Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Τα Fake News για το μεταναστευτικό

νέα δημοκρατία

Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στο Βαθύ της Σάμου, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στη Μόρια θα κλείσουν, αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα νέα κλειστά κέντρα αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ενημερωτικό της σημείωμα με το οποίο απαντά στην συχνή παραπληροφόρηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα σημειώνει για τα fake news που διακινούνται:

1. Το μέγεθος των δομών:

Το πιο συχνό ψέμα που διακινείται σχετικά με τις κλειστές δομές είναι ότι αυτές θα είναι τεράστιες και υπερβολικά πυκνοκατοικημένες. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι δομές δεν θα ξεπερνούν τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας.

2. Δεν μπαίνει λουκέτο στις ανοιχτές δομές:

H δεύτερη φημολογία αφορά τις ανοιχτές δομές και το ότι δήθεν αυτές δεν πρόκειται να κλείσουν ούτε μετά την λειτουργία των κλειστών δομών. Η Κυβέρνηση έχει διατρανώσει πως τα ΚΥΤ στο Βαθύ, στη ΒΙΑΛ και στη Μόρια θα κλείσουν, αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα. Και δεν θα κλείσουν μόνο αυτά. Αλλά, θα καταργηθεί η χρήση όλων των διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών εντός αστικού ιστού.

3. Μόνιμη η παραμονή μεταναστών στα νησιά:

Άλλη μια φήμη που απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο έκδοσης πρωτοβάθμιας απόφασης ασύλου ούτως ώστε πλέον να εκδίδεται εντός 24 ημερών. Όποιος παίρνει άσυλο, φεύγει απευθείας για την ηπειρωτική Ελλάδα σε διάστημα λιγότερο από 2 μήνες. Όποιος λαμβάνει αρνητική απάντηση και προσφεύγει κατά της απόφασης, δεν θα παραμένει πάνω από 6 μήνες. Επομένως, ο πραγματικός μέσος χρόνος παραμονής είναι οι 4 μήνες!

4. Έχουν παγώσει οι μεταφορές στην ενδοχώρα:

Κυκλοφορεί η ψευδής είδηση ότι δεν θα μεταφερθεί κανείς στην ενδοχώρα. Η αλήθεια είναι ότι η λειτουργία των νέων κέντρων θα συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης που έχει ήδη ξεκινήσει με 10.000 μεταφορές προσφύγων οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί κανονικά βάσει προγραμματισμού.

5. Η Κυβέρνηση δεν θέλει την αποσυμφόρηση των νησιών:

Πρόκειται για ένα ακόμη χυδαίο ψέμα. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεσμεύεται από τη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε και ερμήνευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτήν, όποιος φεύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί πίσω στη Τουρκία. Η Κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά τόσο στις προγραμματισμένες μεταφορές στην ενδοχώρα όσο και σε δύο αλυσιδωτές ενέργειες: επιτάχυνση ασύλου και επιστροφές.

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την προστασία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τα γραφεία του ΚΚΕ

Για την προστασία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

 

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορονοϊού, οι 3.500 εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι σε 875 δομές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε υποστηρικτικές και υγειονομικές υπηρεσίες σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας, που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.).

Παρόλα αυτά, κανένα μέτρο ουσιαστικό δεν έχει ληφθεί για να προστατευτούν αυτοί οι εργαζόμενοι και να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες των ωφελούμενων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους. Αντίθετα το αποδεκατισμένο προσωπικό αυτών των δομών αγωνίζεται χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς εκπαίδευση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, χωρίς πρωτόκολλο λειτουργίας, χωρίς να έχει δοθεί καμιά ειδική οδηγία για την προστασία των εργαζομένων και καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους. Το γεγονός αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο τόσο της ατομικής τους έκθεσης στον ιό, όσο και της διασποράς του. Συνάμα, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα παροχής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, τη στιγμή που οι Τεχνικοί Ασφαλείας των Δήμων στις εκθέσεις αυτοψίας κατατάσσουν την υπηρεσία του «Βοήθεια στο Σπίτι» στις πλέον επικίνδυνες, πόσο μάλλον σήμερα με τις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας.

Εκτός των παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία απλήρωτοι σε πολλούς Δήμους της χώρας, επί μήνες. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Προγραμματική Σύμβαση για το έτος 2020 υπογράφηκε με τεράστια χρονική καθυστέρηση, οι εργαζόμενοι στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν τα δεδουλευμένα των μηνών του 2020 τον Μάιο του 2020. Η καθυστέρηση στα δεδουλευμένα τους είναι τέτοια, ώστε τον Απρίλιο του 2020 να εξοφλούνται δεδουλευμένα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται στον «αέρα» και συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις οργανικές θέσεις, ενός διαγωνισμού που εκκρεμεί από το 2018 η προκήρυξη του ΑΣΕΠ, δεδομένο που δημιουργεί έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση μαζί με τον πληθυσμό επέλεξε να βάλει σε καραντίνα και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Επιλέγει ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

Να καταβληθεί αμέσως το σύνολο των οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι υπηρετούντες εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.

Ταυτόχρονα, να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες όσο και στις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.

Να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος.

Να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί πριν το Πάσχα.

Να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες του «Βοήθεια στο Σπίτι» στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Οι υπηρεσίες, υποδομές και όλο το προσωπικό του “Βοήθεια στο Σπίτι” που παρέχει υπηρεσίες υγείας να ενταχθούν και να ενισχύσουν τις δημόσιες μονάδες (ΚΥ) ΠΦΥ.

Να αναπτυχθούν, στελεχωθούν και εξοπλιστούν Ανάπτυξη, τα δημόσια ΚΥ, που να διαθέτουν Περιφερειακά Ιατρεία και κινητές μονάδες και να αντιμετωπίζουν δωρεάν όλες τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στο πλαίσιο της ΠΦΥ, όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο για όλο τον πληθυσμό και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του (Ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες, ΑμΕΑ, χρόνιοι πάσχοντες κλπ.).

 

Οι Βουλευτές

 

Συντυχάκης  Μανώλης

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Χρήστος Κατσώτης