Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σ. Βαρδάκης για τη Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών

Image
Ο Σ. Βαρδάκης για τη Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών
 clock 23:22 | 13/10/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

“Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών μας υπενθυμίζει την ευθύνη μας ως οργανωμένη πολιτεία απέναντι στους κατοίκους αυτού του τόπου, ιδίως απέναντι σε όσους έχουν πληγεί από αυτές” αναφέρει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και συμπληρώνει:

"Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου.

Σεισμοί, πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές, καύσωνες έχουν πλήξει επανειλημμένα περιοχές του πλανήτη με καταστροφικές συνέπειες και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και μεγάλες υλικές ζημιές.

Ο άνθρωπος δε μπορεί να κυριαρχήσει στη φύση, μπορεί όμως να μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Η επιστήμη, η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η ενημέρωση βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Συστήματα προειδοποίησης, ασφαλή κτίρια και καλά συντονισμένες υπηρεσίες βοήθειας και αρωγής μπορούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να βγουν μέσα από μια καταστροφή αλώβητοι και να ανακάμψουν γρήγορα από τις συνέπειές της.

Σε αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών είναι πολλαπλάσιες λόγω έλλειψης υποδομών και τεχνογνωσίας.

Στην Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι η αρμόδια εθνική αρχή σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το Αρ. 1, ΠΔ 151/2004, η Γ.Γ.Π.Π έχει ως γενική αποστολή:

Τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά.

Την προετοιμασία, κινητοποίηση και συντονισμό δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών κάθε μορφής καταστροφών στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού ανά κατηγορία κινδύνου.

Την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και πληροφοριών για την κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας, ενόψει απειλούμενου κινδύνου καταστροφών.

Τον συντονισμό του έργου και των δράσεων αντιμετώπισης των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και το έργο αποκατάστασης των προκαλούμενων ζημιών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει ενεργά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας από την ίδρυσή του το 2001 με απόφαση του Συμβουλίου. Η Ελλάδα έχει πληγεί πολλές φορές από φυσικές καταστροφές με δραματικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και έχει ενεργοποιήσει αρκετές φορές τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, δεχόμενη βοήθεια ενώ έχει παρασχεθεί ελληνική βοήθεια σε αρκετές περιπτώσεις ενεργοποίησης του Μηχανισμού από άλλες χώρες.

Σε μία οργανωμένη πολιτεία το θέμα της μείωσης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών είναι πρωτεύον, ώστε να νιώθουν όλοι οι κάτοικοί της ασφαλείς."

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis