Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο δήμος Ηρακλείου δημιουργεί εφαρμογές που λύνουν τα χέρια των πολιτών.

Image
Ο δήμος Ηρακλείου δημιουργεί εφαρμογές που λύνουν τα χέρια των πολιτών.
 clock 01:19 | 22/12/2013
writer icon newsroom ekriti.gr

Μετά τη διάκριση του Ηρακλείου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ως μία από τις «21 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου», οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Στο πλαίσιο της νεοσύστατης επιτροπής «Ηράκλειο έξυπνη Πόλη», 22 άτομα από το Δήμο, την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το ΙΤΕ, το ΑΚΤΕΛ και το ΑΤΕΙ, έχουν συζυτήσει τις προτάσεις τους για τις «έξυπνες εφαρμογές».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο eΚρήτη ο κύριος Κωστής Μοχιανάκης, προϊστάμενος πληροφορικής και επικοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου, μας ενημέρωσε για τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης.

Η πρώτη, είναι η προώθηση της δημιουργίας μίας πύλης Open Data, δηλαδή μίας βάσης ανοιχτών δεδομένων για τη πόλη του Ηρακλείου. Με την εφαρμογή αυτή, θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να πληροφορηθεί για θέματα που μέχρι σήμερα ήταν δυσεύρετα ή τελείως άγνωστα. Τέτοια θέματα μπορεί να είναι η ακριβής ώρα της άφιξης του αστικού λεωφορείου, τα κοντινότερα σε αυτόν εφημερεύοντα φαρμακεία κ.ά.. Όπως τονίζει ο κύριος Μοχιανάκης, αν μία πληροφορία συνδυαστεί με μία άλλη, αποκτά πολλαπλάσια αξία για τον πολίτη.

Μία δεύτερη κατηγορία εφαρμογών είναι η δημιουργία μίας πύλης Big Data. Έχει να κάνει με τη συλλογή διαφόρων δεδομένων της πόλης όπως για παράδειγμα η ατμοσφαιρική ρύπανση, η θερμοκρασία ανά περιοχή και η κίνηση σε διάφορα σημεία. Οι στατιστικές αυτές έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως, η αξιοποίηση τους δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να παράγουν πλούτο δημιουργώντας τις κατάλληλες εφαρμογές που αξιοποιούν τις πληροφορίες.

Το τρίτο που συζητήθηκε, είναι οι εφαρμογές γύρω από τη συμμετοχικότητα των πολιτών στη διαχείριση της πόλης. Σε πρώτο επίπεδο, οι Ηρακλειώτες, μέσω ενός διαδραστικού ιστότοπου, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν άμεσα το Δήμο για καθημερινά  προβλήματα διαβίωσης στη πόλη.

Μία δεύτερη κατηγορία συμμετοχικότητας, είναι η καταγραφή των ιδεών των πολιτών καθώς επίσης και η καταγραφή της γνώμης τους για την εξέλιξη των νέων έργων.

Ο κύριος Μοχιανάκης συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και άλλες προγραμματισμένες δράσεις με άμεσα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά αποτελέσματα. Μερικές απ’ αυτές είναι η επέκταση του ασύρματου δικτύου σε γειτονιές, η online ενημέρωση για το που υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και η κεντρική διαχείριση των φωτεινών σηματοδοτών που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της κίνησης. 

Για την επίτευξη των παραπάνω στρατηγικών στόχων, ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναπτύξει μόνιμη συνεργασία με φορείς όπως το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο, το ΑΤΕΙ, την αποκεντρωμένη Περιφέρεια και το ΑΚΤΕΛ. Όλοι τους, όρισαν επίσημο εκπρόσωπο προκειμένου να δημιουργηθεί η επιτροπή για τη προώθηση της ιδέας «Ηράκλειο έξυπνη πόλη» όπου και κατατίθενται οι προτάσεις.

Οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο ίδιος ο προϋπολογισμός του Δήμου, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ καθώς επίσης και τα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ε.Ε.

Κλείνοντας, ο προϊστάμενος του τμήματος Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Αντί να γεμίζουμε τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο με γκρίνια είπε, είναι καιρός να άλλαξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να γίνουμε εφευρετικοί».

Σπανουδάκης Νίκος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis