την επίβλεψη ειδικών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ. περίπου το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας, είναι άτομα με κάποια κινητική αναπηρία. Στη χώρα μας πάνω από μισό εκατομμύριο συνάνθρωποι μας ανήκουν στη κατηγορία αυτή. Η εταιρεία που το κατασκεύασε, ευελπιστεί να μειώσει το κόστος του τόσο ώστε το επόμενο έτος να χρησιμοποιείται ευρέως  ακόμη και μέσα στα σπίτια.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis