Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγάλοι της ενέργειας ποντάρουν δισ. στο στοίχημα της «πράσινης ανάπτυξης»

Image
αιολικά πάρκα
 clock 21:14 | 11/05/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην εκκίνηση μεγάλων πρότζεκτ από εγχώριους και διεθνείς ομίλους που θα ενισχύουν την μεγάλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας ποντάρουν στην κυβέρνηση.

Είναι ενθαρρυντικό ότι στον τομέα της καθαρής ενέργειας, πέρα από τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς, το ενδιαφέρον ξυπνά και και από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ αλλά και η Motor Oil. Ωστόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιμένουν πολλά και από τους διεθνείς παίκτες της ελληνικής αγοράς, όπως είναι η Ιταλική ENEL, οι  γαλλικές Τotal–EREN και EDF και η Ισπανική Iberdrola, εταιρείες με πολύ μεγάλο εκτόπισμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παγκοσμίως καθώς επίσης και από μεγάλα funds που δείχνουν «προτίμηση» διεθνώς στις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ και μπορούν να «σηκώσουν» μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Το πρώτο βήμα έγινε πρόσφατα από την Αμερικανική Quantum Energy Partners, η οποία σε κοινοπραξία με την ελληνική ΕΝΤΕΚΑ, «χτύπησαν», ένα αιολικό έργο στο Βέρμιο, δυναμικότητας 53 Μεγαβάτ.

Όμως για να αναβαπτιστεί η ελληνική οικονομία και να μπορέσει να επωφεληθεί από τις προοπτικές των ΑΠΕ χρειάζονται πιο αποφασιστικά βήματα κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μέσα και από τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στην αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 10 κρατών –μελών της ΕΕ που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ενθαρρυνθούν επενδύσεις 2 τρις. ευρώ την επόμενη 30ετία στις ΑΠΕ. Πρόκειται για πόρους που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας αλλά και στην επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετα-κορωνοϊό εποχή.

Οι εγχώριοι παίκτες που επενδύουν στις ΑΠΕ

Tα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχουν κρύψει την στρατηγική τους επέκταση στις ΑΠΕ, την οποία επικύρωσαν προ τριμήνου μέσα από την συμφωνία με την Γερμανική Juwi για φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 205 ΜW στην Κοζάνη. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και η κατασκευή εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του έτους, δημιουργώντας 350 θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να είναι έτοιμο τέλος του 2021, περίοδος που τα ΕΛΠΕ βάζουν στόχο να λειτουργούν έργα δυναμικότητας 300 MW.

Με ισχυρές συμμαχίες  και εξαγορές επιδιώκει να ανεβάσει τον βηματισμό της στα έργα καθαρής ενέργειας και η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. Μετά την συμφωνία με την ΔΕΗ για την από κοινού διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΜΟΗ φαίνεται να μελετά ένα  εκτεταμένο σχέδιο συνεργασίας με την ΔΕΗ, από το οποίο δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται και η ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου σε νησιωτική περιοχή της χώρας ισχύος 100 MV, για το οποίο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων. Η ΔΕΗ οργανώνει πολύ μεθοδικά την αντεπίθεσή της στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης κάτι που είδαμε και μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Τον προηγούμενο μήνα, στο διαγωνισμό της ΡΑΕ, η εταιρεία πέτυχε την χαμηλότερη τιμή (49,11 ευρώ ανά MW) για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 200 MW στην Κοζάνη. Για το έργο, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, με προθεσμία υποβολής προσφορών έως τις 28 Μαΐου. H ΔΕΗ δρομολογεί επίσης έργα ΑΠΕ 2 GW στα ορυχεία της Κοζάνης ενώ προγραμματίζει να αναθερμάνει τα project για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων σε Λέσβο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο, Νίσυρο και Μέθανα.

Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά και η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε συνδυασμό με τους υψηλούς στόχους που βάζει η εθνική στρατηγική για το ενεργειακό μείγμα έως το 2030, ενισχύουν τους λόγους που το ΥΠΕΝ αποφάσισε να επισπεύσει το νομοθετικό του έργο (για το οποίο επικρίθηκε σφοδρά τις προηγούμενες μέρες) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις ΑΠΕ. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έχει και συνέχεια αφού η καθυστέρηση στις ρυθμίσεις για την αποθήκευση ενέργειας που αποτελούν ένα δυναμικό τομέα για την ώθηση της πράσινης ανάπτυξης, καθυστερούν με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει μεγάλες επενδύσεις. Ήδη, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τελεί αν αναμονή του πλαισίου για να αναπτύξει αντίστοιχα έργα συνολικού ύψους 800 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, που πέρασε πρόσφατα στην επόμενη φάση αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) αλλά και τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου στην Κρήτη, έργο που περιλαμβάνεται στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Στον ίδιο κατάλογο προστέθηκε πρόσφατα και ένα επιπλέον έργο ελληνικού ενδιαφέροντος επίσης στον τομέα της  αποθήκευσης ενέργειας από την Eunice.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση μπαταριών ιόντων λιθίου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαΐδα, ένα πρότζεκτ δυναμικότητας 250 MW και προϋπολογισμού περίπου 320 εκατ. ευρώ. Το business plan του έργου αναμένεται να καταρτιστεί την επόμενη χρονιά καθώς αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει το αδειοδοτικό σκέλος.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis