Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρεθούν της στήριξης χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί

Βασίλης Κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκαν δύο επίκαιρες ερωτήσεις του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου:

- να διευρυνθεί το πρόγραμμα με πρόσθετους πόρους, ώστε να λάβουν την ενίσχυση όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, που ως τέτοιοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και λόγω κορωνοϊού και τα τρία (3) τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τα συμπληρωματικά εισοδήματα τους από άλλη πηγή.

- να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς όλων των κλάδων που εξαιρούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρωματικών φυτών, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας και αυθαίρετα και αναιτιολόγητα δεν στηρίζονται.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου έθεσε στην Υφυπουργό τα συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της Κυβέρνησης και ειδικότερα:

-Εξαιρούνται ακόμη και οι κατ’επάγγελμα αγρότες, αφού για γραφειοκρατικούς λόγους είτε δεν έχουν βεβαίωση είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

-Εξαιρούνται ακόμη και οι μικροί παραγωγοί, αγρότες ειδικού καθεστώτος με εισόδημα κάτω των 15.000 Ευρώ και επιδότηση κάτω των 5.000 Ευρώ

-Εξαιρούνται οι ετεροεπαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τις εισφορές τους και ζήτησε από την Υφυπουργό, να ενταχθούν όλοι οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί σε πρόσθετο πρόγραμμα με επιπλέον χρηματοδότηση, όπως εντάσσονται και καλώς οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, χωρίς διαχωρισμό.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν όλοι οι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής που επλήγησαν αλλά μέχρι τώρα ούτε οι ΚΑΔ τους, (θερμοκηπιακά προϊόντα, καλλιέργεια αρωματικών φυτών κλπ) δεν εντάχθηκαν σε κανένα μέτρο στήριξης της κυβέρνησης, με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους λόγω πανδημίας και ζήτησε και την άμεση ενίσχυση των παραγωγών αυτών, σε αντιστοίχιση με τα ανθοκομικά και την ελιά.

Η Υφυπουργός, δήλωσε ότι είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρεθούν της στήριξης οι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κατ’ επάγγελμα αγρότη και ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί μόλις 99.975 αιτήσεις σε σύνολο 144.000 από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όταν η προθεσμία εκπνέει σε δύο μέρες, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης ενώ απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες που εξαιρούνται της ενίσχυσης.

Για την βρώσιμη ελιά που ενισχύονται όλοι οι παραγωγοί της χώρας χωρίς διαχωρισμό ανέφερε ότι είναι από Εθνικούς πόρους και όπως το ζήτησε η Διεπαγγελματική Ελιάς και Ελαιολάδου, υπονοώντας ότι για τους ελαιοπαραγωγούς η Διεπαγγελματική ζήτησε διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα και μη!!

Σε ότι αφορά την στήριξη της παραγωγής αρωματικών φυτών, δήλωσε πως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα στήριξης από καμία οργάνωση!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεγκέρογλου: Ζητά παράταση για κτηματολόγιο και τακτοποίηση αυθαιρέτων

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης