Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σκόρπισαν την τέφρα του καθηγητή στο Κρητικό Πέλαγος...

θαλασσα
 clock 13:55 | 04/07/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Στις 24 Μαϊου 2015 ο Βασίλης Ναυπακτίτης, κορυφαίος ερευνητής, δάσκαλος και άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ σε ηλικία 84 ετών. Χθες, 3 Ιουλίου 2019, η αυλαία έπεσε γι αυτόν και η ψυχή του αναπαύθηκε με την εκπλήρωση της τελευταίας του επιθυμίας. Αν και γεννηθείς στην Αθήνα, ο Βασίλης Ναυπακτίτης λάτρευε την Κρήτη και επιθυμούσε η τελευταία του κατοικία να είναι το Κρητικό Πέλαγος. Η αγαπημένη του οικογένεια έκανε την επιθυμία του πράξη μεταφέροντας την τέφρα του από τις ΗΠΑ στο Ηράκλειο και «εγκαθιστώντας» την στο λατρευτό του θαλάσσιο περιβάλλον. Η τελετή ταφής διεξήχθη σε πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον, ήταν λιτή,  συγκινητική και σύμφωνη με το γράμμα του νόμου.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου από τους φίλους του Βασίλη Ναυπακτίτη αναφέρονται τα εξής:

Υπενθυμίζουμε ότι ο αγαπητός σε όλους Ερευνητής και Καθηγητής  σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού με υποτροφία, κατ’ αρχάς στο γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Επιχειρήσεων»  λόγω υποχρέωσης της υποτροφίας του και στη συνέχεια έλαβε το πτυχίο της «Βιολογία» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε, με υποτροφία, μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard University, από όπου πήρε το διδακτορικό του στο γνωστικό αντικείμενο «Θαλάσσια Βιολογία-Ωκεανογραφία».
Από το 1967 μέχρι το 1982 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Southern California University, στον Τομέα Βιολογικών Επιστημών.
Το 1982 εξελέγη μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (τέως ΙΘΑΒΙΚ).

(Ο Βασίλης Ναυπακτίτης)

Ο Βασίλης  Ναυπακτίτης  ήταν καθοριστικός παράγοντας τόσο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου και του ΙΘΑΒΙΚ όσο και για την στελέχωση των δύο Ιδρυμάτων. Επηρέασε βαθιά τη ζωή πολλών Βιολόγων καθώς υπήρξε δάσκαλος και εμπνευστής πολλών σημερινών Ερευνητών και Πανεπιστημιακών.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη για την ευγένεια, την αισιοδοξία, την αφοσίωση του στις Θαλάσσιες επιστήμες, την εποικοδομητική του συνεισφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι, τη συνεχή αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την επιδίωξη της αριστείας. Θα είναι σίγουρα εμπνευστής πολλών γενεών επιστημόνων ακόμα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis